blogs

Ritme

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Ritme

Verlang je naar stilte?

We zitten in een periode waarin onze vaste patronen plotseling doorbroken werden. We hebben ons daar niet op voor kunnen bereiden. Ons werkritme bestaat niet meer of is aangepast. Het schoolritme is nu afwezig of het is een online thuisritme geworden. Dat verlangt aanpassingen van je. Het is belangrijk om ritme vast te houden in je leven. Dat is de beste manier om ook ritme in jouw yoga beoefening te houden. Het is voor jezelf en voor je omgeving het fijnste als jouw oefenschema volgens een voorspelbaar patroon verloopt, dat ook goed past in het ritme van jouw omgeving. Dan is er geen frictie. Dat had je ongetwijfeld op jouw manier ingevuld en nu is dat verstoord. Dan is het risico groot dat je druk voelt om af te wijken van jouw schema om risico’s op frictie met jouw omgeving te vermijden. Gezinsleden die dingen van je verwachten omdat ze allemaal thuis zijn, vrienden of vriendinnen die bellen omdat ze zich vervelen… Het zijn allemaal aanleidingen om van je ritme af te wijken.

Als je net met Raja Yoga begint, dan heb je meestal nog geen ritme in jouw beoefening. De wekelijkse les is dan de eerste stap in die richting. Zelfs dat ritme is nu een beetje anders dan je gewend bent. Ritme is zo belangrijk omdat je in de praktijk de hele dag bloot staat aan prikkels die allemaal hun verleidingen en weerstanden oproepen. Het zijn verstoringen van wat je van plan was. Die verstoringen kunnen uitgroeien tot ergernissen of frustraties en dat brengt je nog verder uit balans als je niet oppast.

Jouw verlangen naar Yoga beoefening groeit, omdat je ervaart dat je vitaler wordt, meer in harmonie blijft gedurende de dag en steeds meer helderheid ontwikkelt. Vanuit dat verlangen naar ontwikkeling leer je ook om meer ruimte in te bouwen in je leven om daadwerkelijk te blijven oefenen. Soms moet je dat zelfs bevechten. Soms moet je daar offers voor brengen. Dat kan alleen vanuit verlangen. Als jij uit plichtsbesef jouw oefeningen doet, dan houd je het niet vol. Dan moet je steeds jezelf opladen om op die mat te gaan staan. Dan is iedere verstoring van jouw normale patroon en iedere prikkel een aanleiding om het niet te doen.

Het begint dan met een keertje uitstellen, dan eens overslaan en zo verwatert het langzaam. Het grootse probleem is dat daarmee ook het verlangen verwatert. Al die positieve effecten van Yogabeoefening die je dagelijks ervaart als je in je normale schema zit, raken in vergetelheid als je jouw dagelijkse beoefening langzaam maar zeker laat afglijden. Dan voel je op een gegeven moment de noodzaak niet meer.

Het is heel begrijpelijk dat de plotselinge veranderingen in omstandigheden die je nu ervaart je in de weg hebben gestaan om in je ritme te blijven. Neem jezelf dat niet kwalijk. Pak het gewoon weer op. Claim je tijd weer. Kies een vast moment op de dag dat voor jou op dit moment haalbaar is. Al is het maar een half uurtje, maar doe het en doe het elke dag. Dan herinner jij je elke dag weer wat het je allemaal brengt. Dan ga je vanzelf weer verlangen naar meer. En dan groeit jouw verlangen naar ontwikkeling weer. Dan heb je weer een ijkpunt.

Doe elke dag Asana en mediteer elke dag. Al is het maar even (liever langer natuurlijk). Doe wat haalbaar is, maar doe het met regelmaat. Dan kom je weer in een opgaande spiraal en die draait dan misschien wat trager dan je gewend was, maar het is in ieder geval een positieve spiraal van ontwikkeling.

Koester wat je al geleerd hebt. Het is zo geweldig dat je weet hoe je onder alle omstandigheden jouw vitaliteit op peil kunt houden, dat je steeds weer naar harmonie kunt toewerken en dat je steeds weer de schoonheid van het leven kunt aanraken in meditatie. Blijf dat koesteren. Jouw helderheid is altijd vlakbij. Koester de stem van de stilte. Koester Het Leven in jezelf en om je heen. Je bent één met alles wat leeft. Blijf het voelen. 

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig