blogs

Licht op de schaduwzijde

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst. 

Licht op de schaduwzijde

Vertrouw op de waarheid

Als je vordert in de beoefening van Raja Yoga raak je bekwamer in meditatie. Dat brengt je meer bewustzijn en nieuwe inzichten. Dat werkt verruimend. Je voelt enthousiasme voor al de ruimte die ontstaat, je ziet meer mogelijkheden en je voelt minder ‘moeten’ en meer ‘mogen’. Dat geeft een nieuwe impuls aan je leven.

Toch is het zo dat je door al die nieuwe inzichten en groeiend bewustzijn ook steeds scherper de schaduwzijde ziet van de moeilijkere kanten van het leven. Je wordt óók bewuster van alles wat niet zo goed gaat. Je ziet steeds meer voorbeelden van de schadelijkheid van onwetendheid en egoïsme, daar komt het in de kern op neer. Dat zie je in je directe omgeving, maar ook in de samenleving in het algemeen. En dat kan dan je nieuw gevonden ruimte en enthousiasme weer een beetje temperen als je niet oppast. Je wordt je bewust van de omvang van het vraagstuk van onwetendheid. Hoe kun je daar het beste mee omgaan?

Er zijn een aantal inzichten die je daarbij kunnen helpen:

  1. Jouw verantwoordelijkheid reikt niet verder dan je eigen leven en je eigen karma (de gevolgen van de keuzes die je gemaakt hebt). Maak steeds bewuste keuzes en omarm alle gevolgen die daar uit voortkomen volledig. Daarmee leef je bewust en ben je een voorbeeld voor anderen. Het is niet jouw verantwoordelijkheid of anderen dat voorbeeld volgen.
  2. Je kunt alleen iemand helpen als die ook geholpen wil worden.
  3. Je hoeft niet in je eentje de Wereld te redden, je bent één van velen die hun leven wijden aan bewustwording. Die grote groep, waar jij deel vanuit maakt (anders las je deze blog niet) heeft allang een beweging op gang gebracht.
  4. Als je één iemand helpt heeft je leven al zin.
  5. De schade die anderen berokkenen veroorzaakt lijden bij henzelf en bij anderen. Dat is pijnlijk om te zien. Toch kun je leren om ook dat lijden te omarmen. De louterende werking van het lijden stimuleert de bewustwording van mensen die nog niet stilstaan bij de gevolgen van hun handelingen. “Zie je nou wel” is niet bevorderlijk, maar “wat voel je nu je ziet wat er gebeurd is? Had je dit nou wel gewild? Zou je het de volgende keer anders doen?” zijn heilzame varianten. Zoek steeds naar liefdevolle wegen om mensen aan het denken te zetten en hun aandacht naar binnen te richten.

Als je standvastig bent in je eigen ritme van beoefening zal het steeds meer je natuurlijke reflex zijn om je aandacht naar binnen te richten en vanuit een gezonde beschouwelijkheid en overgave naar het leven te kijken. Het feit dat je dit doet en de gevolgen die dit heeft op je eigen leven en op je uitstraling naar anderen is zeer bevorderlijk. Er gebeuren elke dag nare dingen in de Wereld en alle media laten die ook steeds weer aan je zien. Besef dat dit fasen van ontwikkeling zijn waar de mensheid doorheen gaat. Kijk ook eens over langere periodes. Dan zie je dat we door de eeuwen en millennia heen beter zijn gaan samenleven dan we vroeger deden. De mensheid leert met vallen en opstaan. We zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, wij allemaal. Er zal een tijd komen dat we dat ook allemaal beseffen.

Blijf mediteren, dan blijf je het voelen, zien en weten. Het licht verdringt de duisternis, altijd.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig