blogs

Bezieling

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Bezieling

Tijdloos genieten

Naarmate je vordert in je beoefening van Raja Yoga maakt langzaam maar zeker je ego meer en meer ruimte voor je zielsverlangen. Je raakt er steeds meer van doordrongen dat je leven zo wilt organiseren dat je jouw diepste, tijdloze verlangens op de eerste plaats kunt stellen. Dat is het resultaat van de vitaliteit die je ontwikkeld hebt door Asana en Pranayama en de alertheid die dat in je leven brengt. Als je daarop voortbouwt met concentratie en meditatie wordt het je steeds duidelijker wat je met je leven wilt. Je raakt steeds meer bezield. Sta daar elke dag even bij stil. Het is geweldig als je weet wat je met je leven wilt. Dat is het mooiste dat bewustwording je te bieden heeft. Pluk daar de vruchten van. Maar hoe herken je bezieling en hoe geef je er invulling aan?

Er zijn twee kenmerken waaraan je mensen kunt herkennen die vanuit bezieling leven. De twee belangrijkste kenmerken van het ego zijn tijdgebonden terwijl de ziel  vrij is van tijd en plaats. Die twee kenmerken van het ego (haast en gemakzucht) raken op de achtergrond als je meer bezield raakt:

  1. Er is geen ruimte meer voor haast.

Vanuit je zielsverlangen ben je van nature gericht op de lange termijn. Je voelt een drang in jezelf om ergens aan bij te dragen met jouw unieke talenten en je vindt voldoening in die bijdrage ongeacht de uitkomst. Daarvoor hoef je geen heilige te worden hoor. Je kunt bijvoorbeeld ook een hele goede timmerman, kunstenaar, programmeur of verpleegster worden en met bezielde toewijding mooie dingen maken of doen waar mensen plezier van hebben en waar ze een beetje van gaan houden. Je herkent je eigen bezieling doordat de toewijding aan de handeling belangrijker is dan de uitkomst. Je kunt tijdloos genieten door te doen wat je écht wilt doen.

  1. Er is geen ruimte meer voor gemakzucht.

Het is ook zo dat je vanuit diezelfde toewijding geen ruimte voelt voor gemakzucht. Je wilt het met volle aandacht zorgvuldig doen, elke dag een beetje beter. Die langzame vervolmaking van je zielsverlangen en je toewijding daaraan wordt op die manier langzaam maar zeker de vervulling van je leven.

Zelfs aan de kassa of in de bus kun je dit verschil duidelijk zien. Maakt iemand zijn eigen rol mooi of vervult hij of zij die eigenlijk met tegenzin? Maakt degene aan de kassa of achter het stuur contact met je en maakt die er een positieve ervaring van waarin je de waardering voor het leven kunt voelen of ben je blij als je weg bent? Verbinding en afscheiding zijn gemakkelijk te herkennen als je er even op let. Zelfstudie is één van de idealen van Raja Yoga beoefening. Onderzoek eens goed voor jezelf hoeveel tijd je dagelijks bezield bezig bent. Merk je dat er langzaam maar zeker meer ruimte ontstaat, dat je steeds vaker tijdloos kunt genieten van de dingen die je doet en van de mensen met wie je dat doet? Dan maak je dus vorderingen in je bewustwording, je raakt meer verbonden met je Ziel. Dat is prachtig, geniet daarvan. En als je merkt dat je voor je eigen gevoel toch nog steeds te vaak geleefd wordt en je meer moet dan je mag, dan is er dus nog werk aan de winkel. Neem dat jezelf niet kwalijk. We worden de hele dag in verleiding gebracht om van ons pad naar bezieling af te wijken. Als je dat merkt, stuur dan gewoon mild bij.  Blijf in je ritme van beoefening, want dan blijf je alert en kun je snel bijsturen als je voelt dat het nodig is. Hoe eerder je bijstuurt, hoe minder energie het kost om je bewuste weg naar bezieling voort te zetten.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Drie stappen naar rust

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Rede(n) voor overgave

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Begrijpen of begrip

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Betrouwbaar gevoel

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig