blogs

Frustratie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Frustratie

Kun je jouw ei niet kwijt?

Frustraties zijn er in vele varianten, maar in welke vorm ze ook in je leven verschijnen, ze kosten heel veel energie. De logische reflex is dat jij je best gaat doen om jouw verlangen alsnog te vervullen en dus blijf je zoeken naar nieuwe manieren om dat te doen slagen. Daar gaat dan je energie naar toe. Zelf als je dat niet in woord en daad probeert te doen, blijft het toch terugkomen in jouw gedachten. Het is belangrijk om te leren hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Het probleem is namelijk dat dit proces niet stopt nadat je jouw verlangen hebt vervuld. Ten eerste is het bezit van de zaak normaal gesproken het eind van het vermaak, maar zelfs als dat niet zo is, ontstaan er gewoon weer nieuwe verlangens.

Het zou niet volstaan om hier alleen maar naar de Yamas te verwijzen. Deze 5 aanwijzingen benadrukken natuurlijk het belang van geweldloosheid, eerlijkheid, niet stelen, de beheersing van energie en begeerteloosheid. Ze beschrijven alleen niet hoe je dat moet bereiken. Het omgekeerde is wel van toepassing. Als jij de neiging voelt om een Yama te schenden, dan zit daar waarschijnlijk wel de drijvende kracht van een gefrustreerd verlangen achter.

Die verlangens verdringen helpt je niet. Ze blijven terugkomen. Wat helpt dan wel? Hoe kun je leren om jouw verlangens in goede banen te leiden? Het simpele antwoord vanuit Raja Yoga beoefening is dan steeds weer Onthechting en Overgave. Dat is natuurlijk al vaak aan de orde geweest in onze blogs. Onthechting is het vermogen om vanuit het perspectief van jouw innerlijke waarnemer naar jouw eigen emoties en gedachten te kijken en van daaruit bewuste keuzes te maken of je daar wel of niet een handeling aan verbindt. Overgave is het vermogen om bewust te voelen, dat toe te staan en als je merkt dat een kracht groter is dan jij, niet in verzet te komen, maar er juist bewust op in te spelen, zodat jouw leven zoveel mogelijk zonder frictie verloopt.

In die zin zou je kunnen zeggen dat frustratie voortkomt uit gebrek aan overgave. Je hebt een verlangen, de vervulling ervan wil niet echt lukken en daar verzet jij je tegen. Toch betekent de toepassing van Onthechting en Overgave niet persé dat je het verlangen maar laat vallen in zo’n situatie. Dat zou een vorm van verdringing zijn. In dit proces speelt meditatie een doorslaggevende rol. Door in meditatie onthechting toe te passen ben je in staat om objectief naar jouw verlangen te kijken. Door overgave ben je in staat om de pijn van onvervuld verlangen toe te laten. Je kunt dus bewust doorleven wat dit verlangen écht voor je betekent. Je kunt doordringen tot de essentie van het verlangen.

En dan gebeurt er iets bijzonders. Je beseft dat er achter jouw verlangen aan de oppervlakte een dieper verlangen schuilgaat. Eigenlijk verlang je naar varianten van verbinding; erkenning, respect, gezien worden, bevestiging. Het zijn allemaal legitieme verlangens. Ze zijn jouw geboorterecht en dat voel je. In meditatie kun je blijven reflecteren op deze verlangens en dan zie je dat je in essentie verbondenheid wilt. Je wilt liefde en vrijheid. En dat is het moment dat je nog even moet blijven zitten… Want dan besef je dat liefde en vrijheid altijd al onlosmakelijk verbonden waren aan jouw leven. Jij bent altijd geliefd en vrij geweest. Het leven is onvoorwaardelijk. Het is jouw leven en er is een oneindig aantal mogelijkheden om dat in de praktijk te ervaren. Al die verlangens die voorbijkomen zijn verschijningsvormen van dat gevoel. Kijk er goed naar. Realiseer het in jezelf. Als je frustratie voelt, zoek dan steeds weer de stilte in jezelf en besef dat de uiteindelijke vorm van vervulling niet zo heel belangrijk voor je is. Je zoekt bevestiging van jouw Zelf. Blijf dicht bij de mensen die je dat dagelijks willen geven. Zie dat jouw verlangens allang in vervulling zijn gegaan.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig