blogs

Leren luisteren

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. 

Het is een weg naar levenskunst.

Leren luisteren

Luisteren is één van de allerbelangrijkste vaardigheden. Toch krijgen we dat op school niet aangeleerd.

Als we luisteren hebben we de neiging om ons vooral te concentreren op geluid. We doen het met onze oren en daar zit een groot deel van het probleem. Dat werkt namelijk prima binnen de grenzen van onze overlevingsdrang. We kunnen gevaar goed, snel en over grote afstand detecteren. Evolutionair hebben we die vaardigheid uitstekend ontwikkeld. Maar luisteren dient natuurlijk nog 2 andere doelen. Het speelt een cruciale rol in sociale processen én het allerbelangrijkste aspect van luisteren is dat je leert om naar jezelf te luisteren. Beide vormen van luisteren zijn we van nature niet erg goed in, omdat we de vaardigheid nog steeds verwarren met die eerste vorm van luisteren. Om écht te luisteren moeten we alle zintuigen mobiliseren.

In essentie gaat leren luisteren uitsluitend over leren voelen. Als je echt naar iemand wilt kunnen luisteren is het van ondergeschikt belang wat diegene inhoudelijk te zeggen heeft. Dat zijn maar woorden. Het is zijn of haar poging om een gevoel over te dragen. En woorden bieden daarvoor maar zeer beperkt de mogelijkheid. Het gaat dus om de vraag of je in staat bent bij jezelf het gevoel te herkennen dat de ander aan je probeert over te dragen. Als dat lukt is er sprake van werkelijk onderling begrip, waarin woorden overbodig zijn geworden. Je voelt wat de ander voelt en ieder woord zou afbreuk doen aan dat gevoel. Dat is de ware ontmoeting; dat is het ware gesprek.

Daarvoor gebruik je inderdaad ook je oren (een trilling in de stem zegt wel degelijk iets), maar ook al je andere zintuigen en vooral jouw vermogen om heel goed naar je eigen gevoel te luisteren. Je bent immers op zoek naar herkenning. Begin dus je eigen ontwikkeling door steeds te oefenen met luisteren naar je eigen gevoel. Probeer steeds goed te benoemen wat je voelt. Probeer het te herkennen. In meditatie gaat dat beter, omdat verstoringen naar de achtergrond gaan en jouw concentratievermogen toeneemt. Meditatie is een proces van herinnering. Als je regelmatig mediteert zul je merken dat jouw vermogen om te luisteren zich verbazingwekkend snel ontwikkelt. Je zult merken dat je steeds minder woorden nodig hebt. Je begrijpt mensen sneller en beter, omdat je ze aanvoelt en omdat je steeds beter in staat bent je eigen gevoel kort en bondig te benoemen. Je komt sneller tot de essentie. Woorden richten zich meestal op de vorm, niet op de essentie. Daarom wordt alles snel zo ingewikkeld, want de vorm kent vele verschijningen, die in de ogen van iedereen net even anders zijn. Als je terug gaat naar het onderliggende essentiële gevoel achter communicatie kom je vanzelf weer bij de eenvoud waar het allemaal mee begon.

Maak er steeds meer een gewoonte van om vooral naar je eigen gevoel te luisteren en vervolgens met wedervragen te toetsen of jouw herkenning van gevoel wel correct is. Ga er niet op voorhand vanuit dat je het bij het rechte eind hebt. Het gevaar van zelfprojectie ligt altijd op de loer. Voel zonder oordeel en zoek naar herkenning! Toets dat vervolgens met de juiste vraag. Ga er vanuit dat jouw gesprekspartner die herkenning nog niet heeft gerealiseerd. Die zoekt immers nog naar woorden! Besef steeds dat als de herkenning van het onderliggende gevoel al gemeenschappelijk was geweest, het hele gesprek overbodig zou zijn! Dan was een blik van verstandhouding voldoende geweest. Richt je aandacht dus steeds op die herkenning en richt dus ook steeds jouw vragen op het tot stand brengen van gemeenschappelijkheid van herkenning.

Als je zo gaat luisteren en zo je gesprekken gaat voeren zal je steeds vaker ware ontmoetingen hebben. Het begint met meditatie en luisteren naar jezelf. 

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig