blogs

Bewust leren voelen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Bewust leren voelen

Helderheid begint met gevoeligheid

De meeste mensen denken dat Yoga om fysieke houdingen (Asanas) draait en dat is ten dele natuurlijk ook zo. Het is geweldig om over een heel arsenaal oefeningen te beschikken die onder alle omstandigheden jouw balans kunnen herstellen en jouw vitaliteit op niveau kunnen houden. De combinatie van voldoende kracht, souplesse en doorstroming van energie is een gezonde basis voor je leven. Jouw lichaam is jouw voertuig en daar kun je maar beter goed voor zorgen, want je wil er lang mee doen. Regelmatige Asana-beoefening bevordert een lang en gezond leven.

Als jij jouw Yogabeoefening gaat verdiepen zul je snel ontdekken dat er een diepere laag schuilgaat in die beoefening. In onze cultuur zijn we heel druk met ons hoofd. Daardoor gaat bij veel mensen het contact met hun lichaam een beetje verloren. Daar kunnen allerlei chronische klachten uit ontstaan, maar het heeft nog een nadelig effect.

Veel mensen beseffen onvoldoende dat een heldere geest afhankelijk is van een vitaal lichaam en een goed contact met dat lichaam. Bewust denken begint met bewust voelen. Het is namelijk zo dat jouw gedachten de hele dag door worden vertroebeld door emoties, aannames en overtuigingen. In dat proces geeft jouw lichaam je de hele dag door waarachtige signalen. Jouw onderbuikgevoel is er niet voor niets. Jouw lichaam is jouw instrument om te voelen en hoe beter jij contact met jouw lichaam onderhoudt, hoe bewuster jij wordt van alle gevoelens die er door je heen spelen. Asana-beoefening herstelt het contact met jouw lichaam en bevordert dus jouw gevoeligheid.

Als je Asana-beoefening gaat combineren met meditatie, zoals we dat bij Raja Yoga gewend zijn, dan leer je om vanuit jouw innerlijke waarnemer, vanuit jouw volle bewustzijn, zonder oordeel naar al die gevoelens te kijken. Daarmee ontsluit je een schat aan informatie die steeds eerlijk is. Jouw lichaam liegt niet.

Een gezonde geest in een gezond lichaam is de gouden combinatie voor een gelukkig leven. Dat ontwikkel je door regelmaat in jouw beoefening te brengen. Elke dag een beetje brengt je veel verder dan zo nu en dan een heleboel. Dat geldt voor alles. De ene persoon vindt dat moeilijker dan de ander. Sommige mensen hebben gewoon nog te veel aan hun hoofd, of beleven nog heel veel plezier aan allerlei andere zaken. Toch zul je snel merken dat regelmaat beloond wordt met voortuitgang.

Er zijn twee manieren om standvastig te worden in jouw beoefening. De ene manier is niet beter dan de ander, maar het kan je helpen om vast te stellen welke manier het beste bij je past. De eerste manier om als vanzelfsprekend tot dagelijkse beoefening te komen is door er gewoon van te genieten. Als jij het heerlijk vindt om op je mat te stappen, of op je kussen te gaan zitten, dan zul je het als vanzelf gaan doen. Je uitrekken is toch ook fijn? Stilte is toch ook heerlijk? Nou zo is het ook met Yoga-beoefening. Als je het dwangmatig gaat doen dan heeft het lang niet het effect dat je bereikt vanuit waardering.

De andere manier om tot regelmaat te komen is dat je de noodzaak ervan in gaat zien. Als je gewoon bij wijze van experiment een maand lang elke dag Asana en meditatie beoefent, dan zul je in de loop van die maand merken hoeveel beter jij je gaat voelen. Als je dan weer stopt, dan ga je langzaam weer achteruit. In de eerste jaren van beoefening golven veel mensen nog een beetje heen en weer, maar na verloop van tijd ontdekt toch iedereen dat hij of zij daadwerkelijk beter functioneert door regelmatige beoefening. Soms moeten sommigen eerst weer even een kortstondige terugval ervaren voordat ze weer standvastig in hun regelmaat zitten. Dat willen we natuurlijk liever voorkomen. Bij de beoefening van Raja Yoga draait het om de ontwikkeling van harmonie en helderheid onder alle omstandigheden. Daardoor word je langzaam maar zeker een levenskunstenaar.

De combinatie van bewust voelen en bewust denken door regelmatige Asana beoefening én meditatie is het vaste recept. Wekelijkse deelname aan de lessen helpt je enorm om die regelmaat vast te houden. Het geeft je een wekelijkse impuls van energie en innerlijke stilte. Het zorgt dat je ervan blijft genieten én de noodzaak blijft beseffen.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig