blogs

Burnout voorkomen en genezen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Burn-out voorkomen en genezen

We horen steeds vaker van mensen dat ze burn-out-klachten ervaren en er zijn de laatste tijd ook regelmatig onderzoeken verschenen waaruit blijkt dat dit probleem zich steeds vaker en steeds jonger voordoet.

Van Dale geeft een heel heldere definitie van wat een burn-out is: een toestand van geestelijke uitputting ten gevolge van langdurige stress.

We hoeven hier geen maatschappelijke beschouwing te geven over de vraag waarom de huidige samenleving dit probleem veroorzaakt. Kennelijk is de samenleving dermate stressvol dat een toenemend aantal (zelfs jonge) mensen structureel het gevoel ontwikkelen dat ze ‘op’ zijn. Werkende dertigers vormen een erkende risicogroep, maar ook steeds meer studenten ontwikkelen deze klachten.

Uiteindelijk heeft een burn-out altijd dezelfde oorzaak. Je hebt structureel het gevoel dat je teveel moet, dat je eigenlijk meer moet dan je aankunt. En daardoor verleg je steeds je grenzen, net zo lang totdat je zo moe bent dat je wilskracht het niet meer kan compenseren. In de vraag hoe we met dit probleem om moeten gaan, is het van belang om een onderscheid te maken tussen voorkomen en genezen.

Als je de oorzaak van een burn-out begrijpt wordt het makkelijker om het probleem te voorkomen. Als je beseft dat dwangmatig gedrag tot vermoeidheid leidt en vermoeidheid het begin van ziekte is wordt het makkelijker om alert te zijn op de eerste signalen. Dé manier om een burn-out te voorkomen is de ontwikkeling van assertiviteit; de preventieve vorm van geweldloosheid. Als je assertief bent, kun je sneller op de rem trappen als jou geweld wordt aangedaan. Als jij dat moeilijk vindt en je hebt het gevoel dat je teveel ‘moet’ zijn er twee mogelijke oorzaken, die beiden dezelfde bron hebben:

  1. Je bent bang om niet aan verwachtingen te voldoen. De angst voor een mogelijke afwijzing door een ander drukt op je en dat veroorzaakt stress. Daarom dwing je jezelf om toch nog maar wat harder te lopen, voorbij je eigenlijke grenzen.

  2. Je bent heel ambitieus en falen is geen optie voor je. Je bent dan eigenlijk bang voor je eigen oordeel.

Beide oorzaken hebben natuurlijk dezelfde bron. Beiden komen voort uit gebrek aan zelfrespect. Als jij volmaakt tevreden bent met jezelf, ben je ongevoelig voor het oordeel van anderen en ontwikkel je voor jezelf geen ongezonde ambities. Uiteindelijk is een burn-out dus terug te voeren op een fundamenteel gebrek aan zelfacceptatie.

De preventieve stap naar het herstel van evenwicht is dus om jezelf te trainen om signalen vroeg te herkennen. Als je merkt dat je al een paar weken moe bent en te hard werkt is altijd de eerste stap om onmiddellijkruimte voor jezelf te claimen. Natuurlijk gaat je ego dan met je aan de haal, door je ervan te overtuigen dat dit juist nú absoluut niet kan. Er moet namelijk nog van alles gebeuren. Dat gevoel van moeten is juist de oorzaak van het probleem. Trek dan voor jezelf even het lijntje door… Besef waar je eindigt als je zo door gaat… En zie dat juist nú het beste moment is om in te grijpen. Er is namelijk nooit een praktisch gunstig moment om het bijltje erbij neer te gooien. Maar hoe langer je wacht, hoe groter de schade en hoe langer het duurt voor je weer hersteld bent. Leer dus echt om preventief ruimte voor jezelf te claimen. En daar hoef jij je nooit schuldig over te voelen. Het is juist een helder teken van verantwoordelijkheidsgevoel dat jij je leven zo weet in te richten dat je het lang kunt volhouden. Dat maakt dat je evenwichtig kunt blijven onder moeilijkere omstandigheden en dat mensen op je kunnen bouwen.

Als je voldoende aan zelfreflectie en meditatie doet, gaat dat beter, want dan vang je ruim op tijd de subtiele signalen op dat je iets moet doen om in balans te blijven.

En wat nou, als het al te laat is? Wat nou als je zo lang over je grenzen bent gegaan dat echt het gevoel hebt dat je uitgeput bent? Dan zit er maar één ding op. Dan moet je het van onderaf weer opbouwen. Besef dan dat je 3 lichamen hebt (fysiek, astraal en causaal) en dat je de verbinding met die Drievuldigheid verloren bent. Richt al je aandacht erop om die verbinding te herstellen:

  1. Zorg goed voor je fysieke lichaam. Eet gezond en beweeg voldoende. Doe je asanas vanuit een liefdevolle grondhouding.

  2. Leer relativeren en genieten om zo je mentale en emotionele spanningen los te laten. Dat lijkt moeilijker dan het is. Het is een kwestie van perspectief. Jouw realiteit heeft altijd een zon- en een schaduwzijde. Gun jezelf de keuze om je aandacht op de zonzijde te richten. Geef jezelf daaraan over. Op korte termijn zal dat heus wel tot wat strubbelingen leiden. Je gaat dan namelijk de dingen waar je bang voor bent minder aandacht geven. Daardoor kan het best gebeuren dat er een paar dingen niet helemaal gaan zoals je wilt. Het zij zo. Jouw structurele inspanningen om dat te voorkomen hebben je gebracht op de bodem waar je nu bent aangeland. Daar dwangmatig mee doorgaan brengt je er niet uit. Acceptatie is de oplossing. Relativeer het probleem. Het kan op korte termijn vervelend zijn, maar op lange termijn is het bevrijdend. Hou je daaraan vast. Pijn is vervelend op het moment dat je het voelt. Achteraf viel het wel mee. Let daar maar eens op.

  3. Richt je aandacht steeds meer op het hogere in jou. Dat zal je de energie geven om weer door te gaan. Houd je vast aan dat wat je weet. Ga terug naar die eenvoud en bouw daarop voort. Geniet elke dag met volle teugen dat je bent wie je bent. Alleen maar dat. Je bent en je kunt ervaren wat je ervaart en ervan leren wat je leert. Net zolang tot jij je weer herinnert wat je al weet. Je bent één met alles wat bestaat en alles is al goed. Anders had het niet bestaan. Jij bent goed zoals je bent. Anders had je niet bestaan.

Gun jezelf de ruimte om deze 3 simpele stappen te zetten en herstel is zeker. Onderweg zal je niets verliezen wat je niet kunt missen.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat jegericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig