blogs

Een kern van waarheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Een kern van waarheid

Pas op met bijzaken

  

In deze tijd worden we overspoeld met halve waarheden en regelrechte onwaarheden. Soms zijn die zo overtuigend neergezet, dat het moeilijk is om te beoordelen wat nou waarheid is en wat niet. We hebben steeds meer last van ‘fake news’. Dat heb je in allerlei soorten en maten, maar het is er altijd op gericht om jou in een bepaalde richting te beïnvloeden. Vaak worden die berichten op alarmerende toon aan je verkondigd, om maar zoveel mogelijk jouw aandacht te trekken. Soms lijkt het wel dat het steeds erger wordt en dat de toon steeds schreeuwender wordt. Het is één grote wedstrijd om jouw aandacht en dat kan jouw gemoedsrust verstoren. Dat komt omdat de 2 ingangen die daarvoor gekozen worden elke keer weer dezelfde zijn.

Uiteindelijk probeert iemand een angst of een verlangen bij je op te wekken. Als dat ook maar een beetje lukt, dan ben je dus eigenlijk al verstoord. Het meest effectief zijn natuurlijk de berichten die ‘waar’ lijken te zijn. Zo ontstaan alle samenzweringstheorieën waar veel mensen druk mee zijn. Maar hetzelfde geldt natuurlijk ook voor alle reclames.

Het patroon is eigenlijk altijd hetzelfde: eerst wordt een standpunt ingenomen wat herkenbaar voor je is. Er lijkt een kern van waarheid te zitten in wat er gezegd wordt. Dan is jouw interesse gewekt. Vervolgens wordt aan je uitgelegd, waarom je iets heel graag zou moeten willen, of juist ergens heel bang voor zou moeten zijn. Zo wordt jouw aandacht langzaam naar binnen getrokken. Vervolgens word je overladen met informatie, die heel wetenschappelijk lijkt en daardoor is het op het eerste gezicht overtuigend. Het is zoveel informatie dat je onmogelijk alle feiten kunt controleren en als je dat toch gaat doen heb je er een dagtaak aan. Als je veel bloot staat aan dit soort tactieken loop je het risico te blijven hangen in een ongemakkelijk gevoel (omdat het overtuigend klonk, maar je ook door de bomen het bos niet meer ziet) of je verzandt in een complete studie van iets dat vandaag niet op je lijstje stond… In beide gevallen is de verzender in zijn doel geslaagd. Hij heeft jouw aandacht.

Hoe kun jij jezelf nou wapen tegen deze dagelijkse stroom aan prikkels? Natuurlijk kun je proberen je ervoor af te sluiten en regelmatig jouw telefoon wegleggen. Dat is een goed begin, maar dan nog ontkom je er niet helemaal aan, want je spreekt ook mensen die er ook aan bloot staan… Het is dus van belang dat je leert je te wapen voor onwaarachtige invloeden. Dat begint met het besef dat alles wat wezenlijk is ook eenvoudig is… Als iemand een informatiebombardement nodig heeft om jou te overtuigen, dan gaat het niet over een wezenlijk inzicht, maar over gekleurde informatie. Zodra je dat merkt kun je twee dingen doen. Je kunt je direct afsluiten voor de rest van de boodschap, of je kunt jouw filter voor onzin aanzetten. Zie hier de blog over dat onderwerp.

Er is nog een derde weg. Dat is jezelf bekwamen om direct door te dringen tot de essentie. Alles wat je van een onderwerp denkt te weten is gekleurd door jouw herinneringen, emoties en overtuigingen… Alles wat je van een ander te horen krijgt over hetzelfde onderwerp is gekleurd door zijn of haar herinneringen, emoties en overtuigingen. Als jij jezelf traint om beiden buiten beschouwing te laten kom je tot de essentie van dat onderwerp. Door alle verkleuringen weg te filteren wordt dat wat wezenlijk is zichtbaar. Abstractievermogen is de kunst van het weglaten. In de beperking toont zich de meester. Ylvy heeft dat mooi uitgelegd in haar livestream van afgelopen zaterdag. Je kunt hem hier terugkijken. Ze begeleidt je bij de meditatie van een half uur, zodat je het zelf kunt ervaren.

 

Meditatie, innerlijke stilte, is hét fundament voor deze vaardigheid. Jouw leven wordt helder en overzichtelijk vanuit innerlijke stilte. Blijf bouwen aan fysieke vitaliteit en innerlijke stilte op weg naar harmonie en helderheid.

 

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig