blogs

Karma en schuld

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Karma en schuld

Je hebt geen schuld. Doe er wat moois mee!

We leven in een buitengewoon bevoorrechte positie in ons kleine kikkerlandje. We hebben geen honger, we leven in een grote mate van vrijheid en veiligheid en in het algemeen is alles tot in de puntjes geregeld. Mensen reageren zeer uiteenlopend op deze gunstige omstandigheden. Er is gelukkig veel tevredenheid, maar er zijn ook twee andere kanten. Er is ook veel onvrede; er wordt veel geklaagd ondanks alle goede zorgen in ons land. En er zijn ook mensen die zich bezwaard voelen als ze het beter hebben dan een ander. Ze voelen zich bijna schuldig voor het feit dat het goed met ze gaat. Laten we naar beide kanten eens kijken.

  1. Eerst de onvrede; om maar met de deur in huis te vallen; als mensen ontevreden zijn ondanks gunstige omstandigheden heeft dat objectief gezien niets met die omstandigheden te maken. In die gevallen is er sprake van gebrek aan zingeving. Ondanks de onvrede die je voelt, besef je best dat mensen in andere delen van de Wereld het veel slechter hebben dan jij, maar je bent gewoon niet gelukkig, omdat jouw leven zo zinloos lijkt. Je hebt het gevoel dat je van alles moet, maar het is niet helder waaróm het zou moeten. De verbondenheid ontbreekt. Dat is in onze samenleving een groot probleem. Naar schatting 40% van alle mensen hebben een gevoel van zinloosheid bij de dingen die ze doen. Dat is zorgwekkend, want veel moeten en geen zingeving voelen is op lange termijn heel uitputtend.  Je lekt dagelijks energie, maar er is geen inspirerende voeding. Het is dan ook niet vreemd dat zoveel mensen burnout-gevoelens hebben.

  2. En nu dan de tegenpool. Er zijn ook veel mensen die zich bezwaard voelen, omdat ze in gunstige omstandigheden zijn, of omdat een ander ze helpt of iets moois voor ze doet. Dan hebben ze het gevoel dat ze iets terug moeten doen. Dat drukt dan ook weer op hun eigen geluksgevoel, terwijl ze zich heel bevoorrecht voelen. Ze hebben een beetje moeite met het ontvangen van liefde.

We maken het ons zelf soms een beetje moeilijk. Er is één simpele kijk op het leven die voor beide kanten van de medaille een volledige oplossing is. In het Engels noemen we dit principe “pay it forward”. Je hoeft niets terug te doen. Ontvang in dankbaarheid wat jou gegeven is doe daarmee goed naar anderen. Dát is de sleutel van zingeving én van geluk.

Vanuit de Karmische wetten, de wetten van oorzaak en gevolg, bestaat er geen schuld, alleen verantwoordelijkheid. Het heeft geen enkele zin om achteruit te kijken, anders dan als leerkans. Als je steeds handelt vanuit positieve intenties is dát wat telt. Natuurlijk is het vervelend als dat negatief uitpakt, maar het is uiteindelijk niet aan jou om dat te beoordelen of veroordelen. Het is eigenlijk niet op voorhand te zeggen of iets positief of negatief uitpakt. Er komt heel veel schoonheid voort uit ogenschijnlijk ongunstige gebeurtenissen en er komt ook heel veel verdriet voort uit ogenschijnlijk geluk. Jij kunt niet op voorhand vaststellen hoe zaken gaan uitpakken, maar je weet wel hoe jij het bedoelde, wat jij verlangde voor de ander. En dat bepaalt uiteindelijk hoe jij in de spiegel kijkt. Het is namelijk wel op voorhand vast te stellen vanuit welke grondhouding jij handelt. En dat is heel simpel: ben je gericht op verbinding of op afscheiding? En besef dan dat je oogst wat je zaait. Als je steeds verbondenheid uitdraagt en erop gericht bent jouw geluk met anderen te delen, dan zul je ook geluk ontvangen. Als jij al jouw aandacht richt op de schaduwzijde, dan zul je weinig licht ontvangen.

Het goede nieuws is dat zelfs dan uiteindelijk het licht zal doorbreken. Het Universum is gebouwd op vergeving en liefde; het is een oceaan van mogelijkheden en wat jij wilt is toegestaan. Er is geen schuld en ook geen boetedoening. Er is alleen een doorlopende uitnodiging om er iets moois van te maken.  

In meditatie, in diepe en bevrijdende stilte besef je dat steeds weer. Zodra de drukte in je hoofd tot rust gekomen is, breekt de schoonheid van verbondenheid door. In onze opleiding leer je hoe je steeds weer terug kunt naar dat besef, naar die ervaring van heelheid en harmonie, die ervaring van helderheid en vrijheid. Door steeds weer terug te gaan naar dat besef ontwikkel je een levenshouding van verbondenheid. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en de énige échte voldoening is verbinding. En het mooie is dat dit niet alleen voelbaar is voor jou, maar voor iedereen om je heen. En daarmee is jouw leven een geschenk voor Het Leven. Dat is Geluk door Overgave.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig