Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
Zoeken naar zin
Steeds meer mensen zoeken naar zingeving. Dat is een mooie ontwikkeling die verbondenheid bevordert. Als onderwerpen populair worden schakelen we vaak op Engels over dus lees je nu veel over ‘purpose’ en ‘impact’. Daarmee bedoelen we dan levensvervulling. Toch gaat er veel mis in deze zoektocht. Het is kennelijk best lastig om je roeping te vinden. Laten we daar eens wat beter naar kijken.
Ten eerste verwarren mensen roeping met bestaansrecht. Ze hebben het gevoel dat ze pas ‘meetellen’ als ze veel voor anderen doen. Dan is dus niet de ziel maar de persoonlijkheid druk met geldingsdrang. Voor alle duidelijkheid: het kan veel voldoening geven om anderen te helpen en dat is ook mooi, maar niet als het ten koste van jezelf of anderen gaat. Help eerst jezelf en dan pas anderen. Alleen dan kun je het de rest van je leven volhouden.
Ten tweede is het goed om te beseffen dat de zoektocht naar zingeving van het leven voortkomt uit onvrede. Als je ieder moment van de dag volmaakt gelukkig bent is er geen reden om je af te vragen wat de zin ervan is. Als je met iets bezig bent waar je met hart en ziel je aandacht aan schenkt, dan ben je niet meer met zingeving bezig, dan is het leven zelf de zin van je bestaan en dán heb je je roeping gevonden. Je roeping gaat niet over persoonlijke of maatschappelijke doelen, maar over de inzet van je bewustzijn ten behoeve van de ervaring van liefde en vrijheid.
Er is een effectieve manier om je roeping te vinden (wij noemen dat Dharma, harmonie met het Universum):
- Ga in je herinnering naar voorbeelden van geluksmomenten in je leven die je de tijd deden vergeten. Zoek voorbeelden van bezigheden waar je volledig in op kunt gaan.
- Richt je aandacht naar binnen en zoek naar de gemeenschappelijke deler van al die voorbeelden. Als je inziet wat al die bezigheden met elkaar gemeen hebben dan heb je de rode draad van je zielsverlangen te pakken.
- Dat is dus een abstract inzicht. Dat kan van alles zijn. Je merkt bijvoorbeeld dat je vervulling vindt in creativiteit (muziek, schrijven, schilderen) of in de directe ervaring van naastenliefde, de inzet van intelligentie of in kennisoverdracht of in het aanbrengen van orde of in de bewustwording van anderen, of in de bemiddeling tussen anderen en je kunt dat verbinden met een gevoel van waarde. Je voelt je heel door je Dharma uit te oefenen ongeacht de uitkomst!
- Je voelt een permanente drang om hiermee bezig te zijn.
- Het kost je geen moeite om er mee bezig te zijn en je voelt je leeg als je er niet mee bezig bent.
We wensen ieder mens toe dat die erin slaagt zijn of haar zielsverlangen vorm te geven. Het is je geboorterecht om je aandacht daarop gericht te houden. Het is jouw leven en dat hoef je naar niemand te verantwoorden. Niemand kan je verwijten dat je iets met hart en Ziel wilt doen. In onze docentenopleiding staan we uitgebreid stil bij dit onderwerp, want inzicht in je Dharma geeft je een ankerpunt voor je leven dat je stabiel en standvastig maakt. Het geeft je een natuurlijke balans en het verlost je van haast en gemakzucht omdat je de weg naar je levenswerk gevonden hebt.
Zelfstudie door regelmatige meditatie wijst je de weg.
Veel succes.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.