blogs

Raja Yoga en Psychologie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Raja Yoga en Psychologie

Er wordt ons vaak gevraagd naar een vergelijking tussen Raja Yoga en Psychologie en dat is begrijpelijk. Op het eerste gezicht zijn er ook veel overeenkomsten. Beiden richten zich op zelfstudie en de bewustwording van onbewuste, zelfopgelegde beperkingen en beiden komen voort uit het verlangen een oplossing te vinden voor het lijden van de mens. Toch is er een fundamenteel verschil.

Het is de moeite waard om eens de oorspronkelijke Griekse mythe van Psyché te lezen. Psyché was een jonge vrouw die zo onbeschrijflijk mooi was dat ze volstrekt onbereikbaar was voor mannen en daardoor kon ze maar geen geschikte echtgenoot vinden. Ten einde raad vroegen haar ouders advies aan het orakel van Apollo. Ze kregen als antwoord dat Psyché was voorbestemd voor een onsterflijke geliefde. In haar zoektocht naar die onsterflijke geliefde maakte Psyché vele omzwervingen en doorstond ze vele beproevingen die keer op keer mislukten, totdat ze uiteindelijk bereid was haar eigen sterflijkheid op te geven. Door het tijdelijke Aardse achter zich te laten en zichzelf over te geven aan het onsterflijke kon zij zich verenigen met haar onsterflijke minnaar Eros. 

Het achtvoudige pad van Raja Yoga beschrijft de weg van Psyché. Het is een methode om je stap voor stap te verenigen met jouw onsterflijke ware aard door gaandeweg jouw hechtingen aan alle tijdelijke prikkels los te laten. Raja Yoga stelt heel duidelijk dat dit uitsluitend mogelijk is door de staat van citta-vrtti-nirodah te bereiken, het stoppen van de wisselingen van het denken. Er zijn 2 manieren om die staat van zijn te bereiken: (1) door een spontane mystieke ervaring, zoals Mystici daarvan getuigen en (2) door de staat van Samadhi te bereiken door training van de 3 lichamen (fysiek, astraal en causaal). En daar zit nou precies het verschil met de Psychologie.

Om misverstanden te voorkomen; de Psychologie doet belangrijk werk in haar zoektocht naar begrip van de mens en haar pogingen om mensen te helpen in hun zoektocht naar harmonie. De academische interpretatie van de Psychologie, heeft zichzelf wel een belangrijke beperking opgelegd die Raja Yoga niet heeft. De academische Psychologie beperkt zich in de praktijk tot de zintuigelijk waarneembare aspecten van de mens. Daarmee is zij beperkt tot de astrale aspecten van de mens (de mentale en emotionele processen). Voor Raja Yoga is dat maar één van de aspecten van de mens. Op astraal niveau kunnen we emoties en gedachten ervaren, maar nooit de bron ervan bewust doorleven. Dus op astraal niveau kunnen gedachten en emoties min of meer hanteerbaar worden, maar zich nooit oplossen. Daarvoor moet je in diepe meditatie doordringen tot het causale bewustzijn van absoluut weten door bewuste realisatie. En dat is wat je leert door de beoefening van Raja Yoga.

Is Raja Yoga dan niet wetenschappelijk en Psychologie wel? Volgens de Academische beperking tot het zintuigelijk waarneembare is dat zo. Toch is Raja Yoga volstrekt logisch en wetenschappelijk in die zin dat het een vaste methode is, in 8 duidelijk beschreven consistente stappen. Iedereen die deze 8 stappen zorgvuldig toepast komt tot een voorspelbare ervaring van bewuste vereniging met zijn of haar onbegrensde en dus onsterflijke essentie. Daarmee is Raja Yoga de meest letterlijke interpretatie van de Logos van Psyché. Bevrijding  is de realisatie van jouw eigen onsterflijke ware aard, de bewuste realisatie van jouw Ziel. Alle zoektochten en beproevingen in de tijdelijkheid zijn erop gericht je ontvankelijk te maken voor het tijdloze. Het leven is een permanent leerproces en een open uitnodiging om je ware aard te leren kennen en je inderdaad te verenigen met jouw Ziel, jouw onsterflijke geliefde. Raja Yoga wijst je de weg. Blijf oefenen, blijf mediteren.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig