blogs

Noodlot en medelijden

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Er is veel verwarring over de vraag wat nou de meest constructieve houding is naar iemand die wordt getroffen door een noodlottige gebeurtenis (ongeluk, ziekte of het overlijden van een dierbare bijvoorbeeld). 

Bij veel mensen die zoiets overkomt bestaat er in meer of mindere mate de neiging om daar aandacht voor te vragen bij de omgeving en dat is heel begrijpelijk. Iemand voelt zich eenzaam in dat wat hem of haar overkomen is en zoekt steun bij mensen die hij vertrouwt. Het is heel belangrijk om te beseffen dat jouw steun op die momenten van reusachtig belang is. Op de momenten waarop iemand door het leven in vertwijfeling gebracht wordt is de Ziel toegankelijk. Het zijn dus momenten waarop intense levenservaringen worden opgedaan en dus diepe verbondenheid of juist afgescheidenheid ervaren kan worden. Dat herken je ook makkelijk bij jezelf. De reactie van mensen in situaties waarin je uitzonderlijk op de proef gesteld wordt door het leven vergeet je niet meer.

Het is dus goed om stil te staan bij de vraag hoe je mensen die het moeilijk hebben het beste kunt helpen. De eerste reflex van mensen met inlevingsvermogen is om medelijden te voelen. En dat komt voort uit een groot misverstand. De behoefte aan steun en aandacht komt weliswaar voort uit een gevoel van afgescheidenheid en medelijden is inderdaad een uiting van verbondenheid, maar het is geen uiting van steun. Het is wel aandacht, maar geen steun. Medelijden versterkt en benadrukt het lijden doordat je mee gaat lijden. Je maakt hiermee het lijden van de ander ook van jou en daar is niemand bij gebaat.  Het is dus de kunst om wel verbondenheid te benadrukken, maar niet mee te gaan in het lijden.  Erken het lijden, het is er en mag er zijn. Ga er echter niet in mee. 

Lijden is van de persoonlijkheid. Er is een voorkeur die niet wordt vervuld of een afkeur die te sterk lijkt om te negeren. Bij noodlottige gebeurtenissen is vrijwel altijd sprake van een combinatie van beiden. En de persoonlijkheid hecht sterk aan comfort, wil graag dat alle voorkeuren een beetje gemakkelijk worden gerealiseerd. Dat is de prioriteit van de persoonlijkheid. En als dat niet lukt, komt de persoonlijkheid in verzet. Medelijden is steun aan dat verzet. 

Achter elk comfort en elk ongemak schijnt het licht van de Ziel. De Ziel heeft maling aan ongemakken en hecht zich ook niet aan comfort. Dit zijn tijdelijkheden die van voorbijgaande aard zijn. Het licht van de Ziel schijnt eeuwig. De Ziel heeft maar één prioriteit; de realisatie van zielsverlangen in verbondenheid. Op het moment dat daar ruimte voor is begint het proces van heling onmiddellijk. Dat lukt het best door eenvoudig te genieten van het leven. Tevredenheid  -ook óf juist in moeilijke omstandigheden – helpt enorm. Zien dat er naast het lijden ook schoonheid in het leven is en daar de aandacht naar verleggen. 

Je helpt dus iemand (en jezelf) die het moeilijk heeft het beste door het lijden te erkennen zonder het te benadrukken en vervolgens alle aandacht te richten op de schoonheid van het leven. Want daar moet de wilskracht vandaan komen voor herstel en/of rouwverwerking. Dus als je iemand tegenkomt die geteisterd wordt door tegenslag zijn er een paar simpele stappen die hem of haar onmiddellijk helpen:

  1. Benadruk verbondenheid. Laat diegene voelen dat je herkent dat de omstandigheden moeilijk zijn zonder het lijden te benadrukken. Erkenning is heel belangrijk. Iemand moet zich gehoord voelen. 

  2. Verleg de aandacht van de ongemakken naar de schoonheid van het leven. Onderzoek met die persoon wat specifiek voor hem of haar nu de belangrijkste bron van schoonheid in het leven is.

  3. Praat met diegene over de vraag hoe hij of zij daar op dit moment het beste uitdrukking aan  kan geven. Hoe kan diegene de weg vinden naar genieten van het leven? Dat is op dat moment de meest wezenlijke vraag. En juist op dat moment is dat antwoord heel ver te zoeken voor iemand die het gevoel heeft dat het lijden uitzichtloos is door wat hem of haar is overkomen.

Weet dat het antwoord altijd gevonden kan worden in Liefde en Vrijheid. Hoe donker tijden ook lijken, zolang er leven is, schijnt het licht van onvoorwaardelijke liefde en dus is er vrijheid om te zijn wie je bent. Zolang jij je dat beseft, zijn praktische ongemakken overkomelijk en kun je anderen helpen hetzelfde te blijven voelen, ongeacht de omstandigheden. En dat is de meest waardevolle steun die je een ander kunt bieden. In meditatie weet je dat. Blijf het koesteren en blijf een stralend licht voor je omgeving.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig