blogs

Waarom Raja Yoga?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Waarom Raja Yoga?

Uiteindelijk is er één reden

Voor mensen die Raja Yoga niet kennen lijkt het soms moeilijk te begrijpen waar mensen het enthousiasme en de trouw vandaan halen om jaar in jaar uit dagelijks te blijven oefenen. Van een afstandje lijkt het best wel saai en ook wel serieus; niet echt aantrekkelijk eigenlijk. Behalve voor mensen die wél die ervaring hebben met de heilzame werking van yogabeoefening.

Als je éénmaal de stap zet om lessen te nemen en onder goede begeleiding te leren om een yogabeoefenaar te worden, dan ervaar je al heel snel de geweldige uitwerking van die beoefening. Je merkt al in je allereerste les dat het simpele feit dat jij jouw aandacht ergens op kunt richten een heel heilzame uitwerking heeft. Gewoon door je aandacht te richten op een zwakke plek herstel je de balans en voel je de geweldige energie van vitaliteit in je stromen om zijn herstellende werk te verrichten. Dat simpele feit kun je op ieder vraagstuk toepassen en als je dat éénmaal ontdekt hebt, wil je het niet meer loslaten.

Als je bij ons lessen in Raja Yoga volgt dan leer je om onder alle omstandigheden in balans te blijven en steeds jouw aandacht, jouw energie op herstel te richten. Dat is veel belangrijker dan het op het eerste gezicht lijkt. Door Raja Yoga te beoefenen leer je op 3 niveaus jouw eigen balans snel te herstellen, mocht die verstoord raken. Dat kunnen we het beste uitleggen aan de hand van 3 voorbeelden.

Fysiek leer je bijvoorbeeld door het prachtige stelsel van Asanas om eventuele blokkades op te heffen en zo te zorgen dat energie blijft stromen. Als je fysieke blokkades niet opheft ga je steeds meer spanning opbouwen in je lichaam. Uiteindelijk leidt dat tot chronische klachten. Je hebt dan de neiging om te gaan compenseren voor die klachten en voor je het weet heb je een houding en gewoontes ontwikkeld die je structureel energie kosten, waardoor je niet meer van je vermoeidheid afkomt en niet de vitaliteit voelt die je zou kunnen voelen.

Mentaal en emotioneel leer je om in meditatie vanuit jouw innerlijke toeschouwer naar jezelf te kijken. Je leert om emoties te relativeren en los te laten, waardoor ze je minder en uiteindelijk helemaal niet meer uit balans brengen. Je kunt steeds beter jouw rust bewaren, waardoor je ook betere beslissingen neemt. Het werkt enorm bevrijdend om deze vaardigheid in jezelf te ontwikkelen. Je voelt je sterker, minder kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.

En door meditatie leer je om negatieve patronen in jouw eigen gedrag te herkennen, zodat je ze kunt doorbreken. Je leert om goed naar jouw eigen onderbewuste overtuigingen te kijken en objectief te beoordelen of ze nog steeds wel geldig zijn. Het is een fantastische ervaring om heel bewust te leren van je eigen ervaringen. Je voelt de sprongen in jouw ontwikkeling heel bewust en stap voor stap voel jij je steeds vrijer.

Deze 3 voorbeelden hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze geven je meer ruimte om jezelf te zijn onder alle omstandigheden. Als je fysieke klachten hebt, leer je om die te overwinnen door de juiste oefeningen. Als je bijvoorbeeld moe bent leer je om snel weer vitaliteit op te bouwen en als je psychische klachten hebt, bijvoorbeeld angsten of innerlijke onrust, dan leer je dat door meditatie te overwinnen.

Daardoor wordt je steeds meer eigen baas over jouw eigen ruimte, zodat jij je langzaam maar zeker steeds meer vrij gaat voelen om te doen wat je écht wilt doen en het zo in te richten dat je dat ook kunt volhouden.

Raja Yoga, Yoga volgens het Achtvoudige pad van Patanjali, is een eeuwenoude, maar nog steeds actuele én beproefde methode om grip op je leven te krijgen. Je leert om:

  1. Meer ruimte voor jezelf te  creëren  én die vrijgekomen ruimte bewuster te vullen.

  2. Fysieke en geestelijke vitaliteit op te bouwen zodat je tot op hoge leeftijd gezond en soepel blijft.

  3. Mentale en emotionele harmonie en verstilling te ontwikkelen. Daardoor krijg je glashelder inzicht in jouw intuïtie en jouw diepste zielsverlangens.

Wij willen niets liever dan iedereen bekend maken met Raja Yoga. Het is een geweldige methode die je zeer waardevolle handvatten geeft die jou naar een steeds blijvender gevoel van vrede en vrijheid in jezelf brengen. In onze ogen het meest waardevolle wat je voor jezelf kunt doen!  In september starten we weer met nieuwe groepen van de Basis Opleiding. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen die verlangt naar meer vrijheid, helderheid en harmonie in zijn of haar leven. Je bent van harte welkom!

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig