Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
Makkelijker gezegd dan gedaan
Zodra je meer interesse gaat ontwikkelen voor Raja Yoga en de daarbij behorende Yogaleer, dan zul je merken dat je veel aanwijzingen krijgt die vallen in de categorie “makkelijker gezegd dan gedaan”. Dat merk je al direct bij de eerste stap, de Yamas, de weigering van het gedrag dat schadelijke gevolgen voor je heeft en wat je dus beter achterwege kunt laten. Je weet bijvoorbeeld best dat je beter geen geweld kunt plegen omdat alles wat niet uit vrije wil gebeurt uiteindelijk geen stand houdt en schadelijke gevolgen heeft. En toch wordt je wel eens boos, oefen je wel eens druk uit of verhef je je stem wel eens terwijl je met vriendelijkheid meer bereikt zou hebben.
Bij de beoefening van begeerteloosheid kun je het ook duidelijk waarnemen. Rationeel is het eenvoudig te beredeneren dat afhankelijkheid van begeerte je beperkt in je vrijheid en toch vallen mensen steeds weer ten prooi aan obsessieve verlangens. Veel mensen handelen tegen beter weten in. Hoe kun je dat nou doorbreken? Daar zijn 2 stappen voor:
Ten eerste is het van belang dat je een bewuste afkeer ontwikkelt voor destructieve gewoontes. Daar zijn talloze voorbeelden van. Roken is een vieze gewoonte. Als je gaat beseffen hoe smerig het is zul je het makkelijker laten. Van alcohol wordt je duffer en sta je de volgende ochtend slechter op. Als jij je dat de volgende keer herinnert op een gezellige avond stop je misschien niet direct, maar neem je in ieder geval een glas minder. Door niet langer je kop in het zand te steken leer je om verstandiger om te gaan met slechte gewoontes. Erkenning is de gangbare weg naar beheersing van je gedragspatronen. In deze fase merk je al snel dat je emoties sterker zijn dan je ratio. Je blijft toch regelmatig terugvallen in die slechte gewoontes en je brein is er zeer bedreven in om daar excuses voor aan te dragen.
Een tweede stap is dus noodzakelijk. Die zet je door te doorleven wat de onderliggende oorzaak is van je slechte gewoontes. Durf bewust te voelen en te kijken wat onvervuld verlangen met je doet. Dan zie je al snel dat je dit een pijnlijk gevoel vindt. Laat het even goed tot je doordringen. Onvervuld verlangen doet pijn. En je brein is voorgeprogrammeerd voor het vermijden van pijn. Dus je bent gewend om te vluchten voor dit gevoel. Daarmee komen we bij de kern van meditatie. Als jij dieper wilt doordringen tot je bewustzijn, dan is de eerste stap om je mentale vluchtgedrag te leren beheersen. Dat is de essentie van concentratie in het algemeen en van waarheidlievendheid in het bijzonder. Je voelt pijn opkomen en je herkent het als een stap in de richting van inzicht en je blijft juist kijken in plaats van weg te vluchten.
Als je dat jezelf aanleert dan zie je dat je een sigaret opsteekt of een glas drank achterover slaat of toegeeft aan welke schadelijke begeerte dan ook om van het verlangen af te komen! En daar gaat het dus mis, want dat helpt niet! Je doorbreekt dit pas als je leert om van het onvervulde te gaan houden. Als je gaat houden van het gevoel van ‘zin in een… vul het zelf maar in’ dan kun je het onvervuld laten. Dan kun je er vriendelijk naar kijken als iets waar je niet aan toe hoeft te geven, omdat het prima is om het zo te laten. Naarmate je verder komt in meditatie zul je leren dat de weg naar waarheid is om de leegte ongevuld te laten. Dan leef je in de dimensie van onbegrensde mogelijkheden. Dan leef je in vrijheid.
Veel succes.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.
2 gedachten over “Makkelijker gezegd dan gedaan”
Wat een mooi artikel, treffend en zó waar!
“De leegte ongevuld te laten”
Ben erg blij met jullie blogs, inspirerend en
zó blijven we leren elke dag weer. 🪷
Dank je wel Mariska. Dank voor je reactie.