blogs

Vrijheid en de kunst van het nee-zeggen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Vrijheid en de kunst van het nee-zeggen

De mogelijkheid om nee te zeggen tegen iets dat je niet wilt is je allerbelangrijkste en onmiddellijk toepasbare stap naar vrijheid. Toch is het voor veel mensen in de praktijk heel moeilijk om dat te doen. Op de een of andere manier lijken we steeds sociale druk te voelen om mee te gaan in verlangens van onze omgeving, terwijl we dat niet écht willen en dat bezorgt mensen allerlei verplichtingen waar ze niet op zitten te wachten. Dit probleem kent vele verschijningsvormen; verplichtingen op school van de kinderen, taakjes in verenigingen, jaarlijkse bijeenkomsten met verre familie of oude kennissen enz. Voor iedere gebeurtenis op zich geldt dat het best leuk is en op zich ook geen grote verplichting, maar als je ze allemaal bij elkaar optelt is het eigenlijk meer dan je zou willen. Bovendien is er een permanente druk op uitbreiding van dit verschijnsel. Stel jezelf deze simpele vraag: hoeveel procent van je tijd ben je kwijt aan dingen die je niet echt wilt, maar waar jij je verplicht toe voelt?…. Meestal is dat best veel…. En dan doe je jezelf dus eigenlijk een beetje geweld aan. En juist dat sluipende, maar permanente karakter van dit verschijnsel maakt het schadelijk, want chronisch subtiel geweld gaat op termijn tot chronische klachten lijden. Het is dus de moeite waard om te onderzoeken hoe je deze sociale druk beheersbaar houdt zonder je af te scheiden van je omgeving. Want dat laatste is de reden waarom je toegeeft aan die druk. Je wilt verbonden blijven met je omgeving. Je zou wel vaker nee willen zeggen, maar je wil ook niemand tegen het hoofd stoten.

De echte vraag is dus: hoe kun je een verzoek weigeren zonder betrokkenheid te verliezen? Daarvoor zijn met name twee stappen van belang:

  1. Wek inlevingsvermogen op bij de ander. Zorg dat degene die jou iets vraagt inziet dat zijn of haar verzoek een belasting voor je is. Wees daar eerlijk over, juist ook als je wel ja zegt. Zorg dat je omgeving beseft dat je een offer brengt. Daarmee voorkom je dat het zich opstapelt en dat jij elke keer weer degene bent die de pineut is.

  2. Creëer een belang bij de omgeving om regelmatig een ander te vragen. In de meeste groepen zijn het steeds dezelfde mensen die opdraaien voor de verplichtingen. Maak dat bewust zichtbaar voor iedereen en benadruk steeds weer dat het in het belang van de groep is dat de lasten evenwichtig verspreid zijn, zodat alle belangrijke rituelen die de verbinding in stand houden ook op lange termijn doorgang kunnen blijven vinden. Dus als jouw familie er ook dit jaar weer vanuit gaat dat jij wel een BBQ voor 20 personen in elkaar draait, neem dan niet stilzwijgend die last op je, maar organiseer de verdeling van taken zelf in het belang van iedereen.En maak dat ook op die manier duidelijk. Dan heeft iedereen er begrip voor en draagt de gezamenlijke inspanning juist bij tot verbinding.

En dan is er nog die kwestie van sociale verplichtingen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Wat moet je daar dan mee? Feestjes op je werk die je niet echt leuk vindt, die kennissen die je eigenlijk een beetje ontgroeid bent en die ‘vrienden’ die regelmatig onverwacht langskomen en je hele dag overhoopgooien… Nou tegen al die krachten is maar één kruid gewassen en dat noemen wij Sattya – Waarheidlievendheid. De waarheid duurt het langst, dus zeg het gewoon eerlijk als je geen zin hebt en neem de tijd om uit te leggen waarom je het niet leuk vindt. Het ligt meestal niet aan de mensen zelf, maar aan de dingen die ze willen doen en de omgangsvormen die ze met elkaar stilzwijgend ontwikkeld hebben. Dus zeg die oude jeugdvriend(in) gewoon eerlijk dat ze niet meer zo leuk is als vroeger en zorg dat je daar een echt gesprek over hebt. Dan zijn er twee mogelijkheden: (1) het is echte vriendschap en de eerlijkheid zorgt voor een verdieping van die vriendschap en daarmee help je die vriend(in), of (2) het wordt je niet in dank afgenomen en dan bleek het geen vriendschap te zijn. En dan kun je het maar beter snel weten, dan kun je ook gerust een wat meer afwachtende houding aannemen.

Constructieve eerlijkheid, waarbij je steeds glashelder bent over jouw verbindende intenties, zal steeds weer bijdragen aan de verdieping van de relaties met je omgeving. Het is de fundamentele oneerlijkheid van beleefdheid die op lange termijn ondermijnend werkt en zich meestal openbaart door de escalatie van sluimerende spanning. Gun jezelf steeds de vrijheid om eerlijk te zijn en dus ook de vrijheid om nee te zeggen. Het zal je vriendschappen verdiepen en je een hoop vrije tijd opleveren. Dus mediteer daar eens op. Hoeveel relaties onderhoud je eigenlijk die echt de test van eerlijkheid kunnen doorstaan?

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig