blogs

De Yogaleer en Bewustzijn

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

De Yogaleer en Bewustzijn

Een andere kijk op het Leven

Er is veel geschreven over Bewustzijn en we voelen ons “bij bewustzijn”. Toch is er veel onduidelijkheid over de vraag wat Bewustzijn echt is. De Westerse wetenschap en de Yogaleer hebben hier een wezenlijk andere kijk op.

Volgens de nu geldende wetenschap is Bewustzijn een mentaal vermogen, dat een resultaat is van de ontwikkelingsgraad van ons brein. Doordat grote aantallen neuronen en bepaalde delen van het brein samenwerken, ontstaat ‘bewustzijn’. In het geval van bewustzijn zoals de wetenschap dat onderzoekt uit zich dat dan op 2 manieren:

  1. Bewustzijn van de omgeving

  2. Bewustzijn van ons zelf

In de wetenschap wordt zo’n verschijnsel een ‘emergent’ proces genoemd.  Een emergent proces is een verschijnsel, waarbij enorme aantallen eenheden (neuronen, cellen, electronen enz.) op een waarneembaar moment zich “uit het niets” gaan gedragen als één geheel, als één organisme. We kunnen niet verklaren waarom dat gebeurt, maar wel vaststellen dat het gebeurt.

Dit laat twee wezenlijke vragen open: Hoe ontstaat dat samenspel dat we kunnen waarnemen; wat is de coördinerende kracht achter dat ‘emergente’ proces? En … Waarom gebeurt dat? De wetenschap erkent dat, maar heeft nog geen alom geaccepteerde verklaring.

De Yogaleer kijkt vanuit een wezenlijk ander perspectief naar dit vraagstuk. Dit perspectief maakt die vervolgvragen overbodig. Yogabeoefenaren worden nog wel eens verdacht van zweverigheid, maar eigenlijk kun je vaststellen dat de Yogaleer heel nuchter is. Het vertrekpunt van de Yogaleer is dat Zijn altijd heeft bestaan en altijd zal zijn. Je kunt je geen enkel moment herinneren dat je niet was. Het Leven is Zijn met een blauwdruk. Dat kun je overal waarnemen. In een beukennoot ligt alle informatie van die reusachtige beukeboom besloten. Jij bestaat uit miljarden cellen die zichzelf met grote regelmaat vernieuwen en toch weet iedere cel, in een gezond en goed functionerend lichaam, steeds weer zijn natuurlijke plek in het geheel in te nemen. Alles is energie en alle levensvormen zijn een samenspel van uitdijende energie (verlangen) en samentrekkende energie (de blauwdruk voor die levensvorm). De stuwkracht van levenslust realiseert die vorm. Dat proces kun je de hele dag in alle levensverschijnselen als proces waarnemen. Levensvormen komen en gaan en volgen daarin hun plan.

Bewustwording is het ontwikkelen van besef van de blauwdruk van jouw leven. Je leert zien hoe het oorspronkelijk, in essentie, bedoeld is. Jouw mate van bewustwording is dus afhankelijk van de ontwikkeling van jouw bevattingsvermogen, van jouw abstractievermogen. Ben je in staat om allerlei bijzaken weg te laten, zodat je de essentie, de blauwdruk, kunt zien?

Bewustzijn is dus vanuit de Yogaleer gezien de bron van Het Leven. Het is Het Leven zelf, dat er altijd is geweest en er altijd zal zijn. De Yogaleer ziet onze evolutie als een proces van ontwikkeling van bevattingsvermogen van dat Zijn. Bewustzijn is dus niet iets dat ‘emergent’ uit jou voortkomt, maar iets dat er altijd is geweest en er ook altijd zal zijn. Het fundamentele verschil tussen de huidige wetenschappelijke interpretatie van Bewustzijn en de Yogaleer is dus dat de wetenschap Bewustzijn ziet als een gevolg van de ontwikkeling van het brein en de Yogaleer het brein ziet als gevolg van de realisatie van Bewustzijn.

Jouw leven is jouw weg naar Bewust Zijn en het achtvoudige pad beschrijft een methode om tot die realisatie te komen. Die realisatie is uiteraard abstract. Je bent tot de kern gekomen. Het lastige van het praten over Yoga is dat je eigenlijk afbreuk doet aan die essentie, zodra je er woorden aan geeft. Woorden zijn eigenlijk te beperkt om die essentie te beschrijven. Daarom is bewustwording in de praktijk de her-kenning van een gevoel. Dat gevoel vertelt je dat het Leven precies is zoals het bedoeld is en zich ook onvermijdelijk zal realiseren zoals dat bedoeld is en dat jij onlosmakelijk verbonden bent met dat proces; dat jij een verschijningsvorm van dat proces bent, die precies aansluit bij jouw meest wezenlijke verlangen. Probeer daar niet te veel over te praten, probeer ernaar te leven. Wordt het levende bewijs van jouw blauwdruk.

Innerlijke stilte en meditatie op jouw ware aard is de weg naar die realisatie.  In onze opleiding leer je dat toe te passen op jouw eigen leven. Door bewust toe te werken naar vitaliteit laat je de energie in jezelf effectief stromen. Door vanuit die vitaliteit de beoefening van doelgerichtheid, zelfstudie en overgave standvastig vol te houden kom je tot de realisatie van jouw ware aard. Je komt tot besef van de blauwdruk van jouw leven en jouw plek in Het Leven. Vanaf dat moment leef je in Harmonie en Helderheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig