blogs

Veiligheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Veiligheid

Het fundament voor een gezonde balans

We leven in een veilig land. Toch voelen veel mensen zich geremd door een gevoel van onveiligheid. Dat heeft dan niet persé te maken met fysieke onveiligheid. Dat gevoel komt in vele verschijningsvormen voor. Je kunt onzeker zijn over van alles; je baan, relatie, opleiding, jezelf. Er kunnen allerlei aanleidingen zijn voor onzekerheid. De essentie ervan is steeds weer dezelfde. Het zou kunnen dat de zaken en personen die jij waardeert slechts tijdelijk deel van jouw leven uitmaken en het zou ook best kunnen dat jouw omstandigheden in de toekomst minder gunstig zijn dan nu. Dat besef sluimert steeds ergens in de achterhoede van jouw bewustzijn en dat kost energie. Want je bent soms bewust, maar vaak ook onbewust strategieën aan het ontwikkelen om ongewenste scenario’s te voorkomen en verlangens te realiseren.

Daar ben je druk mee in jouw hoofd, en jouw brein verbruikt veel energie. De mens heeft zich evolutionair zo ontwikkeld dat dit zelfs ten koste kan gaan van de energiebehoefte van de rest van jouw lichaam. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat jouw brein voorrang krijgt bij de aanlevering van brandstof desnoods ten koste van de rest van jouw lichaam. Dat is niet het enige probleem, als jij je onveilig voelt ben je minder verbonden met jouw hogere bewustzijn en reageer je meer vanuit jouw overlevingsinstinct. Dan heb je de neiging om ‘paniek-voetbal’ te gaan spelen. Daarmee word je minder doelgericht en verspil je nog meer energie. Angst kan je in een neergaande spiraal brengen. Hoe voorkom je dat? 

In de beoefening van Raja Yoga streef je ernaar om zuiver naar je omstandigheden te kijken. Je laat jouw emoties je bewustzijn zo min mogelijk vertroebelen. Leer om vanuit jouw innerlijke waarnemer naar jouw leven en jouw omstandigheden te kijken. Het is belangrijk om te beseffen dat alles altijd verandert. Verandering is de grootste zekerheid die je hebt. Dat levert een spanningsveld op omdat we hechten aan zekerheid. Toch is de oplossing eenvoudig. De beoefening van Raja Yoga leert je om die zekerheid niet buiten jezelf maar in jezelf te zoeken en te vinden. Zodra jij gaat ervaren dat jij als het erop aan komt prima in staat bent om voor jezelf te zorgen valt er al een last van je af. Voeg daar nog eens aan toe dat als het ooit eens even niet lukt om voor jezelf te zorgen er in ons land een hele samenleving klaar staat om je op te vangen. We leven in een liefdevol land. Deze 2 realisaties doen je beseffen dat je in ons land best wel bevoorrecht bent. Er zijn in ons leven weliswaar veel verleidingen en afleidingen, maar er is ook relatief veel ruimte en vrijheid voor jezelf. Door dat besef te koesteren ontwikkel je al een fundament van veiligheid. 

Als je dan vervolgens jouw aandacht naar binnen richt en je in meditatie realiseert dat alles zich ontwikkelt in golven en de natuur steeds het evenwicht herstelt, dan leer je relativeren. Soms zit het tegen en dan kun je iets leren, soms zit het mee en dan kun je herstellen. In meditatie word je steeds gevoeliger voor die natuurlijke golfbeweging en wordt het voor jou steeds meer een grondhouding om mee te bewegen met die golven. Mentale drukte is een stroom van verzet die jouw helderheid vertroebelt en jouw vitaliteit ondermijnt. Overgave is de weg naar vrede en een lang en gezond leven. Dat betekent niet dat je niets meer wilt en als een asceet gaat leven. Het betekent dat je steeds vanuit een bewust gevoel en een heldere geest meebeweegt met de omstandigheden die zich voordoen terwijl je jouw lange termijn ideaal in het vizier houdt.  

Gun jezelf de tijd en ruimte om steeds terug te keren naar jouw innerlijke vrede, die uiteindelijk niet afhankelijk is van jouw omgeving. Jij bent altijd geweest en zult altijd zijn. Je bent nog nooit niet geweest. Koester dat besef. Jouw leven wordt gevoed door liefde. De natuur is gericht op herstel van verbinding. Als je vanuit innerlijke vrede naar de wereld om je heen kijkt, dan zie je dat schoonheid in alles besloten ligt. Waar je ook kijkt zie je de schoonheid van het leven als de grootste gift die ons gegeven is ten behoeve van onze bewustwording. 

Regelmatige meditatie leert je om onder alle omstandigheden vanuit dat besef van intrinsieke vrede naar het dagelijks leven te kijken. Iedereen heeft recht op zijn eigen proces. Er zijn geen voorwaarden. Er is geen oordeel. Er is geen duisternis in een leven van licht.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig