blogs

Geloven en weten

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Geloven en weten

Hoe kom je tot besef? 

De spirituele reis van het individu begint met het gevoel dat er ‘meer’ is tussen hemel en aarde. Iedereen doorloopt deze reis, of je dat nou beseft of niet. Steeds wordt je in het leven geconfronteerd met verlangens en angsten, met verbondenheid en afscheiding en als persoonlijkheid met succes en falen, met vrede en lijden.

Het is onvermijdelijk dat je vragen gaat stellen naarmate je meer met lijden wordt geconfronteerd. In wezen is dat de enige waarde van lijden; dat het je uiteindelijk onvermijdelijk aan het denken zet. Je gaat je in eerste instantie afvragen waar het allemaal goed voor is en in tweede instantie wil je leren het lijden te vermijden. Dat proces van bewustwording doorloopt een aantal fasen van ontwikkeling.

1.      Frustreren

In eerste instantie wordt jij je bewust van een gevoel van onvrede en ontwikkel je de overtuiging dat jij zelf het heft in handen moet nemen om iets van je leven te maken. Je ontgroeit de berusting. Dan heb je een kompas nodig om te kiezen tussen goed en kwaad, maar je hebt dat kompas nog niet. Je wordt dus eigenlijk bewust onbekwaam, maar je ontwikkelt ook het geloof dat er een uitweg is. In die fase is het van groot belang dat je leert om goed naar je gevoel en dus naar je lichaam te luisteren. Je lichaam is veel intelligenter dan je denkt (letterlijk…) en naarmate je beter naar die boodschap leert luisteren ga je vanzelf beslissingen nemen die beter zijn voor jezelf.

2.      Balanceren

Vanuit die bewuste onbekwaamheid ga je leren om bewust te balanceren tussen tegenpolen. Je gaat zien hoe energie werkt en je leert dat er uiteindelijk maar 2 soorten energie zijn (samentrekkend en uitdijend) en dat je kunt leren om die 2 krachten in balans te brengen. Je gaat ervaren dat je beter functioneert als ambitie naar verlangens en behoud van veiligheid beter in balans zijn in je leven.

3.      Selecteren

Naarmate je beter leert balanceren in het krachtenveld van het leven ontwikkel je meer innerlijke rust en beschouwelijkheid. Vanuit die rust leer je om selectiever te zijn. Je leert om steeds bewuster keuzes te maken en het lukt steeds beter om niet teveel hooi op je vork te nemen en daar vrede mee te hebben omdat je er bewust voor kiest.

4.      Abstraheren

Omdat je steeds beter leert om je niet te laten afleiden door bijzaken en dus steeds beter gericht raakt op de hoofdzaak van de realisatie van jouw zielsverlangen ontwikkel je een dieper niveau van stilte. Je hebt minder franje nodig en de bevestiging dat je op de goede weg bent komt steeds meer van binnen en dus heb je minder bevestiging van buiten nodig.

Ja gaat steeds helderder inzien dat de concrete vorm waarin je dingen doet minder belangrijk voor je wordt. Het gaat er steeds meer om dat je met de essentie bezig kunt zijn. Je weet inmiddels dat de bewuste realisatie van liefde en vrijheid, van bewuste onvoorwaardelijke verbondenheid de belangrijkste bestemming van je leven is. De vorm waarin je dat uitdrukt wordt minder belangrijk voor je, zolang je de verbondenheid met het principe van Eenheid maar onder alle omstandigheden weet vast te houden. Je ontwikkelt een meditatief leven vanuit besef van verbondenheid met alles wat leeft.

5.      Contempleren

Je ontwikkelt steeds meer beschouwelijkheid en je ontwikkelt het vermogen om ervaringen op te doen zonder ze persé naar buiten te brengen. Je leert om steeds meer helderheid te ontwikkelen in standvastige meditatie en daardoor verkrijg je werkelijk inzicht in jouw grote levensvragen. Je gaat in meditatie ervaringen opdoen. Je gaat zien dat eenwording onvermijdelijk is. Je gaat zien dat de uitkomst al vast staat, dat alles wat leeft op weg is naar dezelfde bestemming van vrijheid door bewustwording. En dan leer je om steeds meer in vrijheid te leven. Je gaat zien wat jouw valkuilen zijn, die je steeds weer vastgrijpen en beperken in jouw ontwikkeling. Tot je ontdekt dat je alleen maar hoeft los te laten. Je gaat zien dat jij de enige bent die jouw eigen vrijheid beperkt. En dan weet je dat je in wezen al vrij bent.

En dan resteert nog één verlangen: iedereen deelgenoot maken van jouw innerlijke vrede en vrijheid. Want als je eenmaal weet hoe innerlijke vrede voelt, wil je met heel jouw hart dat iedereen dat gevoel leert kennen. En dan wordt je steeds standvastiger in jouw eigen beoefening, zodat je steeds een levend voorbeeld en een inspiratie voor anderen kunt zijn.

Onze opleiding helpt je stap voor stap door dit proces van ontwikkeling, onder begeleiding van een leraar die jou in dit proces is voorgegaan. Die leraar wil niets liever dan dat jij innerlijke vrede realiseert door de bewuste ervaring van liefde en vrijheid in jouw leven. Hij of zij zal je daarin steeds stimuleren en oproepen tot oefening. Maar uiteindelijk kan jouw leraar je alleen de weg wijzen. Op je weg zul je voorspoed, tegenslag en afleiding tegenkomen. Jouw leraar is er steeds op gericht om je de weg naar de essentie te wijzen en je te waarschuwen voor de valkuilen onderweg. Jouw leraar herkent die valkuilen en weet hoe je ze kunt overwinnen. Hij of zij zal steeds zijn best doen om je daar op te wijzen, maar uiteindelijk heb je steeds weer de vrije wil om ervan af te wijken. Jij moet uiteindelijk zelf jouw stappen zetten en jouw eigen keuzes maken. Een intelligent mens leert van zijn eigen fouten. Een wijs mens leert van de fouten van anderen.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig