blogs

Ontvangen

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.

Het is een weg naar levenskunst.

 

Ontvangen

Ontvang in liefde wat in liefde gegeven is

 Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij de vrijgevigheid van anderen. Dat hoeft niet alleen om materiële zaken te gaan. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor aandacht of complimenten. Wat zit daarachter? Waarom vinden we het zo moeilijk om te ontvangen? Voel even goed wat er met je gebeurt als je waardering ontvangt. Moet je er een beetje van blozen of vind je het de normaalste zaak van de Wereld? Waarschijnlijk het eerste.

 Vaak is er één van de volgende twee redenen waarom we snel in verlegenheid zijn bij waardering:

  1. Je vindt zelf niet dat je het verdient, je vertrouwt jezelf niet.

  2. Je wilt je nergens toe verplichten, je vertrouwt de ander niet.

Om met de laatste te beginnen, als je redenen hebt om te twijfelen aan de oprechtheid van de ander, dan heb je groot gelijk om niets aan te nemen. Dan doe je er zelfs verstandig aan om dat uit te spreken. Waarachtigheid is zeer verhelderend. Als iets niet in liefde gegeven is (dus niet onvoorwaardelijk), dan kun je het onmogelijk in liefde ontvangen.

Maar als de ander oprecht is in de blijk van waardering, vertaal die waardering dan ook naar jezelf. Je hebt iets goeds gedaan kennelijk en daar mag je best even bij stil staan. Je gaat heus niet meteen naast je schoenen lopen als je even blij met jezelf bent. Sterker nog, je mag steeds tevreden te zijn met jezelf. Als jij je geremd voelt in het ontvangen van waardering, heb je een beetje moeite met waardering van jezelf. Als je leeft vanuit goede intenties en dat deelt met je omgeving, dan zal je waardering ontvangen. Je mag dat steeds liefdevol in je opnemen. Dat is goed voor jezelf en goed voor de ander. Het bestendigt je relatie met die ander. Het bevestigt het wederzijds vertrouwen. Besef dus ook dat je iemand iets ontneemt als je waardering afwijst. 

Blijf dus altijd goed voelen of je dezelfde intenties hebt. En zolang dat het geval is, geniet dan van de waardering voor jezelf en voor de vriendschap met anderen. Het leven gaat snel. Je ontwikkelt een liefdevolle levenshouding vanuit liefde voor jezelf. Leef als je eigen beste vriend(in) en deel die tevredenheid met dierbaren. Waardeer jezelf, ontvang in liefde en deel dat met je omgeving. Accepteer jezelf onvoorwaardelijk. Je bent goed zoals je bent. Je hoeft niets en mag alles.

We leven in een tijd waarin veel gebruikelijke impulsen ontbreken. Het is fijn om elkaar zo nu en dan een hart onder de riem te steken. Dan blijven we herinneren dat we toch maar mooi bevoorrecht zijn. We leven in een vrij land en je mag van je leven maken wat je ermee wilt. Neem voldoende tijd voor je eigen balans. Oefen regelmatig en koester de stilte in jezelf. Dan blijf je steeds verbonden met jouw eeuwige bron. Die bron kent alleen maar liefde.  Dat brengt je vanzelf ook in harmonie met je omgeving.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE IN RAJA YOGA? NEEM CONTACT OP! 

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig