blogs

Hoeveel oefening heb je nodig?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Hoeveel oefening heb je nodig?

Ben je in balans?

 

Abhyasa betekent niet aflatende oefening en wordt door Patanjali genoemd als 1 van de belangrijkste pijlers onder de weg naar zelfrealisatie.  Voor de yogabeoefenaar is het steeds een zoektocht hoeveel oefening je nodig hebt om in balans te blijven. Asanas of meditatie zijn geen doel op zich. Het zijn manieren om vitaal te blijven en tot inzicht te komen, zodat je uiteindelijk steeds meer in harmonie en vrijheid kunt leven.

Als jouw leven volkomen in harmonie is lijkt het of je minder beoefening nodig hebt dan in periodes waarin er onbalans is.  En dat is een beetje een verraderlijke valkuil. Want ook als alles soepel loopt in je leven moet je de Yamas en Niyamas in acht blijven nemen. Juist als alles goed loopt ligt vaak de neiging op de loer om nieuwe verlangens te ontwikkelen en nieuwe verplichtingen aan te gaan. En die vormen dan weer de basis voor nieuwe problemen in de toekomst.

Je kunt dus niet zomaar zeggen dat je minder beoefening van Yoga nodig hebt op de momenten dat je in harmonie bent. Het is wel zo dat de aard van jouw beoefening afhankelijk is van jouw gemoedstoestand en van jouw omstandigheden.

Er zijn 2 redenen om steeds te blijven oefenen:

  1. De eerste en permanente reden om te blijven oefenen is het bewaken van jouw persoonlijke evenwicht. Je wordt door jouw omstandigheden steeds heen en weer geslingerd tussen verlangens en zorgen. Soms is dat heel concreet en actueel, maar soms alleen subtiel en sluimerend op de achtergrond. Maar steeds moet je blijven voelen of je nog wel in harmonie bent. Normvervaging is daarbij de valkuil. Ongewenste dingen sluipen er langzaam in en je schuift jouw grens van acceptatie steeds verder op. Blijf steeds heel goed voelen of je nog wel geweldloos en eerlijk leeft. Dat is het belangrijkste. En als je voelt dat je toch min of meer ongemerkt concessies hebt gedaan, voer dan jouw asana en meditatie juist weer een beetje op. Blijf werken aan jezelf. Als het je steeds beter lukt om ritme en routine in te bouwen en vast te houden in je leven, dan is dat een duidelijke aanwijzing dat je het allemaal wel onder controle hebt. Als dat ritme vaak verstoord wordt is er werk aan de winkel.

  2. Een tweede reden om te blijven oefenen is het steeds verder verdiepen van jouw inzicht. Soms zie je dat problemen, al dan niet in verschillende verschijningsvormen, blijven terugkomen in je leven. Dan is het zaak om tot een dieper inzicht te komen omtrent de onderbewuste krachten die er aan het werk zijn. Kennelijk heb je te maken met blokkerende overtuigingen (Samskaras) die je in de weg zitten. Als je dat merkt is het waardevol om gedurende een relatief korte maar intensieve periode jouw aandacht naar binnen te keren, zodat je tot een dieper niveau van zelfkennis komt. Kies er dan voor om gedurende bijvoorbeeld een week heel gezond en sober te eten, veel Asana te doen en veel te mediteren op het vraagstuk dat je bezighoudt. Onze retraites zijn hier ook voor bedoeld. Je gaat onder begeleiding en in gunstige omstandigheden diep naar binnen om jouw inzicht in jouw ware aard verder te verhelderen. Dan kun je tot doorbraken van inzicht komen waar je letterlijk de rest van jouw leven plezier van kunt hebben. Je gaat jouw leven en het leven in het algemeen echt beter begrijpen.

Wat je wél in algemene zin kunt stellen is dat jouw verlangens en angsten de bron zijn van onbalans. Hoe meer je wilt, hoe harder je moet werken aan het behouden van jouw balans en hoe meer je zult moeten oefenen. Dus naarmate je meer tevredenheid en soberheid ontwikkelt zul je minder uit jouw balans worden getrokken. Maar wees daarin ook écht eerlijk tegen jezelf. Ga je meteen weer nieuwe plannen maken als jij je leven op orde hebt…?

Meditatie geeft je de sleutel in handen. In meditatie kun je in alle stilte kijken naar je eigen oude en nieuwe verlangens. En dan kun je vanuit innerlijke beschouwing voor jezelf afwegen of jouw verlangens écht bijdragen aan de ontwikkeling en realisatie van jouw zielsverlangen.

Probeer gewoon kleine stappen te zetten en ‘licht te reizen’. Probeer steeds spelenderwijs door het leven te gaan én je dagelijkse ritme vast te houden, juist als je het gevoel hebt dat het niet nodig is.  Leer op die momenten de harmonie in je leven te koesteren. Zie wat je al bereikt hebt; hoeveel beter het met je gaat sinds je jouw regelmatige yogabeoefening begon. En weet dat juist nu het vasthouden van die routine zorgt dat jouw harmonie een duurzaam karakter krijgt.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig