Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
Bescherm je ruimte
Het komt steeds weer op hetzelfde neer
Als je met de beoefening van Raja Yoga begint dan leer je al snel wat de Yamas voor je kunnen betekenen. Het zijn 5 onbewuste gewoontes met negatieve gevolgen, die je kunt ombuigen naar constructieve processen. De eerste is geweldloosheid. Door geweld te weigeren in gevoel, gedachte, woord en daad ga je geweldloosheid steeds meer waarderen. Je gaat ervan houden en je merkt dat het je helpt om je leven te verbeteren. Je wilt niets meer in je leven dat aanzet tot geweld of uit geweld is voortgekomen. Die oefening brengt al snel meer rust en ruimte in je leven. Naarmate dat beter lukt, komt een belangrijke vervolgstap. We zijn er namelijk niet zo goed in om die ruimte ongevuld te laten. Al snel voel je weer verlangens opkomen om nieuwe activiteiten te ontwikkelen en voor je het weet is je ruimte weer gevuld met nieuwe verplichtingen. Het is dus belangrijk om te leren om je ruimte te beschermen en voor zover je het toch weer vult, dat in ieder geval bewust te doen.
Dat kun je elke dag oefenen in alles wat je doet. Het begint met het bewust herkennen van begeerte. Die emotie kent vele verschijningsvormen. De meeste mensen denken dan aan materialisme, het verlangen naar spulletjes of naar genotzucht, de honger naar ervaringen. Toch is dat maar een deel. Iedere vorm van verzet tegen de natuurlijke gang van zaken komt voort uit begeerte. Dus als jij iets probeert te versnellen in je leven of als jij controle probeert uit te oefenen in je omstandigheden of de uitkomst van iets dat je in gang hebt gezet, dan is dat ook een verschijning van begeerte. Aparigraha is de term voor begeerteloosheid. Dat betekent letterlijk “niet grijpen”. Je laat de drang los om ergens grip op te hebben. Je laat los.
Zodra je leert om begeerte op een subtiel niveau in jezelf te herkennen en dus leert het bewust te voelen, dan kun je ook subtiel ombuigen. Zodra je begeerte voelt opkomen, stel jezelf dan één simpele vraag:
Is het ’t waard?
Je weet inmiddels dat het najagen van begeerte een beperking van je vrijheid betekent. Je krijgt nieuwe verplichtingen en die duren misschien wel langer voort, dan het plezier dat je eraan beleeft. Dus stel je steeds deze simpele vraag als je een verlangen naar ‘meer’ of ‘anders’ of ‘nieuw’ voelt opkomen. Sta er even bij stil. Dat voorkomt dat je onbewust van het één in het ander rolt. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.
Het ontwikkelen van deze levenshouding verlangt alertheid. Dat lukt je dankzij de regelmatige beoefening van Asana, Pranayama en Meditatie. Blijf in je ritme en kom wekelijks naar de les. Daar leggen we samen elke week de basis voor een week met heldere alertheid voor harmonie in je leven.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.
2 gedachten over “Bescherm je ruimte”
LS
Ik geniet wekelijks van deze levenslessen. Er is alleen 1 ding waar ik merk dat ik me voor afsluit en dat zijn de Indiase benamingen van de oefeningen. Het geheel zou voor mij toegankelijker worden als deze vergezeld gaan van een westerse naam.
Groet
John
Dank je voor je reactie John. Goed om te horen dat het je inspireert. Wat die Sanskriet termen betreft: We gebruiken die inderdaad wel eens, maar in beperkte mate. De termen uit de Yogaleer slagen er in om inzichten op een wezenlijke en eenvoudige manier uit te drukken. Daarom gebruiken wel ze eens, ze werken verklarend. Het is wel zo dat we het gebruik van die termen steeds gepaard laten gaan met een Nederlandstalige toelichting.