blogs

Maar je moet al zoveel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

 

Maar je moet al zoveel

Hou er plezier in

Soms lijkt van buitenaf gezien de beoefening van Raja Yoga een beetje streng. Elke dag oefen je Asana’s, Pranayama, Meditatie en steeds reflecteer je op jouw eigen leven aan de hand van de Yamas en de Niyamas. En als je dan anderen uitlegt wat je allemaal doet, dan krijg je regelmatig een reactie in de sfeer van “Maar ik moet al zoveel en dan moet ik dit ook allemaal nog”. Dan krijg je dus Yogabeoefening als stress-factor. Zo is het natuurlijk niet bedoeld.

Het gaat erom dat je al die oefeningen, die je aangeboden krijgt in onze opleiding, benadert als een kind in een snoepwinkel. Het zijn allemaal pareltjes van inzicht waar jij je voordeel mee kunt doen. En dat voordeel realiseer je op termijn makkelijker door jezelf een ritme van beoefening aan te wennen, zodat het een integraal onderdeel van je leven wordt. Dat is zo. Maar ook dan geldt nog steeds dat je hele leven een bron van plezier moet zijn. Raja Yoga draait om de ontwikkeling van vrijheid door onderscheidingsvermogen. Waarom zou je daar tijd aan besteden als je er geen plezier aan beleefd; als je erg geen voldoening uit put?

Maar hoe doe je dat dan? Hoe zorg je dat het leuk blijft, terwijl je toch je ritme vasthoudt? Het allerbelangrijkste is dat je luistert naar je gevoel.

LUISTER NAAR JE GEVOEL

Jouw lichaam is jouw gevoels-gadget. Het is het meest geavanceerde instrument wat jouw leven heeft voortgebracht. Het is natuurlijk boven alles jouw trouwe en geweldige voertuig. Maar het heeft daarboven nóg een fantastische eigenschap: het liegt nooit. Jouw gevoel vertelt je precies hoe de vlag hangt. Als jij je daar tegen verzet ga je een gevecht aan met jezelf. Daar word jij dan dus ook alleen zelf de verliezer van.

Dus voor je Asana gaat doen voel je eerst goed wat jouw lichaam nu nodig heeft. Waar zit de energie een beetje vast en hoe voelt het als je dat weer los weet te krijgen. Kun je ervan genieten als het weer gaat stromen? Dat is dan toch de bron van jouw plezier op dat moment? Hetzelfde geldt voor Pranayama. Als je een beetje zwaarmoedig bent, heb je meer levenslust nodig. Nou kies dan een Pranayama die je dat te bieden heeft (Surya Bedhana Pranayama bijvoorbeeld. Zie hier de video met uitleg). Dan krijg je vanzelf weer meer zin in de dag en dan is dat dus jouw bron van plezier op dit moment.

Hetzelfde geldt ook voor de eventuele mentale strijd die in jou plaatsvindt. Als jij twijfel voelt bij iets, dan loop je daar ongemerkt langzaam een beetje op leeg. Herken dat in jezelf en bedenk dan dat je daar helemaal geen genoegen mee hoeft te nemen. Je hebt in onze opleiding geleerd hoe je twijfel kunt overwinnen. Door innerlijke stilte krijg je het helder. Ga op je kussen zitten en werk naar stilte. Herken de angst die je in de greep van twijfel houdt. Herken de begeerte die zorgt dat je het niet los kunt laten. Relativeer beiden en zie het weer helder. Maak dan je bewuste keuze en stap uit de twijfel. Zo simpel is het. En dan voel je ook direct weer de ruimte die daardoor ontstaat. Dan reis je weer lichter en dan is dat dus vandaag jouw bron van plezier.

Onze opleiding biedt jou een geweldige gereedschapskist met instrumenten om steeds jouw leven om te buigen naar een bron van plezier. Doe dus ook elke oefening vanuit die intentie. Het gaat om jouw vrijheid in jouw leven. Dat is de grote en onvoorwaardelijke gift van het universum aan jou. Geniet ervan.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig