blogs

Informatieverlamming

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Informatieverlamming

De essentie is eenvoudig

De overvloed aan informatie die ons dagelijks bereikt, draagt enerzijds geweldig bij aan onze ontwikkeling, maar verwart ons anderzijds ook. De voor- en nadelen van onze informatievoorziening zijn dagelijks zichtbaar. Steeds vaker is de vraag of informatie wel objectief is en bronnen zijn ogenschijnlijk met elkaar in tegenspraak. Informatie is steeds vaker een bron van verwarring en niet van helderheid. De Engelse taal heeft daar een mooie uitdrukking voor: “Paralysis by analysis”. Je wordt dusdanig overladen met ogenschijnlijk tegenstrijdige informatie, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Het wordt steeds belangrijker om hoofd- en bijzaken van elkaar te kunnen scheiden. Dat lukt veel mensen steeds minder. We zien dagelijks om ons heen hoeveel onrust dat veroorzaakt. En daar hebben we dan weer meningen over. Hoe het ook zei, alle onrust is een gevolg van verwarring die zichzelf versterkt in de echokamer van onze persoonlijkheid. Het feit dat jij met name informatie ontvangt die aansluit bij jouw interessegebieden leidt ertoe dat je steeds minder objectief wordt.

Voor beoefenaren van Raja Yoga draait het niet zo zeer om de vraag wie er gelijk heeft in al dat lawaai van tegenstrijdige geluiden. De nadruk ligt in de praktijk vaak op verschillen van inzicht, terwijl aandacht voor de gemeenschappelijke essentie ons dichter bij de waarheid brengt. Je blijft beter in balans als je innerlijke stilte oefent en van daaruit met een gezonde beschouwelijkheid naar meningsverschillen kunt kijken.  Er zijn 2 grote krachten werkzaam in ons leven die je houvast kunnen bieden in tijden van onzekerheid:

1.       Alles verandert altijd.

Een gezegde is dat je geen 2 keer in dezelfde rivier kunt stappen. Er is sprake van een permanente stroom van energie, die leidt tot een permanente verandering van omstandigheden. Hoe meer jij je hecht aan die omstandigheden, hoe vaker je gedwongen wordt om dat weer los te laten en dan ervaar je pijn. Onthechting is dus de eerste stap naar innerlijke harmonie. Ontwikkel relativeringsvermogen. Dat lukt je als je gaat zien dat al die veranderingen in jouw omgeving jou in wezen niet aantasten. Al die onrust om je heen beroert misschien wel jouw gemoedstoestand, maar tast niet jouw diepste verlangens en kwaliteiten aan. Die zijn er altijd en zelfs als je vandaag helemaal opnieuw zou moeten beginnen, kun je steeds weer terugvallen op die kwaliteiten in jou.

2.       De natuur neigt naar het herstel van evenwicht.

Alles is energie en ons leven geeft daar in een oneindig aantal variaties uitdrukking aan in tijdelijke verschijningsvormen. Daarin werken twee toestanden van energie steeds op elkaar in. We doorlopen steeds een wisselwerking van uitdijende energie en samentrekkende energie. We zien een fase van vernieuwing en dan weer een fase van bestendiging. We zien enthousiasme en dan ook weer angst en andersom. Als één van die krachten dominant wordt ten opzichte van de ander, dan is de balans verstoord. Dat kan even voortduren, maar alleen tijdelijk. Uiteindelijk neemt de neiging tot evenwicht het weer over. Als jij een tijdje heel druk bent, omdat je heel veel wilt of moet, dan zal je dat moeten onderbreken met een periode van rust en herstel. Dat geldt voor jezelf, maar dat geldt ook voor het leven in het algemeen. Perioden van grote verandering worden opgevolgd door perioden van bestendiging.

Ook nu zijn deze 2 krachten aan het werk. We komen uit een periode waarin we sterk zijn gaan geloven in de maakbaarheid van het bestaan en door de recente ervaringen leren we weer om dat enigszins te relativeren. Er wordt een balans hersteld. Dat gaat gepaard met onrust, omdat voor veel mensen het houvast van overtuigingen wegvalt. Daar zal nieuwe duidelijkheid en nieuwe bestendiging voor in de plaats komen. Zo is het altijd gegaan en zo zal het altijd zijn. Het draagt allemaal bij aan onze bewustwording en dat zal er op lange termijn toe leiden dat de turbulentie van verstoringen steeds milder wordt. Vertrouw op Het Leven. Het komt allemaal goed. Overgave is (na onthechting) de tweede stap naar innerlijke harmonie en beiden kun je elke dag in iedere ervaring oefenen.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig