blogs

Wat maakt De Yogaschool bijzonder?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Wat maakt De Yogaschool bijzonder?

Wat is de Werkelijke Waarde? 

We krijgen met regelmaat de terechte vraag wat onze Yogaschool nou zo bijzonder maakt. Er zijn zoveel plekken waar Yogalessen worden aangeboden. Voor een buitenstaander is het heel moeilijk om te beoordelen wat nou het verschil is tussen de één en de ander. Toch is het van belang om een zo bewust mogelijke keuze te maken als je besluit om Yoga te gaan beoefenen. En daarbij geldt dat je niet zo maar kunt stellen dat de ene ‘slecht’ is en de ander ‘goed’. Het gaat erom dat jouw keuze aansluit bij jouw doel.

Om te beginnen is er veel verwarring over het woord Yoga. Besef dat de letterlijke betekenis van Yoga “Eenwording” betekent. Het doel van Yogabeoefening is om Ziel en persoonlijkheid met elkaar te verenigen, zodat jij onder alle omstandigheden een bezield leven kunt leiden in verbondenheid met alles wat leeft. Het doel van Yogabeoefening is dus dat jij jezelf kunt realiseren. Dat doe je door de hoogste staat van meditatie te bereiken. Die staat noemen wij Samadhi. Dat is de achtste stap van het achtvoudige pad van Patanjali. Dat is de Yogaleer, zoals die wereldwijd wordt onderwezen.

Je kunt het Yoga-aanbod indelen aan de hand van 3 kenmerken:

1.      Het soort lessen dat aangeboden wordt

Tegenwoordig zijn er allerlei soorten lessen die onder de vlag van Yoga worden aangeboden. Dat hele oerwoud van aanbod is eenvoudig onder te verdelen in 3 groepen.

a)    Een grote groep biedt een ervaring van tijdelijke ontspanning aan. Je gaat een uur, of een paar uur, iets doen waardoor je ontspant. Dat kan Asana zijn, maar het kan ook zijn dat je met klankschalen en een kampvuur mantra’s zingt om een mooie groepservaring te hebben, of dat je met een groepje gaat balanceren op een surfplank. Dat kunnen hele positieve ervaringen zijn, als dat is wat je zoekt. Het is alleen geen Yoga.

b)   Het kan ook zijn dat de lessen wel degelijk aansluiten bij de Yogaleer, maar uitsluitend gericht zijn op de ontwikkeling van het lichaam. Op zich is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, zolang je maar niks beschadigt. Als dat is wat je zoekt is er veel keuze. Ook bij ons kun je op 4 locaties en op 20 momenten van de week lessen in Hatha Yoga volgen. Die lessen worden steeds gegeven door ervaren leerkrachten die bij ons zijn opgeleid.

c)    Een derde soort lessen is gericht op de training van lichaam én geest, zodat je leert om de combinatie van vitaliteit, concentratie en zelfreflectie in jezelf te ontwikkelen. Dan leer je om alle aspecten van de Yogaleer te beoefenen en toe te passen in jouw leven. Onze opleiding Raja Yoga valt in deze categorie. Bij ons bevatten de lessen Raja Yoga steeds 3 onderwerpen: Asana/Pranayama, Meditatie en Theorie. Daardoor zorgen we dat de ontwikkeling van Lichaam en Geest steeds hand-in-hand gaat. Bovendien krijg je de kennis aangeboden om te begrijpen waar je eigenlijk mee bezig bent.

 

2.      De kundigheid van leraren

Een tweede criterium waar je op moet letten is natuurlijk de kundigheid van de leraren. Dat is heel moeilijk te beoordelen als je nog niet eerder lessen gevolgd hebt. Yoga is heel hard gegroeid de afgelopen 20 jaar. En dat betekent onvermijdelijk dat er kwaliteitsverschillen ontstaan. Yoga is inmiddels voor velen gewoon ‘big business’ geworden, waarin veel geïnvesteerd wordt en dan is de druk om verder te groeien groot, eventueel ten koste van de kwaliteit van de leraren.

Toch is er één kenmerk waar je een goede leraar aan herkent: hij of zij is een liefdevol levend bewijs van wat hij of zij doceert. De goede leraar is erop gericht om jou te helpen op weg naar meer vrijheid en vraagt daar geen erkenning, bevestiging of dankbaarheid voor terug. Is degene waar je les van krijgt oprecht? Is onder alle omstandigheden zichtbaar dat jouw leraar niet vanuit ego, maar vanuit bezieling les geeft?

Wij hebben 25 leraren die allemaal al jaren aan ons verbonden zijn en hun opleiding ook bij ons hebben gevolgd. We kennen ze dus al jaren voordat ze les gaan geven en weten dus dat ze vanuit deze zuivere intentie hun lessen geven. Onze docenten krijgen ook nog steeds wekelijks les bij ons, zodat zij zichzelf verder kunnen bekwamen en blijven werken aan hun persoonlijke ontwikkeling.

3.      De doelstelling van de lessen

Nogmaals; Yoga is eenwording van Ziel en persoonlijkheid. Onze lessen zijn daarop gericht. Daarom duurt ons lesprogramma ook zo lang. Het kost je in de praktijk jaren om het doel van Yoga te bereiken. Dat geeft niet. Je mag er je hele leven (en vele levens daarna) over doen. Velen van ons blijven dan ook jaren lessen volgen bij ons, omdat ze merken dat ze vorderingen boeken in hun streven om een completer mens te worden. De Yogaleer is daar een beproefde methode voor die al duizenden jaren bestaat en ondanks alle veranderingen in onze omstandigheden nog steeds volledig en ongewijzigd van toepassing is. Zó knap is die methode ontwikkeld, dat die tijdloos is. Bij ons leer je om dat steeds meer in jouw leven te verwerken. Dat doe je in je eigen tempo. Het gaat er helemaal niet om of je heel snel door de opleiding heen gaat. Het gaat erom dat jij je gaandeweg steeds vrijer gaat voelen om jouw unieke kwaliteiten, jouw Zielsverlangen, uit te drukken in jouw dagelijks leven. Het gaat erom dat je gaandeweg steeds gelukkiger wordt. Onze leraren helpen je daarbij en kunnen dat ook, omdat ze zelf deze weg al jaren bewandeld hebben en de moeilijkheden die jij tegenkomt herkennen uit hun eigen ervaringen.

Een uurtje ontspanning is heel fijn en het is goed dat het aangeboden wordt. Maar het nadeel is dat er maar íets hoeft te gebeuren om dat gevoel weer kwijt te raken.  In onze Raja Yogalessen leer om je om een gevoel van vrijheid en geluk te ontwikkelen dat je onder alle omstandigheden vast houdt. Daarvoor is het noodzakelijk dat je leert om de staat van Samadhi te bereiken. Dat verlangt dat je leert om voldoende vitaliteit op te bouwen én te mediteren. Lichaam en Geest moeten het samen doen.  Je moet wel voldoende energiek zijn voor langdurige meditatie, zodat je écht stil kunt worden en alle prikkels en gedachten achter je kunt laten zodat jouw Ziel ongehinderd kan stralen. In de praktijk blijkt dat dat een aantal jaren duurt. Maar dan heb je ook iets waar je áltijd op terug kunt vallen. De Ziel is er namelijk altijd voor je. Ons lesprogramma leert je om steeds weer terug te kunnen naar de staat van Samadhi én je leven zo in te richten dat dit steeds makkelijker gaat.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig