blogs

Een sleutel voor succes

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Een sleutel voor succes

Koester je vrijheid

 

Sinds mensenheugenis vragen we onszelf af waarom de ene mens succesvol wordt en de andere niet. Instituten en trainers in alle soorten en maten komen met hun eigen aanpak die jou gaat brengen wat je al zo lang wilt bereiken. Toch lijken ze allemaal niet één enkele simpele maatregel aan te bieden die succes-verzekerd is.

Er is ooit een leerzaam psychologisch experiment gedaan in De Verenigde Staten wat toevallig antwoord gaf op deze vraag. Het is al lang geleden. De resultaten zijn gepubliceerd in 1972. Het doel van het onderzoek was niet eens om de sleutel voor succes te vinden, maar uiteindelijk bleek dat wel de ‘bijvangst’ van dit onderzoek. Het ging de geschiedenis in als het ‘Marshmallow Experiment’ en het was een onderzoek van de Universiteit van Stanford.

De onderzoekers wilden bij jonge kinderen uitzoeken hoe ze omgingen met uitgesteld verlangen. Het was een simpel experiment. Kinderen van 4-5 jaar werden alleen gelaten met een bak marshmallows en ze kregen van de volwassene die het experiment begeleide te horen dat alle kinderen voor dezelfde uitdaging stonden: De begeleider zou straks de ruimte voor 15 minuten verlaten en voor ieder kind gold de simpele regel dat, als ze erin zouden slagen zich te beperken tot het nemen van slechts één marshmallow in afwezigheid van de begeleider, ze er 2 zouden krijgen als die terugkwam.

Uiteraard werden de kinderen geobserveerd en de uitkomst was voorspelbaar: na een tijdje komt er één in actie en neemt zijn tweede marshmallow, en daarna volgen er meer. Toch waren er ook enkele kinderen die de verleiding konden weerstaan en na afloop hun welverdiende beloning claimden.

Dit stuk van het onderzoek is niet wat het destijds interessant maakte. Het gaat om wat er daarna kwam. Alle kinderen zijn door het team van onderzoekers 40 jaar lang gevolgd en steeds weer bleek hetzelfde: de kinderen die de verleiding hadden weerstaan scoorden beter op het gebied van examencijfers, overgewicht, sociale vaardigheden, stress. Gedurende de 40 jaar van onderzoek bleek steeds weer dat de groep die in staat was de bevrediging van zijn verlangen uit te stellen beter scoorde. De vaardigheid van uitgesteld verlangen blijkt dus een belangrijke sleutel voor succes op vele terreinen.

In Raja Yoga wordt deze vaardigheid ontwikkeld door de beoefening van Aparigraha (niet begeren). Het is een belangrijke stap naar vrijheid en dat maakt het ook zo begrijpelijk dat het bepalend is voor succes. Begeerte leidt je af van je lange termijn doelen en dat ondermijnt dus jouw standvastigheid. Als je niet getraind bent om met verleidingen om te gaan, word je meer geleefd en is er minder ruimte om je eigen plan te trekken. Op zich is dat logisch, maar hoe train je dat? Het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Toch is er een eenvoudige methode om je verlangens de baas te blijven en dat is transformatie. Steeds als je een verlangen voelt, ga dan terug naar jouw innerlijke besef dat je naar een tijdelijke vervulling verlangt en dan verleg je jouw aandacht naar een ‘hoger’ en tijdloos verlangen. Je ontwikkelt het besef dat uiteindelijk in jouw leven liefde en vrijheid jouw diepste verlangens zijn. En je geniet intens van de mate waarin je die twee waarden in jouw leven verworven hebt. Je kunt steeds bij dat gevoel. Het zit in je. Je draagt steeds liefde een vrijheid met je mee.

Het begint al met je dagelijkse Asana- en meditatiebeoefening; geniet van het feit dat jij jezelf de tijd gunt om goed voor jezelf te zorgen en dat je de ruimte hebt om even naar binnen te keren en te genieten van de stilte in jouzelf. En glimlach dan om al die kleine verlangens die in de loop van de dag voorbijkomen en herken dat bezit van de zaak het einde van vermaak is. En koester de vrijheid die dat besef je geeft.

Veel succes.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig