Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.
Behulpzaam
Het gaat om zelfstandigheid
We voelen vaak de neiging om mensen te hulp te schieten en dat is natuurlijk mooi. Toch is dat niet zonder gevaar. Er zitten twee kanten aan.
Ten eerste is het niet zonder gevaar voor jezelf. Naarmate je vordert op het pad van Raja Yoga ontwikkel je meer harmonie en helderheid in je leven. Daardoor wordt je voor steeds meer mensen iemand om op terug te vallen. Dat is fijn, het geeft je voeldoening, je voelt je geliefd en waardevol en je helpt iemand verder. Dat is natuurlijk fijn, maar… Let er wel op dat het je ook energie kost. Voor je het weet wordt het je hoofdtaak om mensen te helpen en lukt het je langzaam maar zeker steeds minder om je energie op peil te houden en dan verlies je dus langzaam je harmonie en helderheid en dan kun je mensen niet meer zo goed helpen. Maathouden is dus ook hierbij van belang. Harmonie en helderheid moeten steeds op de eerste plaats blijven staan.
Ten tweede is het zo dat jouw hulp maar één doel dient: Het moet de zelfstandigheid van degene die je helpt vergroten, niet verkleinen. Als helper moet je dus toewerken naar je eigen overbodigheid, anders ben je niet écht aan het helpen, dan ben je voor iemand een vervangende afhankelijkheid geworden en daar help je de ander en jezelf niet mee. Richt je aandacht er dus steeds op wat de ander zelf kan doen om zijn of haar eigen problemen te boven te komen. Daarin is het natuurlijk fijn als je mensen een zetje in de goede richting kunt geven, maar waak er wel voor dat ze zelf de stappen blijven zetten. Blijf steeds waken over je eigen rol. Het is vaak makkelijker voor jou om de oplossing voor een ander te zien dan voor diegene zelf. Jij hebt een gezonde afstand, die ander zit er middenin. Daarom kun je wel eens in de verleiding komen om je overtuigingskracht in te zetten. Dat is zelden bevorderlijk. Dan leg je jouw oordeel op aan een ander. Dat is een subtiele vorm van geweld. Gun iedereen zijn eigen proces. Het is niet van tevoren te voorspellen hoeveel tijd iemand nodig heeft om tot een inzicht te komen, dat voor hem of haar de oplossing kan brengen. Zo lang je maar zorgt dat jij niet leegloopt op dat proces geeft het ook niets als het wat langer duurt. Hoe minder jij gehecht bent aan de uitkomst, hoe minder energie het je kost. Blijf steeds vanuit een liefdevolle houding onvoorwaardelijk hulp bieden. Dat betekent dus dat je niet jouw voorkeuren onderdeel van de gewenste uitkomst maakt. Degene die je helpt, moet zelf de drang ontwikkelen om problemen te boven te komen en moet zelf bepalen wat de gewenste uitkomst is.
Daarmee houd je een belangrijk principe in stand. Alle mensen zijn in beginsel gelijkwaardig. De één heeft soms wat meer tegenslag dan de ander en heeft daardoor soms even wat hulp nodig, maar voor je verbinding met je medemens is het van belang dat je zo snel mogelijk de gelijkwaardigheid herstelt als die door omstandigheden kortstondig werd verstoord. Daar mee houdt je de relatie met je omgeving zuiver.
Blijf dus juist als je mensen helpt trouw mediteren, want dan blijf je bewust voelen wat het met je doet, maar ook wat het met de ander doet. Dan lukt het je beter om je vitaliteit op peil te houden en ook bewust te blijven voelen welke voortgang degene maakt die je probeert te helpen.
Veel succes.
In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.
Interesse? Neem contact op! Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.