blogs

De werkelijke waarde van Asana

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

De werkelijke waarde van Asana

De populariteit van Hatha Yoga en de zoektocht naar harmonie en vitaliteit door de fysieke oefeningen (Asana’s) heeft een ongekende vlucht genomen. Miljoenen mensen ervaren dagelijks de voordelen van deze prachtige methode. Al die mensen ervaren de weldaad van een methode waarmee ze even uit hun stressvolle dagelijkse leven kunnen stappen. Natuurlijk is het onvermijdelijk dat bij toenemende populariteit ook de commercie ruim baan krijgt en dat de daarbij behorende vervlakking optreedt. Zo worden tegenwoordig allerlei activiteiten met het woord Yoga verbonden die niets met de werkelijke betekenis van het woord Yoga (Eenwording) te maken hebben. De mensen die op die manier Yoga beoefenen doen aan tijdelijke stressreductie, maar zullen niet doordringen tot de oorsprong van hun stress. Dat is niet erg. Ook die tijdelijke voldoening van de weldaad van Asana is heilzaam. Maar het is goed te beseffen dat de oorspronkelijke waarde van het Asana-systeem op een dieper niveau ligt.

De methode van Raja Yoga is erop gericht om iedere serieuze beoefenaar onder alle omstandighedenin een staat van vrijheid, liefde en harmonie te brengen. Daarbij speelt meditatie een belangrijke rol, maar ook de asana’s zijn onmisbaar. Het van wezenlijk belang om de harmonie tussen alle drie de lichamen (fysiek, astraal en causaal) te herstellen. Onbalans in welke vorm dan ook komt voort uit een verstoorde verbinding tussen de 3 lichamen. Als je langdurig extreem mentaal werk doet, of juist chronisch zeer emotioneel of gestrest bent (allemaal astraal), dan zal je op termijn de relatie tot je lichaam én je Ziel gaan verwaarlozen. 

Daardoor wordt geestelijke spanning omgeslagen naar fysieke spanning en ga je vast zitten. Dan wordt uiteindelijk alles een last om te dragen en kan energie niet meer vrij stromen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van steeds minder energie, minder enthousiasme en daardoor weer meer emotionele belasting die dan weer terugslaat op je lichaam. En zo ontstaan die kromme mensen die letterlijk gebukt gaan onder het leven.

Het Asana-stelsel is een geniaal systeem van houdingen en oefeningen dat je steeds weer de mogelijkheid geeft om jouw verbinding met de lichamen te herstellen. Door steeds weer op de juiste plaats te strekken, te draaien, te ontspannen of juist kracht op te bouwen, leer je heel gericht blokkades op te heffen op juist die plaats waar spanning zich heeft vastgezet. Je wordt je bewust van de spanningen die je met je meedraagt, maar je ervaart óók dat je ze kunt loslaten. De fysieke oefening en jouw gedachtenkracht gaan hand-in-hand. Je brengt, heel letterlijk en direct waarneembaar, bewustzijn in de stof en ervaart onmiddellijk de wisselwerking tussen die twee.

In de oefening ervaar je de weldadige uitwerking op lichaam én geest. Je leert heel gericht om opgebouwde spanning te herkennen en los te maken. Soms kost dat jaren. Het heeft je immers ook jaren gekost om die spanning op te bouwen. Maar al heel snel ga je de bevrijdende en vitaliserende werking ervaren. En dan ontdek je het belangrijkste. Je ontdekt de oorspronkelijke waarde van Asana. Je leert de betekenis van een gezonde geest in een gezond lichaam. En dat is het fundament van al onze lessen.

Door heel gericht de opgebouwde spanning los te maken ervaar je directde uitwerking op jouw astrale lichaam (emoties en gedachten). Door je fysieke lichaam weer in balans te brengen wordt automatisch ook de balans in jouw mentale en emotionele activiteit hersteld. Je wordt stiller, tevredener, vrijer en je herinnert je weer hoe goed het eigenlijk allemaal is. En dan ben je voorbereid voor meditatie. Dan ontstaat vanzelf het verlangen om naar binnen te keren en jouw verbondenheid met je Ziel te herstellen.

En dan zal je zien dat die meditatie zich veel stabieler en standvastiger ontwikkelt. Want als het fysieke lichaam in harmonie is en het astrale lichaam ook; dan is het causale lichaam toegankelijk. En dan ligt de weg naar waarheid voor je open. Dan kom je bij de oorsprong van je spanningen en dan zie je ook hoe je ze structureel moet oplossen. 

Blijf het steeds van onderaf opbouwen. Zorg goed voor jezelf. Blijf je steeds de verbondenheid van de drie lichamen beseffen. Weet dat harmonie in 3 stappen komt. Onder alle omstandigheden.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig