blogs

Waarom mediteren we eigenlijk?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Waarom mediteren we eigenlijk?

Buddhi in Balans

Mensen die nog geen ervaring hebben opgedaan met meditatie vragen zich regelmatig af, waarom je er eigenlijk aan zou beginnen. Een beetje rust in je hoofd is prettig, dat snapt iedereen wel, maar ja dat kan toch op allerlei manieren. En dat is op zich ook zo. Toch is het zo dat meditatie een veel diepgaander effect heeft voor je leven dan een wandeling of sporten.

Meditatie is 1 van de 8 stappen in het achtvoudige pad van Patanjali en gaat in Raja Yoga een stap verder dan de meeste mensen denken. Meditatie volgens Raja Yoga is niet los te zien van de andere 7 stappen.

Raja Yoga is erop gericht om jouw hele systeem in balans te brengen. Als jouw lichaam en geest in harmonie zijn en soepel samenwerken dan stroomt de energie overvloedig door je lichaam én je geest. Dat heeft tot gevolg dat je vitaler wordt én alles veel helderder ziet en begrijpt. Lichaam en geest functioneren beter en daardoor voel jij je in alle aspecten van je leven beter.

Als je niet in balans bent gebeuren er 2 ongunstige dingen die elkaar versterken en dus jou verzwakken. Je gaat in je lichaam spanning opbouwen en jouw geest raakt gekleurd door de angsten en verlangens die je beheersen. Als dat incidenteel gebeurt is er niet zoveel aan de hand. Daar zijn we evolutionair prima op voorbereid, maar als het chronisch wordt, dan leidt dat in de loop van tijd tot problemen. Dat kunnen fysieke problemen zijn van chronische vermoeidheid tot rugpijn of ziekte. Het kunnen ook geestelijke problemen zijn. Burnout is daar een voorbeeld van.

Het is belangrijk dat je leert om de voortekenen van dit soort problemen snel te herkennen, zowel bij jezelf als bij anderen. Het intellectuele aspect van onze geest (Buddhi) kan niet goed functioneren als het door emoties van de persoonlijkheid wordt overvleugeld. We kunnen geen heldere keuzes meer maken. Als je ziet dat iemand erg impulsief en overdreven reageert en niet meer in staat is om enige relativerende afstand te nemen van een situatie dan weet je dat de balans al een tijdje verstoord is. Het probleem daarvan is dat iemand die daar last van heeft eigenlijk in een vicieuze cirkel terecht komt en dat vaak zelf niet eens in de gaten heeft. Vanuit die verstoring worden geen goede beslissingen genomen. Je krijgt vooral de neiging om steeds meer op korte termijn te gaan redeneren en dat leidt tot meer spanning. Je verliest het overzicht omtrent hoofd- en bijzaken. Als je niet oppast graaf je jezelf steeds dieper in. Eigenlijk is dus het eerste subtiele signaal van onbalans dat jouw emoties jouw denken overschaduwen en je achteraf vast kunt stellen dat je te impulsief gereageerd hebt. Jouw voorkeuren en afkeuren hebben jouw kennis en ervaring overschaduwd en jouw oordeel gekleurd. Als jij dat achteraf vaststelt zijn 2 zaken van belang. Natuurlijk moet je de schade herstellen en hopelijk is dat niet te veel. Hoe eerder je het merkt, hoe kleiner de schade. Daarnaast is het van belang te beseffen dat jouw geest meer onderhoud, meer rust nodig heeft. Meditatie is dé methode om dat te bewerkstelligen. Het is niet alleen heel effectief als herstellende functie van alle prikkels waar je steeds aan bloot staat. Het is ook een preventieve functie, die ervoor zorgt dat je steeds je helderheid op niveau houdt en niet in 7 sloten tegelijk loopt.

Als derde functie brengt meditatie je tot hogere bewustzijnslagen. Naarmate je bedrevener raakt in de herstellende en preventieve rol die meditatie in je leven kan vervullen, zal je merken dat je steeds diepere lagen van inzicht kunt aanboren, waardoor er uiteindelijk structurele wijzigingen plaatsvinden met betrekking tot de vraag hoe je naar jezelf en jouw ware aard kijkt. Uiteindelijk realiseer jij bewust dat je een Ziel bent met een lichaam als voertuig. Je ervaart dat bewust en dat geeft een enorm gevoel van vrijheid. Dat leidt er natuurlijk ook weer toe dat je makkelijker kunt relativeren en alle prikkels minder grip kunnen krijgen op jouw helderheid.

En zo is dé essentiële functie van meditatie om een mogelijke neergaande spiraal in jouw leven en functioneren om te buigen naar een opgaande spiraal. En het aller mooiste is: zelfs de sky is niet de limit…

Blijf oefenen!

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je gericht kunt werken aan de ontwikkeling van jezelf en jouw leven door bewustwording en zelfstudie.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig