Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
Geen tijd voor spijt
Blijf niet hangen in de pijn
In de beoefening van Raja Yoga is zelfstudie belangrijk. Je leert om onderbewuste gedragspatronen en overtuigingen helder te krijgen, zodat je bewust kunt kiezen of je ze doorbreekt of niet. In de loop van je leven ontstaan er krassen op de ziel die je zelfbeeld en je kijk op het leven beïnvloeden. De relatie met je ouders speelt daarin meestal de hoofdrol. Die vormen het referentiekader van je jeugd. Het verwerken van pijn en het loslaten van overtuigingen uit je jonge jaren is van belang voor je vrijheid. Spijt kan daarin zwaar wegen. Spijt is een emotie waardoor je blijft hangen in de pijn. Dat speelt niet alleen bij kinderen, maar ook bij ouders. In de loop der jaren kunnen ouders tot de conclusie komen dat zaken anders zijn gelopen dan ze het oorspronkelijk bedoelden. Laten we daar eens bij stilstaan. Hoe ga je te werk als je tot de conclusie komt dat jij je kind emotionele schade hebt toegebracht? Laten we eens naar twee tegenpolen kijken.
- Je hebt je kind op een schild gehesen en keer op keer verteld dat hij of zij perfect was en nu zie je bij je kind de gevolgen daarvan. Dat kan van alles zijn, van faalangst en onzekerheid tot juist overmoed of arrogantie.
- Je hebt je kind klein gehouden. Je kind heeft het gevoel dat het een dubbeltje is en nooit een kwartje zal worden. Ook dat kan zich op meerdere manieren uiten. Het kan leiden tot onzekerheid of bewijsdrang of alles ertussenin.
Hoe het ook zei. Als je dit constateert is het ten eerste van belang dat je de spanning eraf haalt. Eerst bij jezelf en dan bij je kind. Het kan niet andersom. Jouw kind is emotioneel met je verbonden. Eerst moet je met jezelf in het reine komen. Vergeving speelt daarin de hoofdrol. Wat je ook gedaan hebt, kijk goed naar je oorspronkelijke intenties. Die staan centraal. Je wilde je kind beschermen, of juist stimuleren. Je hebt dat op allerlei manieren geprobeerd, soms met de zachte hand, soms door een worst voor te hangen, soms streng, maar de intentie bleef gelijk. Je wilde beschermen en stimuleren. En soms pakt dat verkeerd uit of begrijpt je kind het verkeerd.
Blijven hangen in de spijt helpt je in ieder geval niet. Maak het constructief. Blijf geweldloos en houd van de waarheid. Het meest destructieve wat je kunt doen in zo’n geval is liegen. Je kind is slimmer dan je denkt. Die heeft de pijn allang gevoeld. Dat ontkennen is schadelijk. Het eerlijk benoemen van gemaakte fouten en het uitleggen van de positieve intentie is de sleutel. Je bent zelf ook een product van je eigen opvoeding. Dat heeft je voorkeuren en afkeuren bezorgd. Soms is dat constructief, soms destructief. Probeer steeds het constructieve door te geven en het destructieve op te lossen. Dat kan alleen door bewustwording en verwerking. Zorg dat je elkaar gaat begrijpen. Neem de tijd daarvoor. Dan leert je kind ook direct dat ouders ook maar mensen zijn, met hun eigen imperfecties en hun eigen zoektocht. Dat zal het leervermogen van je kind ten goede komen en jullie relatie verdiepen. Jij en je kind houden van elkaar. Vergeving is de oplossing voor beiden.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen. Interesse? Neem contact op.
Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.