blogs

Je doel voorbij

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Je doel voorbij

Ga voor goed genoeg 

Bij veel mensen gaat bewustwording gepaard met de groei van idealen. Idealisme is een schone zaak. Het betekent dat je bereid bent jouw persoonlijke voorkeuren opzij te zetten ten gunste van het grote geheel. Je ziet dus de betrekkelijkheid van je eigen ego in en je verlangt ernaar om voor ‘iets groters’ te leven dan de bevrediging van de verlangens van de korte termijn.

Op dit moment wordt iedere vorm van idealisme op de proef gesteld. De natuurkrachten relativeren de maakbaarheid van het bestaan en daarmee komt ons ideaalbeeld in gevaar. Dan gaan we de nadruk leggen op wat er niet deugt en verliezen we het besef van onze bevoorrechte positie. Idealisme kent twee gevaren, die nu overal zichtbaar worden:

  1. Idealisme kent risico’s in relatie tot anderen. Zodra je vindt dat jouw ideaal ook voor anderen zou moeten gelden, bevind jij je op een hellend vlak. Je hebt je eigen ego ondergeschikt gemaakt aan iets groters en nu vind je ook iets van andere ego’s… Dan ontstaat een verlangen naar macht, zodat je anderen kunt winnen voor jouw idealen. Dat is natuurlijk allemaal geweld. Besef dat ieder verlangen naar macht voortkomt uit een gewelddadige neiging. Je verlangt ernaar om jouw wil op te leggen aan anderen. Als dat niet het geval is, volstaan liefde en intelligentie voor de realisatie van jouw wil.

  2. Idealisme kent ook risico’s in relatie tot jezelf. Als jij jouw idealisme op jezelf projecteert, dan ben je nooit tevreden. Je loopt dan vast in perfectionisme en dat stagneert jouw eigen ontwikkeling. De oefening van tevredenheid is de sleutel voor ontwikkeling. Het is de eerste stap naar vrijheid. Door tevredenheid begraaf je jouw begeertes en dat verschaft je vrijheid. Er is geen perfectie in de stof. Ga voor goed genoeg.

Beide gevaren kunnen we nu dagelijks om ons heen zien. Onze omstandigheden sluiten niet aan bij onze idealen. Dus hebben we meningen over onszelf en over anderen. Mensen trekken als Don Quichotes ten strijde tegen de windmolens van hun voorkeur. Herken dat in jezelf en in jouw omgeving. Blijf goed zien wat de essentie is. Er schuilt liefde in voor hogere doelen, maar als het ego er bezit van neemt, dan kan het leiden tot polarisatie en verwarring. Ga je dan niet afzetten tegen die verstoringen, maar ga juist terug naar de oorspronkelijke intentie. Al die onrust komt voort uit een diep verlangen naar verbinding, een verlangen naar liefde en vrijheid. Dat hebben wij mensen met elkaar gemeen. Koester dat en besef dat de ene persoon het beter kan uiten dan de andere. Dat doet niets af aan de intentie als zodanig. Oordeel niet en koester tevredenheid, ongeacht de omstandigheden. We hebben het goed samen. Het is allemaal goed genoeg. We kunnen prima verder. Niets staat ons in de weg voor liefde en vrijheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP! OF KOM KENNISMAKEN. KLIK HIER VOOR DATA.

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Liefdevolle Reflectie

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Kom op tijd

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Voorbij de angst

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig