blogs

Voorbij het denken

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

Voorbij het denken

Hoe kun je weten dat er ‘iets’ is?

Mensen hebben de neiging om te blijven hangen in omstandigheden die niet passen. Een buitenstaander ziet op grote afstand dat iemand zichzelf een dienst zou bewijzen door direct te stoppen met een destructieve baan of relatie, maar de persoon zelf blijft maar volhouden. Mensen verkiezen het bekende boven het onbekende, zelfs als het pijn doet. Dat komt omdat mensen bang zijn voor het onbekende. De onzekerheid voor of de dreiging van verandering is pijnlijker dan de verandering zelf. Als mensen érgens bang voor zijn is het wel de leegte. Veel mensen zijn bang dat er niets is voorbij het denken. Ze zijn bang dat ze in een onpeilbare diepte zouden verdwijnen als ze echte innerlijke stilte zouden ervaren.

In meditatie ontdek je, dat je daar echt niet bang voor hoeft te zijn. Je voelt dan een enorme en krachtige aanwezigheid van jezelf. Je ervaart de stuwkracht van jouw leven en je kunt ieder gewenst moment terug naar de voor jou bekende werkelijkheid. Toch krijgen we regelmatig vragen van mensen die dat nog niet ervaren hebben. Voor hen klinkt het allemaal een beetje zweverig. Ze moeten er eerst ‘open’ voor staan. Het helpt dan als ze jouw enthousiasme geloven. Toch lukt dat niet altijd. Soms zijn mensen sceptisch. Ze hebben gewoon al te veel onzin gehoord en zijn te vaak teleurgesteld, om zo maar met je mee te gaan.

Toch kun je ook die sceptische mensen op een heel eenvoudige manier laten ervaren dat er bewustzijn voorbij het denken is. Er zijn 24 uur per dag het hele jaar door 6 processen gaande in ieder mens, die bewijzen dat intelligentie niet afhankelijk is van denken. Het is andersom. Denken is een poging om de intelligentie te bevatten die altijd aanwezig is.

De 6 processen die dat aantonen zijn:

  1. Jouw bloedsomloop

  2. Jouw stofwisseling

  3. Jouw zenuwstelsel en alle verkeer daarin

  4. Jouw celdeling

  5. Jouw endocriene stelsel (hormoonhuishouding)

  6. Jouw immuunsysteem

De laatste 3 systemen functioneren beter als de eerste drie vitaal zijn. Daarom is Asana en Pranayama op die eerste 3 systemen gericht. Maar in algemene zin kun je stellen dat deze 6 processen permanent actief zijn, zonder tussenkomst van jouw gedachten. Ze werken feilloos zolang jouw energiestroom niet ergens geblokkeerd is. Een blokkade kan optreden door een chronische emotionele belasting, door langdurig ongezonde voeding, door een besmetting of door een ongeluk, eventueel in combinatie met erfelijke kwetsbaarheden. Als zo’n blokkade lang voortduurt, kunnen zich chronische ziekten of andere ongemakken ontwikkelen. Maar zolang jouw energie normaal stroomt, functioneren deze 6 systemen feilloos, zonder dat je daar ooit over hoeft na te denken. Sterker nog, jouw denken heeft helemaal het bevattingsvermogen niet om al die processen aan te sturen. Probeer je eens voor te stellen dat je al die processen 24 uur per dag zelf mentaal zou moeten besturen. Dan zou je direct overbelast raken.

Neem de tijd om de schoonheid van Het Leven te bevatten. De intelligentie van het leven is zoveel dieper dan wij mentaal kunnen begrijpen. Jouw leven is een uitnodiging om daar deel van uit te maken. Elke ervaring die je opdoet is een getuigenis van het samenspel van die intelligentie en onvoorwaardelijke liefde. De intelligentie van het leven is erop gericht om jouw leven in stand te houden en jouw vrije wil alle mogelijkheden te bieden om jouzelf uit te drukken. En de onvoorwaardelijke liefde van Het Leven blijkt uit het feit dat er geen voorwaarden zijn. Het is jouw wil die vormgeeft aan jouw leven en jouw denken is daarin een instrument om er vorm aan te geven. Je hoeft geen moment te twijfelen of er ‘meer’ is voorbij het denken. Je leeft in de onbegrensde mogelijkheid van Bewust Zijn. Dat is de essentie van Het Leven. Jouw overtuigingen zijn de beperkingen die jij erop legt en jouw ontwikkeling is de ruimte die jij jezelf gunt.  Meditatie is de oefening om jouw beperkingen letterlijk op te lossen door realisatie van bewustzijn.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig