blogs

Hoe graag wil je het?

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Hoe graag wil je het?

Wat als de structuur wegvalt?

  

We hebben er vaker over geschreven. Het wegvallen van structuur is eigenlijk een mooie test voor je. Weet je, je hoeft je er echt niet voor te schamen als je nu moeite hebt om in jouw ritme te blijven van dagelijkse Asana en meditatie. Je moet er net zo mee omgaan als met elke gebeurtenis. Het is informatie en je kunt er iets van leren. 

Laten we daar eens wat beter naar kijken zonder te oordelen. Wat kun je van jezelf leren als je nu merkt dat je het maar moeilijk kunt opbrengen om op vastgezette tijden op je mat te gaan staan en daarna op je kussen te gaan zitten? In alle eerlijkheid zegt het je iets over de drijfveren achter jouw beoefening in de afgelopen tijd voor deze verstoring. Het blijkt nu dat je toch de wekelijkse energie van je groep en jouw leerkracht nodig hebt om gemotiveerd te blijven. Nogmaals, het geeft niet als je dat nu ontdekt. Het zou dom zijn om het te ontkennen als je het nu merkt. Wat kun je met dat inzicht?

Nou ten eerste doet het je beseffen dat er een meerwaarde zit aan het samen oefenen in een groep. Je stimuleert elkaar. Bovendien voel je nu beter dat jouw leerkracht energie in jou los weet te maken, waar je op eigen kracht niet altijd bij kunt. Daar valt dus nog iets te leren en dat is goed om te weten. Daar kun je meer aandacht aan besteden zodra we weer in een normaal lesritme komen.

Je kunt dieper zoeken naar de onderliggende reden in jouzelf. Door jouw aandacht in meditatie te richten op jouw bron van motivatie voor zelfstudie, dan zal je waarschijnlijk ontdekken dat er meerdere redenen kunnen zijn om te mediteren. Bijvoorbeeld:

  1.  Rust. Je wilt gewoon afkoelen van al die prikkels.

  2. Vitaliteit. Je wilt energie tanken.

  3. Je neemt een voorbeeld aan jouw leerkracht en jouw medeleerlingen. Je ziet bij anderen positieve effecten, waar ze enthousiast over vertellen en jij wilt dat ook.

  4. Je hebt eens een mooie ervaring gehad in meditatie en die wil je herhalen.

Voor al dat soort redenen geldt; hoe harder je het probeert, hoe minder het lukt. Verdieping in meditatie ontstaat vanuit overgave. Iedere vorm van verlangen activeert jouw brein en vertroebelt jouw meditatie. In meditatie brengt een concreet verlangen je niet dichter bij je doel. Daarom vinden mensen het zo moeilijk om het te leren. En als dat soort drijfveren voor jou tot nu te de reden achter jouw meditatie zijn geweest, dan zal het je niet meevallen om het elke dag te blijven proberen, want de beloning blijft te vaak uit. 

Meditatie wordt een onmisbaar aspect van je leven, als je meditatief wordt in plaats van de activiteit van mediteren als een dagelijkse routine te behandelen. Als jij je verbonden voelt met Het Leven en meditatie voor jou een activiteit is om dat gevoel te bestendigen, dan wil je niet meer zonder. Als meditatie harmonie en helderheid in jouw leven brengt, dan wordt het meer en meer een rode draad in jouw leven, zonder dat het moeite kost. Je verlangt naar dat innerlijke gevoel van vrede en je wilt dat de hele dag vasthouden. Daarom kies je voor een uurtje ont-moeting en her-innering. Vanuit dat besef wordt het steeds meer een levenshouding om meditatief te zijn, verbonden te zijn. 

Maar goed, wat moet je met die informatie als je dat zelf niet zo ervaart? Nou, eigenlijk is dat heel simpel. Probeer de volgende keer als je mediteert alleen maar te genieten van de vrijheid die je voelt. Je hebt een moment voor jezelf weten te bemachtigen en daar geniet je van. Besef dat dit moment helemaal van jou is en dat niemand je dat kan afpakken, omdat je de kern van Het Leven zelf raakt. Liefde is onvoorwaardelijk. Het Leven is jouw oceaan van mogelijkheden. Je bent vrij om dat in te vullen zoals jij dat wilt. Er is geen ander oordeel dan jouw eigen oordeel. Laat het los. Je bent al vrij. Voel het écht, al is het maar voor even. Maak de ervaring van meditatie als zodanig zo positief, dat je blijft terugverlangen naar die ervaring. Dan zal je steeds vaker een moment voor jezelf gaan claimen. En dat wat je aandacht geeft groeit. Dat geldt ook voor jeZelf. Je bent het waard. Geniet ervan.

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

 

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Nature photographer Beautiful Nature Norway Preikestolen or Prek

Zinvol

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Neurotisch

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig