blogs

Normvervaging

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

Normvervaging

Blijf trouw aan je roeping

In je proces van bewustwording is normvervaging een verschijnsel om mee om te gaan. Het overkomt ons allemaal, in de loop der tijd worden we langzaam ouder en dat laat zijn sporen achter. Het gaat wat minder met je, je bent de laatste tijd wat vaker moe, maar het verschil is klein en de verandering gaat langzaam. Toch heb je het er heimelijk moeilijk mee. Je ontkent het voor jezelf, omdat je het pijnlijk vindt. Het sluipt erin en je went aan het gevoel, het normaliseert, tot je over een langere tijd terugkijkt en je probeert je te herinneren hoe jij je een jaar geleden voelde; was dat beter of slechter? Dit speelt op alle terreinen van je leven, je werk, je gezondheid, je relatie, je yogabeoefening. Het zijn allemaal processen in de stof, dus ze zijn allemaal onderhevig aan slijtage. Dat verlangt dus op alle fronten duurzaam onderhoud. Als je niet standvastig bent dan loop je het risico om langzaam af te glijden. Toch kun je leren om het ouder worden te dragen in schoonheid. Hierbij speelt je eigen houding een belangrijke rol: 

Waarachtigheid: Ben je steeds waarachtig naar jezelf over kleine verschillen in je functioneren? Kijk er eerlijk naar, niet eens per week, of per maand, maar elke dag, Als je dagelijks asana, pranayama en meditatie beoefent, dan voel je dagelijks kleine schommelingen en stuur je ook dagelijks bij. Als je ergens een zwakke plek voelt ontstaan, dan doe je een beetje extra om het recht te zetten. Dan kost dat relatief weinig energie. Raja Yoga is levenskunst en dat is een balanceer-oefening.

Zorgvuldigheid speelt ook een belangrijke rol. Door dagelijks te oefenen en daarin trouw te zijn aan de techniek zoals je die geleerd hebt in de les ontwikkel je een subtiele gevoeligheid voor je eigen functioneren. Door steeds zorgvuldig Asana te beoefenen en dat precies te doen zoals je dat geleerd hebt kun je goed voelen hoe het met je gaat. Je voelt kleine verschillen en je kunt alert blijven op de oorzaak van die verschillen. Vervolgens kun je in pranayama en meditatie reflecteren op die subtiele verschillen. Je rug is vandaag misschien iets stijver dan gisteren en je balans net wat minder. Het zijn allemaal subtiele signalen van je lichaam op basis waarvan je dagelijks kunt bijsturen. Je hebt gevoeld dat je vandaag net wat meer ruimte nodig hebt. Je geeft je daaraan over en morgen doe je weer diezelfde Asana waarbij je weerstand of instabiliteit voelde en dan let je goed op of je hersteld bent en dat herhaal je zo lang als nodig is, tot je hersteld bent. Zo bewaak je de balans in je leven.

Zo kun je steeds met subtiele aanwijzingen van je altijd eerlijke lichaam moeiteloos bijsturen en je balans bewaren. Als dit je dagelijkse routine wordt, dan is er geen normvervaging, dan stuur je bij voordat herstel energie en tijd gaat kosten. Het draait allemaal om balans. Het is een natuurlijk proces dat je wat vertraagt in je leven naarmate je ouder wordt. Als je begeerte in gelijke mate afkoelt als je lichaam is er niets aan de hand. Als je tevreden, soepel en vitaal oud wordt, dan ben je een voorbeeld voor je omgeving. Blijf steeds trouw aan je roeping, dat is je zielsverlangen en herken in meditatie dat er altijd een geweldloze weg is om daar vorm aan te geven. Dan is Sattva je natuurlijke staat van zijn. 

Veel succes.

 

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!  

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

3 gedachten over “Normvervaging”

 1. Wat hebben jullie weer een geweldig stuk geschreven .
  Zelf heb ik 40jaar geleden de raja yoga opleiding gedaan , maar de inzichten kwamen toen niet zo binnen als sinds ik jullie nieuwsbrieven krijg.
  Alles komt op de tijd die mijn ziel nodig heeft.
  Zo vaak luister ik ,nog steeds niet goed genoeg ,naar mijn eigen lichaam en ben ik net weer te laat om het bij te sturen .
  Jammer dat jullie Yogaschool zo ver weg is !
  ❤️❤️❤️lijke dank voor jullie bijdrage aan mijn groei! Namasté🙏

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig