blogs

Tweestrijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Tweestrijd

Blijf niet hangen in twijfel

Als je in een loyaliteitsconflict zit, word je permanent emotioneel en mentaal uitgedaagd om keuzes te maken die je niet wilt. Dat kost energie. Eigenlijk word je steeds heen en weer geslingerd tussen twee conflicterende standpunten van twee mensen of groepen die je allebei dierbaar zijn. Dat geeft je het gevoel dat je het niet goed kunt doen. Als je voor de één kiest beschadig jij jouw relatie met de ander en andersom. Dit soort dilemma’s komen vaker voor dan de meeste mensen zich realiseren. Binnen families en in gezinnen ontstaan dit soort situaties regelmatig en zijn een bron van stress. Maar ook tussen jouw privé-situatie en jouw werk kan het gebeuren dat je het gevoel hebt dat je moet kiezen terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt. Je wordt gedwongen tot ‘onmogelijke’ keuzes tussen twee mensen of groepen waar je om geeft. Als er een conflict is tussen twee dierbaren in jouw omgeving is het belangrijk dat je de tijd neemt om de situatie goed te overzien.

Besef steeds dat dit soort vraagstukken niet gaan over jouw wil, maar om de voorkeuren en afkeuren van anderen. Wat je ook doet; het is dus van belang om je niet te identificeren met de situatie, want zodra je dat doet, raak je emotioneel betrokken en dat schaadt jouw harmonie en helderheid. Het kost je energie en de kans op een harmonieuze uitkomst wordt alleen maar kleiner. Kijk goed naar de situatie vanuit het perspectief van jouw innerlijke waarnemer en besef dat je geconfronteerd wordt met een situatie waarin iemand van je verlangt dat jij je afscheidt van iemand anders of een andere groep, terwijl jij dat eigenlijk niet wilt. Neem even de tijd om te overzien hoe onnatuurlijk dat is. Als iemand om jou geeft, of dat nou een familielid is, of een collega op jouw werk; in alle gevallen zou diegene in de realisatie van zijn of haar voorkeuren op zijn minst ook rekening moeten houden met jou.

Soms raken mensen zo emotioneel betrokken bij iets en raken ze zo afgescheiden van hun diepere verlangens, dat ze vergeten waar het echt om gaat. Als jij in zo’n situatie iets goeds wilt doen, dan help je niemand door partij te kiezen. Je helpt het beste door vanuit jouw harmonie en helderheid de betrokken personen tot inkeer te brengen. Laat ze zien waar het echt om gaat. Help ze om te beseffen dat ze zijn afgedreven van hun zielsverlangen en daarom op het niveau van hun ego een strijd aangaan die alleen maar verliezers kent. Laat ze zien dat hun verlangen goed te verenigen is met dat van anderen door het te verbinden met een hoger ideaal.

Laten we naar een veel voorkomende situatie kijken, het loyaliteitsconflict tussen werk en privé. Iedereen met een gezin of relatie en een baan ervaart zo nu en dan of zelfs regelmatig dat ze moeten kiezen en dat er van beide kanten sociale druk wordt uitgeoefend. Die druk is voor veel mensen een grote stressfactor. Je wordt een beetje uit elkaar getrokken. Toch is dit vraagstuk in wezen heel eenvoudig. Beide partijen willen iets van je, maar geen van de partijen is gebaat bij jouw stress. De grootste fout die kunt maken is dat jij jouw stress oppot en heen- en weer blijft slingeren tussen de twee krachten die aan je trekken. Dat lost niks op en is bovendien niet eerlijk tegenover je zelf en ook niet tegen de mensen waar je om geeft. Je schuift het probleem voor je uit. De simpele oplossing is om beide partijen te confronteren met hun gedrag. Beiden zijn gebaat bij jouw harmonie, helderheid en duurzame inzetbaarheid. Jij kunt ze leren dat ze zich niet moeten verliezen in korte termijn belangetjes en juist de lange termijn van een duurzame relatie voor ogen moeten houden. Maak de problemen niet groter dan ze zijn. Eerlijkheid en verbinding is de eenvoudige oplossing. Hou het dicht bij jezelf. Deel jouw gevoelens met de mensen die belangrijk voor je zijn en claim de ruimte voor jezelf die jij nodig hebt om goed te functioneren. Dat is in jouw eigen belang, maar ook in het belang van alle mensen die belangrijk voor je zijn. Niemand kan je verwijten dat jij een bepaald gevoel hebt in een situatie. Als ze daar een oordeel over hebben en jouw gevoelens niet accepteren zoals ze zijn hebben ze niet het beste met je voor en zijn ze met zichzelf bezig. Sta niet toe dat het egoïsme van een ander jou schaadt. Help de ander om tot zelfreflectie te komen door eerlijk te zijn. Dat is een verbindende en helende houding.

Blijf steeds met aandacht jouw oefeningen doen. Doe je Asana, Pranayama en meditatie. Het zal je steeds helpen om in moeilijke omstandigheden jouw harmonie te bewaren. Het zal je helpen om onder alle omstandigheden effectief te zijn voor jezelf en jouw omgeving.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig