blogs

De Les van Duncan Laurence

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

De Les van Duncan Laurence

Ongehechte toewijding is de sleutel van succes

Yoga is het stilzetten van de wijzigingen van het denken door onthechting en overgave en dat proces wordt mogelijk door de ontwikkeling van onderscheidingsvermogen. Dat leidt tot eenwording van Ziel en persoonlijkheid. Je realiseert jezelf en je voelt de vrijheid om te leven vanuit jouw Zielsverlangen.

In eerste instantie hebben mensen de neiging om te denken dat dit proces van onthechting en overgave tot saaiheid en onverschilligheid leidt. Hoe kan het leven nog leuk zijn als je op alles wat je doet onthechting probeert toe te passen?

Afgelopen zaterdagavond kregen een kleine 200 miljoen mensen een lesje in de kracht van onthechting en overgave van de tot nu toe relatief jonge en onbekende Duncan Laurence die volstrekt ontspannen en precies zoals hij het bedoelde, het songfestival wist te winnen. Zijn vertolking van zijn zelf geschreven Arcade, zijn lied over Arcadië, de Griekse tegenhanger van de Hof van Eden, het paradijs, wist vele harten te raken. Hij laat zien wat er met je leven gebeurt als je een paar simpele regels volgt:

  1. Geef je onvoorwaardelijk over aan je talenten

  2. Richt je erop om het resultaat van die talenten te delen met anderen, te offeren aan het grote geheel

  3. Richt je toewijding steeds op de handeling zelf en niet op de mogelijke uitkomst ervan.

Veel mensen in zijn situatie zouden een vorm van faalangst of plankenkoorts hebben gevoeld. Hij had daar op geen enkele wijze last van. Je bent de nieuwkomer, 200 miljoen mensen gaan naar je kijken en je bent de gedoodverfde winnaar. De uitkomst van dat ene optreden is bepalend voor het verdere verloop van je leven… Hoe komt het dat de ene persoon verstijft van angst bij alleen al de gedachte, terwijl de ander juist enthousiasme en vrijheid voelt bij deze mogelijkheid?

Misschien was Duncan zich niet bewust van de lessen van Patanjali, maar intuïtief heeft hij het heel goed aangevoeld. Ook gaf hij in één van de vele interviews aan te mediteren als voorbereiding. Over de aanloop naar zijn optreden zei hij achteraf: “Ik had zoiets van: weet je wat, het gaat om de muziek. Dus alsjeblieft, in Nederland, of waar dan ook: pak die pen op, pak die gitaar, of dat keyboard. Want je ziet: het kan!”. Kortom; toegewijd aan de handeling en ongehecht aan de uitkomst en het resultaat van de handeling offerend (“Dus alsjeblieft…”) aan de massa.

Zijn coach Ilse de Lange zei in essentie hetzelfde: “… Het is authentiek. Het raakt in alles, vind ik. Verder heeft hij ook de persoonlijkheid die bij zo’n groot avontuur hoort. Zijn prioriteiten liggen altijd bij de muziek…”. Dus: authentiek (overgave aan zijn hogere Zelf en zijn Ware Wil) en steeds toegewijd aan de vervolmaking van de uitdrukking van die Wil (prioriteiten altijd bij de muziek).

We vinden dit soort gebeurtenissen inspirerend, omdat er een grote les uit spreekt. Velen van ons laten zich dagelijks beperken door faalangst. Velen handelen met ingehouden adem, op halve kracht, uit angst voor spijt en schaamte. Dat heeft tot gevolg dat velen van ons niet hun volle potentieel realiseren. Besef steeds dat het leven een uitnodiging is om dat nou juist wél te doen.

Blijf steeds voelen wat je écht wilt en wat je te geven hebt en zie hoe waardevol dat is voor jouw omgeving. Leef steeds vanuit het besef van verbondenheid. Het idee van falen zit uitsluitend tussen je eigen oren. Het gevoel van falen steunt in essentie op 1 misleidende overtuiging. Je hebt het gevoel dat je niet goed genoeg bent als je niet aan jouw eigen of andermans verwachtingen voldoet.

Besef steeds dat die verwachtingen waar je aan probeert te voldoen geen waarheid bevatten. Ze zijn helemaal niet universeel geldend. Het zijn subjectieve meningen die jij je hebt laten opdringen door ervaringen van jezelf en overtuigingen van je omgeving. En morgen zien we dat weer anders, terwijl het je vandaag in de weg zit. Laat dat los. Leef met de simpele regels van onthechting en overgave.

Voel wat je écht wilt, kijk goed wat voor jou moeiteloos gaat. Geef je daar aan over en laat jouw toewijding als zodanig, ongeacht de uitkomst, een inspiratie zijn voor anderen. Dan leef je in vrede, geluk en vrijheid. En dan kom je vanzelf in een omgeving die dat ook weet te waarderen. Of dat nou 200 miljoen mensen zijn, of maar een paar, is niet waar het uiteindelijk om gaat. Het gaat erom dat jij geen enkele remming voelt om jouw Zielsverlangen vorm te geven. Doe dat steeds weer en zonder voorbehoud. Jouw omgeving zal zich daar naar voegen en je leven zal zich ontvouwen zoals het oorspronkelijk bedoeld is.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig