blogs

Verbeelding

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Verbeelding

Weet wat je doet

De kern van Yoga-beoefening is het stilleggen van de wisselingen van het denken door te zorgen dat het bewustzijn niet langer door prikkels wordt verstoord (Yogas Citta Vrtti Nirodah). Prikkels kunnen van buiten of van binnen komen. In de praktijk zijn de prikkels die van binnen komen het lastigste om te beheersen. Verbeelding speelt daarin een belangrijke rol. Enerzijds is het een geweldige kwaliteit waar we als mens over beschikken. We lijken een onuitputtelijk vermogen te hebben om nieuwe combinaties te maken en ons zo onbegrensde mogelijkheden voor te stellen. Besef dat iedere verbetering in ons dagelijks leven een vrucht is van verbeelding. Iemand heeft zich voorgesteld dat het beter kon en heeft dat vervolgens in de praktijk gebracht. Toch kun je dat ook zeggen van iedere angst, roddel, sensatie, dwangneurose, stress en frustratie. Je kunt je voorstellen dat het anders kan en als je dan vaststelt dat daar ook bedreigingen en niet alleen maar kansen uit voortkomen, dan krijg je ook al die negatieve emoties erbij. Hoe kun je daar als yogabeoefenaar mee omgaan?

In je proces van bewustwording is het van belang dat je eerst leert om al je bijzondere kwaliteiten als mens constructief in te zetten. Dat kun je beoordelen door jezelf een eenvoudige vraag te stellen: draagt een idee of handeling bij aan meer liefde en vrijheid in je leven, of beperkt het je juist? Als jij je iets verbeeldt, dat je aanzet tot handelen en die handeling, of dat plan dat je in werking zet heeft pijn tot gevolg (meer drukte, stress, angst en ga zo maar door), dan is het dus destructief. Als het meer ruimte, rust en harmonie in je leven brengt en je werkt er met plezier aan, dan is het constructief. Zo eenvoudig is het.

Dus als je hoofd vol is met allerlei ideeën is de eerste stap om je te onthechten van die ideeën. Leer ernaar te kijken alsof het een idee van iemand anders is. Activeer de ziener in jezelf en laat je ego erbuiten. Kijk er dan zuiver naar en stel vast of dit idee meer vrijheid en liefde in je leven kan brengen. Als dat niet het geval is, glimlach er dan om. Dan is het de zoveelste oprisping van je brein die je makkelijk in de val zou kunnen laten lopen. Maar als je een yogabeoefenaar bent, dan leer je om daar steeds minder in te trappen. Je beweegt steeds meer in de richting van je ware aard van ziener en zet je bewustwording in ten gunste van je vrijheid en die van anderen. Dan breng je Raja Yoga in je dagelijks leven. Dat gaat natuurlijk het beste als je regelmatig fysieke oefeningen doet om je vitaliteit op orde te houden. Dan kun je beter alert blijven. En door regelmatig te mediteren wordt het perspectief van de ziener (de innerlijke waarnemer) je natuurlijke gezichtspunt om al je vraagstukken zuiver te beschouwen. Dan wordt de rust van overzicht je natuurlijke houding. Vraag jezelf dus regelmatig af of de rust van overzicht de rode draad van je leven is. Als dat nog niet het geval is, dan weet je de weg naar je mat en je kussen. In onze lessen ontvang je alle kennis die je nodig hebt. Gun jezelf elke dag de natuurlijke staat van harmonie en helderheid.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!  

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig en je kunt je op elk moment afmelden