blogs

Houden van iedereen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Houden van iedereen

Wat zou het leven eenvoudig zijn

Laten we vooral eerlijk tegen elkaar zijn. Liefde voor de waarheid is de eerste stap naar inzicht. En als we eerlijk zijn dan moeten de meeste van ons al vrij snel toegeven dat we niet van iedereen even veel houden. We hebben zo onze voorkeuren en afkeuren. De ene persoon is bijvoorbeeld dol op enthousiaste en een beetje drukke, maar stimulerende mensen, en de ander heeft liever rustige, maar misschien wel een beetje saaie mensen om zich heen.

Toch kunnen we verstandelijk makkelijk beredeneren dat het allemaal subjectief en ook nog eens van omstandigheden afhankelijk is. Als we vitaal zijn kunnen we meer begrip voor anderen opbrengen, dan als we moe zijn. We beseffen ook allemaal best dat de Wereld er aanzienlijk mooier uit zou zien en het leven eenvoudiger zou zijn als we dit soort verschillen en schommelingen niet zouden ervaren.

Als we dat allemaal zo makkelijk kunnen beredeneren, dan is de echte vraag dus waarom we daar dan niet naar leven? Waarom houden we niet ‘gewoon’ van iedere vorm van leven? Gewoon, omdat het leven prachtig is, omdat het een onvoorwaardelijke uitnodiging is om van jouw leven jouw kunstwerk te maken en omdat dit dus voor iedereen en zelfs voor iedere levensvorm geldt. Het doel van het leven is om ieders zielsverlangen te realiseren, zonder aanziens des persoons. Het is niet zo dat je vlak voor je geboorte een contract hebt moeten tekenen, waarbij jij je hebt moeten vastleggen op de spelregels. Bij geboorte sta je volledig open in het leven en heb je alle ruimte om er iets moois van te maken. Maar vanaf dat moment ontstaat er een complicatie… Omdat je helemaal open staat komen er allerlei prikkels bij je binnen en de ene is fijn en de andere doet pijn. En dus ga je proberen die fijne prikkels te herhalen en die pijnlijke prikkels te vermijden. Daar ga je een strategie voor ontwikkelen. Dat begint al heel jong. Je merkt dat bepaald gedrag je helpt om die fijne prikkels te krijgen en ander gedrag juist pijn veroorzaakt. En je gaat kenmerken en gedrag van anderen associëren met ‘fijn’ of ‘pijn’, maar dat doe je onder bewust. Zo ontstaan jouw voorkeuren en afkeuren en zo ontstaat jouw overlevingsstrategie. Zo vormt zich jouw persoonlijkheid.

Jouw persoonlijkheid bestaat dus bij de gratie van jouw voorkeuren en afkeuren en dat is het fundament van alle beperkingen die jij jezelf oplegt. Jouw ego is de som van jouw beperkingen. Zodra jij voor jezelf besluit dat je een voorkeur hebt voor een bepaald soort gedrag of een bepaald soort mensen, beperk jij jezelf in jouw leven. Je sluit een deel van het leven buiten. Je wordt een beetje minder vrij en je wordt ook een beetje drukker met het vermijden van het onwenselijke en het koesteren van het gewenste. Hoe minder voorkeuren en afkeuren je hebt, hoe vrijer je bent en hoe minder je dus afhankelijk bent van omstandigheden.

Wordt het leven dan niet juist erg oppervlakkig, vragen mensen zich dan vaak af. Word je dan niet onverschillig? Dat is juist niet zo. Hoe jij jezelf minder te laten beperken door onbewuste vooroordelen, hoe meer je open staat voor nieuwe leerervaringen. Je gaat ineens nieuwe aspecten van het leven ontdekken als je ze niet langer afwijst. Dat kun je heel eenvoudig beseffen aan een specifieke ervaring die ieder van ons wel eens gehad heeft. Je gaat mensen meer waarderen naarmate je ze beter leert kennen. Zelfs als ze gedrag vertonen wat jij als storend ervaart geldt dit. Door mensen beter te leren kennen ga je beter begrijpen waar hun gedrag vandaan komt en daardoor ontwikkel je ook begrip voor hun beperkingen. En met een beetje zelfreflectie ga je in jouzelf herkennen waarom je die eigenschappen irritant vond. En dan zie je dat dit te maken heeft met ervaringen uit jouw eigen verleden, die je nog niet helemaal verwerkt hebt. Dat is bewustwording. Dat is groei. Geef dus iedereen een eerlijke kans. Niets is wat het lijkt en iedereen is in ontwikkeling. Jouw persoonlijkheid heeft voorkeuren, de Ziel houdt van iedereen. Blijf dat steeds beseffen, blijf je dat herinneren. Dat besef groeit door meditatie. Vanuit innerlijke verstilling van al die mentale activiteit van voorkeuren en afkeuren kun je weer bij de herinnering waar het echt om gaat en dan zie je weer de wezenlijke eenvoud: we zijn allemaal Leven en dat is onze geweldige kans om er samen een stralend kunstwerk van te maken.

Je bent goed op weg. Blijf oefenen, blijf mediteren. Blijf je her-inneren wat het écht om gaat.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig