Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
Weerbaar
Sta steeds sterk
Naarmate je bewuster wordt van wat je wilt en hoe jij je energie het beste in kunt zetten krijg je steeds meer overzicht over je eigen functioneren. Je krijgt je zaakjes steeds beter op orde. Dat uit zich vooral in meer ruimte voor jezelf. Dat neemt niet weg dat ook dan je nog best wel eens te maken kunt krijgen met tegenslag. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Daarom is het van belang om je eigen weerbaarheid goed te ontwikkelen. Dan kun je als het nodig is tegenslag opvangen zonder dat dit ten koste van je harmonie en helderheid hoeft te gaan. Het behoud van die twee kwaliteiten zal je helpen om zo’n tegenvaller weer te overwinnen. Dat is, zoals wel vaker in de beoefening van Raja Yoga, natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe train je weerbaarheid?
Het is belangrijk om te beseffen dat weerbaarheid het resultaat is van onthechting en overgave. Naarmate je beter los kunt komen van je eigen voorkeuren en afkeuren én je de werking van natuurkrachten beter kunt herkennen, wordt het ook makkelijker om welke situatie dan ook te aanvaarden. Je ontwikkelt soberheid, tevredenheid onder moeilijke omstandigheden.
Daarnaast is het van belang dat je door zelfstudie ervaart dat alle kwetsbaarheid fysiek óf astraal (denken en voelen) is. Train jezelf om onderscheid te maken tussen die twee. Een bepaalde fysieke kwetsbaarheid raakt ons allemaal. Ons lichaam is ons voertuig en soms wordt je fysiek op de proef gesteld. Als dit gebeurt is overgave de remedie. Vertraag en vertrouw op het natuurlijke herstel van je lichaam als je het rust gunt. Maar herken óók dat fysieke tegenslag jouw geestelijke weerbaarheid niet in de weg hoeft te staan. Bij tegenslag voelt het ego de verleiding om in de slachtofferrol te schieten, dat is namelijk een zeer effectieve magneet voor aandacht en een strategie om te zorgen dat er minder hoge eisen aan je gesteld worden. Dus juist als je moe bent en jij jezelf overvraagd voelt, dan is het verleidelijk om zelfmedelijden op de voorgrond te zetten, maar dat is een neergaande spiraal.
Als jij de tegenslag gaat uitvergroten en steeds maar weer benadrukt hoe erg het allemaal is, hoe meer redenen je vindt om niks meer te kunnen en te willen. Daar is maar één remedie voor: sta het niet toe. Herken het en weiger het. Medelijden (of zelfmedelijden) is versnippering van energie. Het cultiveert het lijden en daar wil je juist weg. Verleg je aandacht naar alles wat er wél goed gaat. Cultiveer het positieve en verklein het negatieve. Zorg dat je goed verbonden blijft met je innerlijke waarnemer. Mediteer veel als je tegenslag ervaart en bereid dat goed voor met Asana. Dan kun je het beter relativeren en dat vindt je de kracht om van die tegenslag een springplank voor ontwikkeling te maken. Iedere ervaring kan een leerervaring zijn en zo kan iedere negatieve ervaring door jezelf worden omgekeerd in een positieve ervaring. Besef vooral dat je dat alleen maar zelf kunt. De kracht komt uit jezelf. Jij bent een eeuwige ziel die alles aankan. Zorg dat je de verbinding met die liefdevolle, voedende kracht steeds blijft voelen, dan kan je niks gebeuren.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.