Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie.
De maatschappelijke ontwikkeling van onze vrijheid
Deze week is er veel aandacht in de pers voor de te grote werkdruk voor studenten en de daaruit voortkomende psychische problemen bij die groep. De media richten zich op een heel specifieke leeftijdscategorie, maar het probleem is breder. Er is iets vreemds aan de hand met vrijheid in onze samenleving. Natuurlijk heeft onze West-Europese cultuur een groot respect voor individuele vrijheid. Waarschijnlijk meer dan enig andere regio in de Wereld. Toch is het verloop van die persoonlijke vrijheid gedurende je leven niet vanzelfsprekend.
Als je net geboren bent is vrijheid normaal gesproken een gegeven. Iedereen staat voor je klaar en je krijg alle ruimte om je eerste stappen van ontwikkeling te zetten. Naarmate je ouder wordt, verandert dat snel. Vanaf het moment dat je naar school gaat moetje van alles. Onze cultuur heeft de neiging om economische prestaties centraal te stellen. In onze samenleving is ons opleidingssysteem dus ook vooral gericht op het afleveren van economisch bruikbare mensen. Dat betekent dat je vanaf je puberteit met name bezig bent zoveel mogelijk praktisch toepasbare kennis tot je te nemen. Hierdoor hebben de meeste pubers tegenwoordig niet zelden langere werkweken dan hun ouders. Chronische vermoeidheid is heel gebruikelijk, ondanks het feit dat deze kinderen in de kracht van hun leven zijn. Daar komt bij dat de sociale druk om mee te doen zowel offline als online in die levensfase maximaal wordt aangewakkerd. Daar komt bij dat het toekomstperspectief van de gemiddelde jongere niet meer vrijheid in het vooruitzicht stelt. Twintigers en dertigers beleven ook zeer drukke jaren vol verplichtingen. En dan zijn we verbaasd dat we bij jongeren een toename van psychische klachten zien.
Dat roept de vraag op hoe we jonge mensen en hun ouders zo goed mogelijk kunnen helpen om te leren hoe ze hun persoonlijke gevoel voor vrijheid kunnen behouden ondanks al die verplichtingen. We kunnen wel klagen op ons onderwijssysteem, maar we kunnen ook gewoon vaststellen dat we dit dus in de opvoeding moeten oplossen…Vanuit de Yogaleer kunnen we een aantal waardevolle aanwijzingen geven:
-
Ten eerste is het van belang dat een kind opgroeit met maar 3 zekerheden die het écht nodig heeft (een volwassene trouwens ook):
-
Onvoorwaardelijke liefde (met rust en ruimte als gevolg!).
-
Voorspelbare en begrijpelijke regels waarvan de zingeving ook ervaren kan worden.
-
Vitaliteit. Dat begint normaal gesproken met gezond voedsel, voldoende beweging en voldoende tijd voor herstel als je moe bent.
-
-
Ten tweede is het goed om kinderen zo jong mogelijk te leren functioneren in de samenleving, zonder daarin concessies te doen ten koste van zichzelf. Hoe je het ook wendt of keert, ze moeten wel leren om samen te leven en samen te werken met hun omgeving. Het is cruciaal dat ze ergens tussen hun 15-25 levensjaar leren om enerzijds voldoende assertiviteitop te bouwen om hun eigen grenzen te beschermen en tegelijkertijd leren voldoende idealente ontwikkelen om hun leven met enthousiasme te voeden. De Yamas en Niyamas (die we regelmatig bespreken in onze blogs) bieden daarvoor een gezonde basis. Leer kinderen al jong aan, dat ze hun relatie met de samenleving vooral spelenderwijs moeten ontwikkelen, zodat het ogenschijnlijke gezag van hun omgeving niet op ze gaat drukken en ze niet gaat beperken in hun persoonlijke ontwikkeling. De samenleving heeft allerlei logische en onlogische spelregels (die logisch leken toen ze bedacht werden, maar allang achterhaald zijn).
-
De belangrijkste aanwijzing voor een gezonde levenshouding geeft De Yogaleer in de Baghavad Gita: Handel zonder te hechten aan de vrucht van de handeling. Dit wordt vaak verkeerd begrepen. Het is geen pleidooi voor onverschilligheid. Het is wel een aanbeveling voor gezonde relativering. Zorg dat je steeds werkt in het licht van jouw ideaal en doe daarin je best. Richt je daarbij niet op het behalen van een concreet doel binnen een vaste termijn. Het gaat toch anders dan je van tevoren dacht. Richt je op een proces van permanente verbetering. Doe gewoon je best en neem genoegen met de uitkomst van jouw toewijding. Meer had je toch niet gekund. Haast hebben helpt je niet. Integendeel, het is geweld. Haast is van het Ego. De Ziel heeft geen haast, want die kent zijn eigen oneindigheid en weet dat de realisatie van het ideaal vroeg of laat een feit zal zijn.
Als dat lukt, heb je twee belangrijke energiebronnen in handen: (1) de vaardigheid om je eigen balans te beschermen en (2) een ideaal om naartoe te werken. De volgende stap van ontwikkeling is dan om steeds doelgerichter te worden. Laat je niet afleiden door alle verleidingen die elke dag voorbijkomen. Yogabeoefening en meditatie zijn in dat proces de belangrijkste instrumenten.
Onze opleiding biedt je een weg naar levenskunst. Meditatie geeft je het inzicht om niet teveel te hechten en zo stress te vermijden en toch steeds in het licht van jouw idealen te blijven handelen. Blijf ermee spelen, blijf oefenen.
Veel succes.
Interesse? Je bent van harte welkom voor een persoonlijke kennismaking.