blogs

Pratyahara

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Pratyahara

Beheersing van de zintuigen – Het keerpunt in Yogabeoefening

 

Pratyahara is het beheersen van de zintuigen. Het is een belangrijke stap in de voorbereiding van meditatie. Zolang jouw concentratie nog verstoord wordt door prikkels van buiten jezelf, zal je het niet stil krijgen in jezelf. Maar hoe werkt dat nou precies?

Er is een directe relatie tussen jouw voorkeuren en afkeuren en de werking van jouw zintuigen. Jouw zintuigen worden van nature aangetrokken door zaken waar je naar verlangt en door daarin mee te gaan wordt jouw geest steeds meer gevoed met dat verlangen. Je komt dus heel snel in een vicieuze cirkel terecht. Jouw begeertes kunnen obsessies worden, ze kunnen bezit van je nemen. Hoe vaker je naar iets aantrekkelijks blijft kijken, hoe meer je ernaar verlangt. Het omgekeerde gebeurt ook. Ook angsten kunnen dwangmatig worden. Als jij een sterke aversie tegen iets voelt, weiger je de waarneming ervan. Jouw brein vult zich dan met jouw afkeer van het object zonder het goed waar te nemen. Ook dat is een vicieuze cirkel. Beiden cycli beperken jouw bewustzijn en vrijheid.

Jouw zintuigen kunnen je dus al snel in hun greep hebben. Om daar los van te komen is het van belang om te leren onthechten.

 In de beoefening van Pratyahara probeer je los te komen van alle prikkels waar een emotionele lading, een oordeel op zit, of dat nou positief of negatief is. Je traint je geest om steeds stabieler gevestigd te raken in het perspectief van de waarnemer die je bent. Je kunt jouw zintuigen niet beheersen door ze te onderdrukken. Dan wordt de aantrekking alleen maar sterker.

Een simpel voorbeeld toont dit aan. Je probeert te mediteren en je hoort steeds op de achtergrond een zich herhalend geluid, bijvoorbeeld een tikkende waterdruppel die langzaam en enigszins onregelmatig ergens op valt. De kans is groot dat je daardoor afgeleid raakt. De eerste stap is dat je een lichte irritatie voelt en je probeert het te negeren, maar dat lukt niet, want jouw irritatie versterkt jouw behoefte om je aandacht erop te richten… Pas als je erin slaagt om het geluid bewust te horen en het ten volle, zonder oordeel te accepteren als iets dat er blijkbaar is, maar niet van jou is, pas dan kun je het loslaten. Als je die houding vasthoudt, dan zal het geluid langzaam maar zeker op de achtergrond verdwijnen, totdat je het uiteindelijk helemaal niet meer hoort. Dat is Pratyahara. Je maakt de bewuste keuze om iedere prikkel te aanschouwen zoals die is, accepteert het bestaan van die prikkel en ziet vervolgens bewust dat het maar een prikkel is, die je gewoon kunt loslaten. Dit geldt voor alle vormen van angst en verlangen. Je zult ze eerst bewust moeten aanschouwen en aanvaarden om ze echt los te kunnen laten. 

Er zit een lastige valkuil in de beoefening van Pratyahara. Als je net begint met de beoefening ervan ga je beseffen dat jouw zintuigen de hele dag met je aan de haal gaan. In eerste instantie is dat geen bemoedigende vaststelling. Je kunt in de val lopen dat je daar irritatie bij voelt of er onzeker van wordt. Daardoor wordt het probleem groter. Besef dat iedereen door dit proces heen moet. Je hebt gewoon niet op school geleerd om hier bewust mee om te gaan. Het is een hiaat in onze vorming. Je bent jarenlang getraind om alert te zijn op prikkels van buiten. Nu wil je leren om alert te worden voor signalen van binnen. Dat betekent dat jij jouw brein wilt omscholen.  

Je wilt de schat aan informatie die in jouwzelf verscholen ligt ontsluiten met bewuste aandacht. Je wilt bewust leren voelen, zodat jouw intuïtie langzaam maar zeker toegankelijk wordt voor je. Dan leer je ook bewust te denken. Die twee gaan hand in hand. Je gaat ervaren dat angst en verlangen steeds minder vat op je krijgen. Je wordt langzaam maar zeker steeds vrijer.

Dat is de meest waardevolle training die je kunt ondergaan en gun jezelf ruimte en geduld in dat proces. De vorming van jouw brein is al je hele leven aan de gang en het zal je tijd en toegewijde oefening kosten om dat om te buigen. De sleutel is om het leerproces als zodanig te gaan waarderen. Zie het als een spel. Elke gebeurtenis kan een oefening zijn. Blijf steeds met liefdevolle aandacht de processen in jezelf aanschouwen. Kijk in oprechte verwondering en bewondering naar de werking van liefde en intelligentie in jou en zie hoe jouw innerlijke leven een afspiegeling is van Het Leven. Wij zijn één. Als het lawaai van de zintuigen langzaam uitdooft, dan besef je het weer.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig