blogs

Bezinning en bevrijding

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Bezinning en bevrijding

Besef dat je bevoorrecht bent

In de wisseling van april en mei gaan we door dagen van viering en bezinning. Die combinatie is waardevol.

Eerst vieren we koningsdag. Daarbij gaat het niet om de vraag of je een fan bent van onze koninklijke familie. Dat is altijd weer een kwestie van voorkeuren en afkeuren, van ego dus. Waar we allemaal, los van persoonlijke meningen, bij stil kunnen staan is dat we in een bevoorrecht landje leven waarin persoonlijke macht is teruggebracht tot een symbolische functie, zodat de zelfbeschikking van de inwoners zo eerlijk mogelijk georganiseerd kan worden. Het is goed om daar bij stil te staan. Het is voor miljarden mensen iets waar ze alleen maar van kunnen dromen.

Daarna herdenken we de mensen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid. De dag erna beseffen we dat we die vrijheid nu al weer 78 jaar weten te behouden en dat we ook in dat opzicht bevoorrecht zijn, aangezien ook daarvoor geldt dat er veel teveel mensen zijn die daar alleen maar van kunnen dromen.

Sta de komende dagen ook eens stil bij je eigen leven. Je leeft in een land met grote vrijheid en unieke mogelijkheden. Er is veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling door de omstandigheden die we met elkaar beschermen en gedenken. Benut je die mogelijkheden voldoende? De ware Yogabeoefenaar werkt stap voor stap naar vrijheid door onderscheidingsvermogen. Die vrijheid is van een nog hogere orde dan de vrijheid die we met elkaar gedenken. Dat gaat over onze fysiek vrijheid. Maar de beoefening van Raja Yoga is gericht op je bevrijding op astraal (voelen en denken) en spiritueel niveau. Het achtvoudige pad van Patanjali is een routekaart op die weg. Je bent in unieke omstandigheden om in dit leven voortgang te boeken op die weg. Gebruik de komende dagen om voor jezelf te onderzoeken wat je in je leven zou willen bijsturen om die mogelijkheden van vrijheid ten volle te benutten. Je leeft in een land waarin vooral je eigen overtuigingen je vrijheid beperken. Onderzoek eens welke overtuiging je nu het meeste beperkt. Mediteer daarop. Dat leer je bij ons in de lessen. Je leert om dat achtvoudige pad in de praktijk toe te passen, zodat je leven in het teken kan staan van de ontwikkeling van vrijheid door onderscheidingsvermogen; vrijheid in wie je bent, wat je wilt en waarom je dat wilt. Dan komt je leven stap voor stap steeds meer in balans. Harmonie wordt weer je natuurlijke staat van zijn, zoals dat oorspronkelijk bedoeld was. Je leert om in dat proces steeds scherper hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. Dat geeft je steeds meer ruimte, meer vrijheid dus.

Blijf oefenen: Yama, Niyama, Asana, Pranayama, Pratyahara, Concentratie, Meditatie, Contemplatie. Je weet het én je woont in een land waarin het kan. Geniet ervan en groei ermee, elke dag, stap voor stap.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig