blogs

Zingeving

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Zingeving

Waar komt jouw wilskracht vandaan?

Om maar met de deur in huis te vallen, er zijn twee bronnen voor wilskracht, persoonlijkheid en bezieling. Het is van belang dat je regelmatig jezelf de vraag stelt wat jou gaande houdt. Het is vaak al moeilijke genoeg om steeds helder te hebben wat je wilt, maar uiteindelijk is het ook van belang dat je weet waarom je iets wilt. Wil je iets om ‘mee te doen’, ‘erbij te horen’, om toe te geven aan je eigen begeerte? Het is allemaal van de persoonlijkheid. De beschikbare energie voor dat soort doelen is begrensd en tijdelijk. Je kunt best even wilskracht en discipline opbrengen om iets te doen vanuit je persoonlijkheid, maar je houdt dat niet eindeloos vol. Plichtsgetrouw zijn, gedisciplineerd en ambitieus; het zijn op zich allemaal op het eerste gezicht positieve krachten, maar je loopt er ongemerkt op leeg. Standvastigheid ontstaat vanuit diepere zingeving. Als jij handelt vanuit een hoger belang dan jijzelf dan werkt de hele kosmos met je mee. Mensen om je heen herkennen het belang van wat je doet en willen je van nature helpen. Dat is anders als het allemaal om jou eigen verlangen gaat. Dat moet je op eigen kracht realiseren.

De Niyamas leren je goed om steeds het onderscheid te blijven maken over de bron van je intentie. Werk je vanuit begeerte, of werk je vanuit overgave; dat is het wezenlijke verschil. De 5 stappen van de Niyamas wijzen je de weg naar standvastigheid.

Als jij zuiverheid ontwikkelt en dus leert om niet meer te oordelen, niet meer vanuit jouw persoonlijke oordeel over iets of iemand buiten jezelf te handelen, dan ontwikkel je vanzelf een liefdevolle levenshouding. Je gaat beseffen dat iedereen zijn eigen verhaal heeft. Je gaat zien dat iedereen sporen op zijn Ziel draagt en dat dit zijn of haar gedrag beïnvloedt. Je leert dat het niet aan jou is om daar een oordeel over te hebben en dat iedereen liefde nodig heeft. Als je vervolgens leert om vanuit datzelfde perspectief naar jezelf te kijken ontwikkel je tevredenheid. Je wordt minder streng voor jezelf en dat geeft ook ruimte voor soberheid en doelgerichtheid. Uiterlijkheden worden bijzaken. Je komt steeds meer tot de kern. Dan besef je dat zelfstudie de weg naar inzicht is. Doordat jij jezelf steeds beter gaat begrijpen vraagt jouw persoonlijkheid steeds minder aandacht. Je wordt steeds meer deel van het grote geheel. Je vindt jouw authentieke plek.

Je gaat jouw gevoel voor zingeving verbinden met jouw unieke talenten en zo ontdek je dat jij moeiteloos Het Leven verder kunt helpen met jouw ervaring en inzet. Dan zal je ook ervaren dat dit je nauwelijks energie kost. Het gaat eigenlijk vanzelf. Je weet dat je belangrijk werk doet en dat jouw talenten tot zijn recht komen en je ziet dat anderen daar echt baat bij hebben. Dat is werk waar je energie van krijgt!

Ga voor jezelf eens na hoe deze balans voor jou uitpakt. Hoeveel tijd ben je kwijt aan taken die energie kosten en hoeveel aandacht kun en mag je besteden aan taken waar je energie van krijgt? Je krijgt ergens energie van omdat jij direct voelt dat de waarde van de handeling in de handeling zelf besloten ligt, ongeacht de uitkomst. Je doet het, omdat je het heerlijk vindt om te doen. Dát is het wezen van zingeving.

Neem jezelf voor om stap voor stap jouw aandacht langzaam maar zeker steeds meer te verleggen naar activiteiten waar jij onvoorwaardelijke zingeving bij voelt en die écht bij jouw talenten passen. Dan leef je moeiteloos en werk je stap voor stap naar vervulling toe. Loop niet te hard van stapel. Te snelle verandering is al snel geweld. Maak een plan voor jezelf, bouw de energie-vretende verplichtingen langzaam af en vul de ruimte die ontstaat met talentvolle, liefdevolle bezieling. Dan krijg je vleugels. Zoek steeds de stilte. Je weet het antwoord al. Meditatie wijst je de weg.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig