blogs

Bang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Bang

Hoe wordt angst constructief?

De beoefening van Raja Yoga leert je om harmonie onder alle omstandigheden te bewaren. Daar zijn 3 belangrijke bouwstenen voor: (1) fysieke vitaliteit, zodat je steeds over alertheid en enthousiasme beschikt, (2) toegenomen gevoeligheid, zodat je bewuster naar je lichaam luistert en zo signalen vroeg oppikt en (3) geestelijke helderheid en beschouwelijkheid door meditatie. Omdat je die drie kwaliteiten consequent ontwikkelt door regelmatige beoefening groeit je kwaliteit van leven met de dag. 

De toegenomen gevoeligheid brengt je ook in een meer liefdevolle levenshouding. Je inlevingsvermogen in anderen neemt toe en je bent steeds beter in staat om de goede intentie in je medemens te zien. Toch kan die groeiende liefde voor het leven ook een mild gevoel van angst met zich meebrengen. Je beseft dat het leven kwetsbaar is. En zelfs als je geen angsten voor jezelf zou voelen, dan heb je dierbaren waar jij je zorgen over kunt maken. De ontwikkeling van liefde wekt ook angsten op. Hoe kun je in je eigen beoefening zorgen dat je dit weet om te zetten in een positieve kracht?

Allereerst is het van belang om iedere angst die je voelt met waarachtigheid te benaderen. We hebben nog wel eens de neiging om het weg te drukken. Dat is niet bevorderlijk voor je bewustwording, maar ook niet voor je gezondheid. Begin met je angsten recht aan te kijken. Dan ontstaat er ruimte voor besef. Contemplatie op een angst werkt bevrijdend. Daarbij kan het helpen om zelfs een stap verder te gaan. Doorleef bewust je angst alsof die volledig bewaarheid wordt, want dan kun je bewust voelen wat er écht zou gebeuren en ook hoe klein de kans in werkelijkheid is dat het kan gebeuren.

De meeste mensen maken zich zorgen over van alles en nog wat dat helemaal niet gebeurt. Dat is een enorm verlies van energie en potentieel. Maar door te contempleren op je angsten besef je niet alleen dat je de neiging hebt om het in je hoofd groter te maken dan het is, je leert nog iets dat nog belangrijker is. Je ziet dat zelfs als die angst in het meest ongunstige geval volledig zou uitkomen , dat dit jouw aard helemaal niet zou aantasten. Zelfs als je alles verliest waarvan je bang bent om het te verliezen, dan nog ben je nog steeds wie je bent. Als je dat eenmaal helder hebt, dan valt er een last van je schouders. Kijk daar eens goed naar. Het zal je zoveel goed doen om je angsten los te laten. Het is onnodige ballast. Reis zo licht mogelijk, daar kom je ver mee. 

Regelmatige beoefening van Asana, Pranayama en meditatie en het in acht nemen van de Yamas en Niyamas in alles wat je doet helpt je hierbij. 

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!  

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig