blogs

Niet stelen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Niet stelen

Neem niet wat jou niet gegeven is

Asteya is de derde Yama en betekent “Niet stelen”. Laten we daar eens wat dieper naar kijken. Op het eerste gezicht lijkt het makkelijk om niet te stelen. Je breekt bij niemand in en je haalt geen portemonnee uit iemands tas, dus wat kan je gebeuren? Toch ligt het wel wat subtieler dan alleen maar die overduidelijke vormen van diefstal.

Als je er dieper naar kijkt dan zal je zien dat er op een subtiel niveau de hele dag gestolen wordt. Wat gebeurt er nou echt als je van iemand iets steelt? Je ontneemt iemand de mogelijkheid om te beschikken over iets wat hem of haar toekomt. Dat is natuurlijk het meest zichtbaar bij spullen, maar wat nou als we het over tijd hebben, of over kansen, of zelfs over jaloezie?… Of over het feit dat De Wereld van ons allemaal is…?

Als je die redenering nog wat verder doortrekt, dan kun je jezelf afvragen wat er gebeurt als jij schaarse goederen voor jezelf claimt, terwijl jij ze niet inzet voor het grotere geheel. Dan ontneem je anderen de mogelijkheid om er iets waardevols mee te doen. Dat is dus stelen van een andere orde. Dan kijk je dus naar de gevolgen van je eigen gedrag. Als je er zo naar kijkt, dan wordt de Wereld nu al geruime tijd bevolkt door een stelende mensheid. Het hele milieuvraagstuk, het verbruiken van fossiele brandstoffen, het interen op reserves, vervuiling van de leefomgeving, het is allemaal diefstal van de mensen en dieren die nog komen gaan…

Het probleem van dit perspectief is dat het zo groot is, dat je er eigenlijk op persoonlijk niveau niet veel mee lijkt te kunnen. Het lijkt haast een natuurwet, het lijkt wel of onwetendheid, egoïsme en diefstal onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. In een bepaald opzicht is dat ook zo. Vanuit egoïstische drijfveren meer nemen dan je nodig hebt om jezelf in stand te houden, leidt ertoe dat je anderen iets ontneemt. Nutteloze verspilling is aan de orde van de dag. Maar er is genoeg voor iedereen.

Afscheiding leidt tot stelen, verbondenheid leidt tot delen.

 Daarom heeft deze aanwijzing zo’n centrale rol in de Yamas. Het is een symptoom van onwetendheid en geweld. Het is een vrucht van begeerte en daarmee zowel schadelijk voor anderen als een beperking van je eigen vrijheid. Het is vooral een startpunt van een kettingreactie… 

Als je hier te lang over nadenkt kun je bevangen worden door gevoelens van moedeloosheid. Toch hoeft dat niet. Het feit dat het hele probleem begint bij onwetendheid en egoïsme is ook juist de sleutel van de oplossing. Dit inzicht is het startpunt van Raja Yoga beoefening. Je gaat steeds meer leven vanuit het besef dat bewustwording en verbondenheid de enige manier is om een neergaande spiraal om te buigen naar een opgaande spiraal. Dat is een proces van permanente verbetering dat begint bij jezelf. 

Het onderwerp duurzaamheid is in allerlei vormen actueel geworden in de afgelopen 10 jaar. Dat is een aanwijzing dat het een stabiele plek in ons collectieve bewustzijn heeft verworven. De mensheid begint te beseffen wat de gevolgen zullen zijn als we onszelf niet leren beheersen. Dat is een prachtig gegeven. Steeds meer mensen zien in dat het anders moet en kan en dus zullen we leren hóe het anders moet en kan. Dat is gelukkig ook een natuurwet. De uitwerking van Bewustwording is Liefdevol. 

Patanjali zegt over niet stelen het volgende:

Als iemand stevig gegrondvest is in waarheidlievendheid en oprechtheid, komen allerlei kostbare (schatten, juwelen) omhoog (voor de Yogi).”

 

Die juwelen moeten we natuurlijk vooral symbolisch zien, maar de essentie van de boodschap is helder. Als je niet meer neemt dan je nodig hebt, als je steeds doelgericht bent in wat je neemt en jouw handelen ten dienste stelt aan het hogere, dan werp je de ketenen van persoonlijke begrenzing af en dan ontsluit je een bron van onbegrensde overvloed. Als jouw ambities begrensd zijn door jouw persoonlijke voorkeuren en drang naar comfort, dan zal jij jouw energie moeten putten uit jouw persoonlijke wilskracht. Als jij dienstbaar bent aan Het Leven, dan staat alle energie van De Kosmos tot jouw beschikking. Dan ben je een kanaal van bezieling en eenwording. Dan is jouw handeling een offer aan ons allen. Dan zal onbegrensde voldoening jouw deel zijn en jouw omgeving zal liefdevol voor je zorgen als dat nodig is. Dan zal jouw leven een lichtend voorbeeld en een bron van bewustwording voor anderen zijn. Dan zal jouw leven bijdragen aan het prachtige besef van verbondenheid van al het leven.

Vanuit een bezield leven zijn materiële behoeften gewoon niet meer zo belangrijk. Je ervaart dat er veel mooiere energie voor je beschikbaar is dan begeerte en dan ebt de neiging tot overmatig nemen, tot diefstal vanzelf weg. En dan komen inderdaad de juwelen van inspiratie, bezieling en liefde aan het oppervlak en die blijken onbetaalbaar te zijn. Je hart weet dat allang. Luister maar goed. 

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig