blogs

Het mysterie van Pranayama

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Het mysterie van Pranayama

Het samenspel van lichaam en geest

  

Pranayama betekent letterlijk de beheersing van energie. Het is de vierde stap in het achtvoudige pad van Raja Yoga. Deze stap is met veel misverstanden en mysterie omgeven. Dat is jammer, want daardoor missen veel oprechte yoga-beoefenaren de kans om alle positieve effecten van deze prachtige reeks oefeningen te ervaren.

Prana is letterlijk energie. Veel mensen denken daarbij aan adem en daarom worden Pranayama oefeningen vaak letterlijk gedaan als ademhalingsoefening. Energie is natuurlijk veel meer dan alleen adem. Pranayama is veel vollediger en effectiever als het een concentratieoefening wordt op de energiestromen in jouw lichaam. Zo zijn ze oorspronkelijk bedoeld. Goede beoefening van Pranayama begint met het besef dat er een directe relatie is tussen jouw bewustzijn en de energie die door je heen stroomt.

Het uitgangspunt van Pranayama is dat alles energie is en dat energie in 3 toestanden kan verkeren (uitdijend, samentrekkend en in harmonie). Als je leert om innerlijk stiller te worden, om minder druk in je hoofd te worden, dan kun je steeds bewuster voelen. Jouw gevoel wordt dan minder verstoord door alle gedachten die voorbijkomen. Je kunt jouw gevoel steeds beter duiden. Vanuit dat bewustere gevoel kun je ervaren dat er twee belangrijke energiestromen door jouw lichaam heen stromen. Er is een stroom van samentrekkende, voedende, in standhoudende, verzorgende energie, die van boven naar beneden door jouw lichaam stroomt. Andersom, is er een uitdijende, opwekkende, vitaliserende stroom die van onder naar boven stroomt. De eerste noemen wij Shiva en de tweede Shacti.

Als die 2 stromen in balans komen, dan raken we in harmonie en dan is ons lichaam beter voorbereid voor meditatie, maar ook beter in staat om te functioneren in de turbulentie van het dagelijks leven. Je voelt je sterker, vitaler, rustiger en evenwichtiger. Niet alleen ons lichaam maar ook onze geest werkt dan beter. Er is dan sprake van een natuurlijk samenspel tussen lichaam en geest.

Pranayama oefeningen zijn dus oefeningen waarin je door concentratie op de bewuste instroom, verspreiding en uitstroom van energie in jouw lichaam leert, om steeds weer in jezelf de balans te herstellen. Voor velen klinkt dat te mooi om waar te zijn. Toch is het zo dat jouw gerichte aandacht op de werking van energie in jouw lichaam, directe invloed heeft op jouw balans en gemoedstoestand. Iedereen bij ons in de opleiding Raja Yoga leert al vanaf het eerste jaar om deze techniek toe te passen.

In onze opleiding hoeft niemand iets te geloven. Je wordt steeds gestimuleerd om juist zelf proefondervindelijk vast te stellen of iets werkt. Raja Yoga is een ervaringswetenschap. Het is ook voor iemand die niet getraind is in Raja Yoga eenvoudig om vast te stellen dat de genoemde uitgangspunten van Pranayama kloppen. In jou zijn steeds 2 krachten werkzaam en jij kunt die beïnvloeden met jouw gerichte aandacht. Dat weet je allang, je staat er alleen misschien niet altijd bij stil.

Ga maar eens na: als jij een beetje neerslachtig bent of de moed laat zakken, dan is dat fysiek zichtbaar in jouw houding. Er vloeit energie uit je weg en je laat jouw schouders hangen.  Als je enthousiast bent, voel je juist hoe de uitdijende kracht van Shacti jou vitaliseert en activeert. Ook dat is zichtbaar in jouw lichaamshouding. Je gaat rechterop lopen. Als jij een mooie boswandeling maakt en geniet van de natuur, dan voel je de harmonie om je heen, maar ook in jezelf. Je klaart ervan op.

Er is dus een permanente wisselwerking tussen lichaam en geest. Dat kun je ieder moment van de dag vaststellen. Als je iets moet doen waar je tegenop ziet, sta er dan even bij stil dat er een permanente voedende kracht van boven naar beneden door je heen stroomt die jou in stand houdt. Voel die kracht in je stromen en je voelt de moed in jezelf toenemen. En als je een beetje moe bent, voel dan de stuwende energie, bewust van onder naar boven door je lichaam stromen. Rek jezelf eens even goed uit en voel het bewust. Je zult direct meer ruimte voelen. 

Als je leert om bewust met die krachten om te gaan en steeds vanuit een diep verlangen naar innerlijke vrede in staat bent om harmonie in jezelf te vinden door vanuit concentratie binnen enkele minuten jouw natuurlijke balans te herstellen, dan groei je in weerbaarheid, standvastigheid en vitaliteit. Het is één van de geweldige effecten van Raja Yoga. Door jezelf beter te leren kennen kom je er steeds meer achter hoe geniaal jouw lichaam functioneert en hoe briljant het samenwerkt met jouw geest en jouw omgeving. Het is eigenlijk niet te bevatten dat dit allemaal vanzelf gebeurt. Zelfstudie laat je steeds weer de ontzaglijke schoonheid van het leven beseffen. De training van innerlijke stilte geeft je toegang tot die schoonheid. Meditatie is de weg naar liefde, vrede en vrijheid.

 

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Hoogtevrees

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Verbeelding

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Apocalyps

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Bezieling

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
800px-YouTube_social_white_squircle.svg

Abonneer je op ons
youtube-kanaal

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden