blogs

Spiri-shoppen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Spiri-shoppen

Breng structuur in jouw ontwikkeling

Wij vinden het natuurlijk altijd fijn als we bij leerlingen een toenemend enthousiasme zien voor hun eigen ontwikkeling. Door de lessen die ze bij ons volgen doen ze ervaringen op die het verlangen “naar meer” aanwakkeren. Toch schuilt daar ook een risico in. Enthousiasme en ongeduld gaan hand in hand. Dat leidt maar al te vaak tot wat wij spiri-shoppen noemen. Door de positieve ervaringen die je hebt opgedaan wil je meer en dan ga je met name op sociale media om je heen kijken naar al het aanbod dat je een snelweg naar de hemel belooft. Dat is begrijpelijk. Helaas zien we meestal dat deze neiging vertragend werkt op de ontwikkeling van de leerling. Dat gezoek brengt namelijk ook veel misverstanden, afleiding en onrust. Daarom is het goed om even stil te staan bij de essentie van persoonlijke ontwikkeling.

Het is uiteindelijk simpel. Als je op zoek bent naar een bewuster leven, naar zelfrealisatie, moet je een aantal stappen doorlopen, welke methode je ook volgt:

  1. Ontwikkel voldoende vitaliteit. Jij bent energie en hoe beter energie door je heen stroomt hoe helderder jij wordt en hoe meer je tot stand kunt brengen.

  2. Train jouw geest voor standvastigheid. Je leert in het dagelijks leven niet om jouw aandacht doorlopend gericht te houden op een bewust gekozen object of onderwerp. Je leert vooral om te reageren op prikkels die bij je binnen komen. Dan word je geleefd. Als je bewust wilt leven zal je moeten leren om jouw aandacht gericht in te zetten, zodat je iets daadwerkelijk kunt doorleven.

  3. Leer bewust te voelen. We zijn voorgeprogrammeerd om aangename gevoelens te zoeken en te cultiveren en onaangename gevoelens te vermijden en verdringen. Zolang je daaraan toe blijft geven blijf je een speelbal van jouw omgeving en dat is geen Bewust-Zijn. Om bewust te leren voelen is het van belang dat je leert om overgave te ontwikkelen. Je moet leren om jouw gevoelens toe te laten en ze bewust te doorleven zonder oordeel en te (h)erkennen dat er soms krachten spelen die groter zijn dan jij. Dan is het zeer heilzaam om jouw verzet te staken en jouw energie gericht in te zetten.  

  4. Leer bewust denken. Dat betekent dat je leert om vanuit het perspectief van jouw innerlijke waarnemer naar jouw eigen ervaringen te kijken, zodat je leert relativeren en van daar uit bewuste keuzes te maken. Je gaat beseffen dat je steeds in dilemma’s leeft. Je hebt een goede reden om iets te doen en tegelijkertijd een goede reden om het tegendeel te doen. In de praktijk vind je het moeilijk om keuzes te maken en dus doe je allebei een beetje. Onthechting leert je om afstand te nemen van jouw eigen gevoelens, gedachten en gedrag. Je leert om jouw innerlijke angsten en verlangens te schouwen en bewuste keuzes te maken.

  5. Omarm het leven als leerboek. Jouw leven is een onvoorwaardelijke uitnodiging om jouw diepste verlangen te realiseren, zodat je dat zelf vorm kunt geven en bewust kunt realiseren.

Raja Yoga geeft je in 8 stappen de bewuste training en ontwikkeling van deze 5 vaardigheden. Patanjali heeft die methode in 196 briljante Sutra’s vastgelegd, die al ongeveer 2.500 jaar ongewijzigd worden toegepast. Jouw Raja yoga leraar laat je wekelijks in de les zien dat je niets meer nodig hebt dan dat om bij jouw diepste verlangen te komen en dat moeiteloos te openbaren.

Alles wat je erbij sleept om jouw ontwikkeling te versnellen voegt prikkels toe, voegt hechting toe, voegt verzet toe, voegt onrust toe. Al die zaken staan innerlijke stilte in de weg en dat staat dus jouw ontwikkeling in de weg. De ontwikkeling van zelfkennis is geen entertainment. Sociale media bieden natuurlijk vooral een podium aan entertainers. De vraag naar entertainment is veel groter dan de vraag naar zelfkennis. Entertainment vervult een functie in de afleiding van jouw persoonlijkheid. De Ziel heeft geen haast. Tijd is ontstaan vanuit het brein. Haast is van de persoonlijkheid. Neem je tijd om tot standvastigheid te komen in jouw ontwikkeling. Kies bewust de methode die bij jou past en pas die methode consequent toe. Blijf selectief en kies alleen een eventuele aanvullende training of oefening, omdat je bewust een hiaat in jouw eigen vaardigheden ervaart. Bespreek dat dan met jouw leraar. Die kan je oefeningen aan de hand doen om die vaardigheid in jezelf te ontwikkelen.

Raja Yoga is niet de enige weg, maar het is wel een beproefde en volledige methode die alle noodzakelijke aspecten van zelfrealisatie biedt. Dat is de methode die wij gekozen hebben en waarvan we ervaren hebben dat die écht werkt. Je wordt vitaler, je leven komt meer in harmonie en jouw denken wordt helder. In de loop der jaren werken onze leerlingen steeds meer toe naar de realisatie van hun diepste verlangens en leren ze om dat met steeds minder moeite tot stand te brengen, zodat hun beoefening zich ontwikkelt tot levenskunst. Blijf zorgen voor vitaliteit en innerlijke stilte. Doe Asana en meditatie. Al jouw antwoorden zijn in jezelf te vinden.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig