blogs

Vertragen en concentreren

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Vertragen en concentreren

Verlies niet teveel energie aan bijzaken

 

Een van de meest gehoorde problemen is dat het leven te snel gaat. Ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op en steeds meer mensen hebben moeite om het allemaal bij te houden. Dan verlies je overzicht en dan wordt het dus ook steeds lastiger om keuzes te maken. De twijfel en versnippering van aandacht die daar uit voortkomt kost weer energie. En voor je het weet zit je in een neergaande spiraal.

Het feit dat het allemaal steeds sneller gaat kun je niet veranderen. Dat is een maatschappelijke ontwikkeling die je maar heel beperkt kunt beïnvloeden. Maar de invloed ervan op jouw eigen leven bepaal je zelf.

Het eerste signaal dat je leven te snel gaat is vermoeidheid. Als je regelmatig moe bent moet je vertragen. Zoals gezegd is dat best lastig. Kennelijk wordt je een beetje geleefd. Als je het overzicht dreigt te verliezen is er een simpele denktechniek die je kan helpen. Er is per definitie altijd maar één zwakste schakel. Alle andere schakels in jouw leven zijn per definitie sterker, anders is het niet de zwakste schakel.

Als je weer overzicht wilt, zodat er ruimte ontstaat om te groeien, kun je heel simpel beginnen met al het andere in je leven ondergeschikt te maken aan die ene zwakste schakel. Daardoor kan er veel meer aandacht naar die zwakste schakel, zodat die kan aansterken. Daardoor is het na verloop van tijd niet meer de zwakste schakel en kun jij je aandacht verleggen naar de nieuwe zwakste schakel.

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Zorg dat jij je er steeds bewust van bent wat nu jouw zwakste schakel is. Maak al het andere ondergeschikt eraan en zie wat de volgende zwakste schakel zal zijn als je de huidige hebt opgelost. Dan heb je altijd overzicht en eenvoud in je leven. Dat heeft een heel belangrijk voordeel. Je verspilt veel minder energie aan aspecten van je leven die het nu niet nodig hebben. Door jouw aandacht steeds te richten op het aspect van je leven dat nu het meeste voeding nodig heeft ontstaat er ruimte om heel veel bijzaken los te laten.

Er is echter 1 probleem met deze aanpak. Voor heel veel mensen geldt dat de noodzaak om te overleven permanent de zwakste schakel is, waardoor alle aandacht daaraan op gaat en er geen energie meer over is voor jezelf. En als je te lang doorgaat in die molen, dan put je jezelf uit en wordt jouw gezondheid de zwakste schakel… En dat wil je voor zijn.

Dus als je meer ruimte en energie nodig hebt is de belangrijkste eerste stap om te zorgen dat jouw noodzaak om te overleven met minder energie toe kan. Dat lukt je niet door je kop het zand te steken of jouw aandacht te versnipperen. Dat lukt je juist door tijdelijk al jouw aandacht te richten op die zwakste schakel. Breng eerst het fundament op orde.

De Niyamas vertellen je wat te doen. Door zuiverheid te oefenen en jouw realiteit zonder oordeel onder ogen te zien wordt duidelijk dat je blijkbaar teveel tegelijk wilt. Dan begrijp je ook dat je juist door die versnippering niet bereikt wat je wilt, terwijl je wel steeds je eigen balans ondermijnt. Door te leren tevreden te zijn met wat je hebt en vooral met wie je bent kom je vanzelf tot soberheid en doelgerichtheid. Dan gaat jouw verlangen steeds meer naar die aspecten van je leven die er voor jou écht toe doen. Dan ga je hoofd- en bijzaken scheiden.

En dan zul je ontdekken dat er uiteindelijk maar twee aspecten in jouw leven overblijven die er écht toe doen. Dat zijn liefde en vrijheid. Uiteindelijk wil je geliefd zijn en de vrijheid voelen om eraan toe te geven. Toch? Dat wist je eigenlijk al, maar ergens in je leven heb je de overtuiging ontwikkeld dat dit niet genoeg is. Dat er ‘meer’ is en vooral dat jij niet goed genoeg zou zijn als je niet meer bereikt. Laat dat los en richt je op dat wat je écht belangrijk vindt. Richt je steeds op liefde en vrijheid. En besef dat die twee pijlers onder je leven alle aandacht verdienen die je hebt.

Alles wat jouw vrijheid beperkt is kennelijk voorwaardelijk en dus niet liefdevol. Anders was het onvoorwaardelijk. Dus als jij druk voelt om toe te geven aan iets dat jouw vrijheid beperkt voel je kennelijk een noodzaak om dat te doen. Probeer dan terug te vallen op zuiverheid. Welk verlangen bedien jij door jouw vrijheid te beperken? Is dat het echt wel waard? Is dat niet op één of andere manier te vermijden? Kun je hetzelfde niet met minder energie bereiken? Of kun je niet met minder genoegen nemen? Dat is zelfstudie.

Als je het aandurft om daar consequent naar te leven zul je zien dat je leven steeds makkelijker gaat. En dan kun je ook vertragen zonder dat je het gevoel hebt dat je van alles mist. Omdat je zoveel zuiverheid in je én om je heen verzamelt gaat het steeds meer een beetje vanzelf. Het ongewenste raakt op de achtergrond en het gewenste verschijnt. En dan leef je steeds meer in overgave. Dat is de levenskunst van Raja Yoga.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig