blogs

Santosha – Tevredenheid

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Santosha – Tevredenheid

Overgave in de praktijk

Het is een oud en bekend gezegde dat alles waar ‘te’ voor staat negatief is behalve tevreden. Toch is dat niet helemaal waar; tezamen, terecht, tevoorschijn, te gek en er zijn nog wel meer positieve voorbeelden. Dat neemt niet weg dat tevredenheid een grote en belangrijke kwaliteit is. Het blijkt in de praktijk alleen niet zo makkelijk om steeds tevreden te zijn, dus laten we daar eens wat beter naar kijken.

Je bent tevreden als je in harmonie bent met je huidige omstandigheden. Als je de situatie zoals die is volledig accepteert, dan ben je tevreden. Het is geen toeval dat een gebed met het woord ‘amen’ wordt afgesloten en dat kun je vertalen als ‘het zij zo’ of ‘zo zal het zijn’ en die twee vertalingen laten direct het subtiele verschil zien in benadering van tevredenheid. ‘Het zij zo’ is overgave en ‘zo zal het zijn’ zou nog een wens kunnen zijn en dan is het geen tevredenheid. 

De reden waarom we zo’n moeite hebben met tevredenheid is dat we ons altijd wel kunnen voorstellen dat het nóg beter zou hebben gekund. Perfectionisme ondermijnt tevredenheid, maar er bestaat geen perfectie in de stof, dus daar kun je jezelf in verliezen. In al je waarnemingen, ervaringen en plannen zitten positieve en negatieve aspecten. De beoefening van Santosha leert je om waardering te putten uit zowel de positieve kant als de negatieve! Die vervullen namelijk ook een functie. Iedere ervaring kan een leerervaring zijn. Daardoor houd je voldoende zin en energie over om de feiten te accepteren zoals ze zijn. Je wil het negatieve niet groter laten worden dan nodig, dus dat geef je zo min mogelijk energie, maar wel precies voldoende om het om te buigen naar iets positiefs en het positieve cultiveer je verder. Je zult steeds duidelijker gaan zien dat de negatieve aspecten van je leven voortkomen uit afscheiding en de positieve uit verbondenheid, dus ga jij je meer verbinden met en je minder verzetten tegen natuurkrachten. Je herkent de natuurlijke gang van zaken en je ziet jouw plek in het geheel en je hebt daar vrede mee.

Door beoefening van Raja Yoga leer je alert en evenwichtig door het leven te gaan. Je leert om het positieve te cultiveren, het negatieve in de kiem te smoren en de feiten onder ogen te zien, zodat het je steeds minder moeite kost om harmonie en helderheid te behouden. Dat is de levenskunst die de Raja Yoga beoefenaar zich eigen maakt. Dat lukt door voldoende Asana en meditatie in je dagelijkse routine te brengen. Je blijft steeds alert, helder en beschouwelijk. Vanuit die houding besef je dat je bevoorrecht bent met het leven dat je hebt en je weet dat uit ervaring. Bewustzijn is je grootste voorrecht. Probeer het de komende weken om dit in de praktijk te brengen: besef minimaal eens per dag dat je een bevoorrecht leven hebt en deel dat met iemand anders, zodat die het ook gaat zien. Dan verspreid je licht.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!  

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig