blogs

Koester het leven

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Koester het leven

Jarenlange beoefening van Raja Yoga leert je om vrijheid te ontwikkelen vanuit onderscheidingsvermogen. Een van de belangrijke methodes om dat te bereiken is overgave door onthechting. Maar dat is met vele misverstanden omgeven. We hebben het wel eens eerder aangegeven: onthechting is geen onverschilligheid. 

Onthechting betekent dat je in staat bent om dit moment ten volle bewust te doorleven zonder je emotioneel te binden aan de uitkomst van wat je nu doet. Je laat jouw ervaring van het heden dus niet overschaduwen door angsten en verlangens. Daar gaat het om. Alleen vanuit die houding ben je in staat om het leven ten volle te leven zoals het is. Anders leef je in verleden of toekomst en in ieder geval in een illusie, want die angsten en verlangens zijn producten van jouw fantasie. 

Meditatie is dan ook niet bedoeld als zoektocht naar rust of stilte; het is geen uitvlucht voor een hectisch bestaan. Het is een methode om je blik naar binnen te richten en je Zelf te schouwen om zo tot zelfkennis te komen. En naarmate dat steeds beter lukt door trouwe beoefening, ontdek je steeds meer jouw ware aard. Je ziet dat jouw leven voortkomt uit jouw zielsverlangen en dat jouw enige ware doel is om dat verlangen zo goed mogelijk uit te drukken in de omstandigheden waarin jij je bevindt, ongeacht de uitkomst. Het allerbelangrijkste om in dat proces te beseffen is dat oordelen geen zin heeft. Het zijn die oordelen over jezelf en de oordelen van anderen die jou beperken in je vrijheid. Hoe bewuster je daarin wordt, hoe vrijer je bent. Wie kan je ooit verwijten dat je doet wat je echt wilt? Laat al die oordelen gaan. Het is jouw leven.

De vakantieperiode is weer voorbij. De meesten van ons hebben een periode van relatieve vrijheid gehad. Het is goed om voor jezelf eens na te gaan in welke mate je er in geslaagd bent om in die periode je aandacht te richten op jouw diepste verlangens. Waar ben je het liefst mee bezig? Wat geeft jou het meest een gevoel van diepe vervulling? En als je dat om wat voor reden dan ook op dit moment niet zo goed lukt is er geen man over boord. Zorg in ieder geval dat je het weet. En onderzoek eerlijk bij jezelf welk oordeel jou ervan weerhoudt om jouw zielsverlangen vorm te geven. Ontdek in meditatie steeds duidelijker wat je hier komt doen. En koester vervolgens ieder moment, dat je in staat bent om je aandacht daar op te richten. Koester het leven zoals het is. Het is jouw unieke kans om jezelf uit te drukken en de ervaringen op te doen waar je zo naar verlangt.

En als er teveel verplichtingen zijn die je ervan weerhouden? Maak dan een plan om elke dag een beetje meer ruimte te maken voor jezelf. Daarvoor moet je meestal angsten overwinnen. Daarvoor is die meditatie. Ken je verlangens bewust en kijk jouw angsten recht aan, zodat je ze kunt overwinnen. Het mooie is dat het in het echt veel minder erg is dan in jouw fantasie. Geef er maar aan toe. Elke dag beter, zonder haast. Als je consequent in de juiste richting blijft bewegen hoef je nooit haast te hebben. Dit is de essentie van bewustwording, van ont-wikkeling. Ken je zielsverlangen en weet welke angsten jou beperken in de realisatie van dat zielsverlangen. En houd je aandacht gericht op jouw ontwikkeling. Elke dag weer. Dat is een meditatieve levenshouding. En het is beschikbaar voor iedereen. Koester je leven en maak er jouw mooiste project van. En geniet van ieder moment dat je die ervaring verder brengt.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig