blogs

De geest in de stof

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in jezelf, mensenkennis en begrip van het bestaan door meditatie. Het is een weg naar levenskunst.

De geest moet in de stof, niet andersom

In de beoefening van Raja Yoga  neemt de verbinding tussen lichaam en geest een centrale rol in. We hebben in onze samenleving de rol van het denken centraal gesteld. Dat heeft ons voorspoed gebracht, maar het heeft ook nadelen waar we onder lijden. Onze aandacht is steeds naar buiten gericht, op het vermijden van angsten en het vervullen van verlangens en steeds meer mensen raken daarvan uitgeput. We zijn daar niet zo bewust van omdat we het normaal zijn gaan vinden om het denken centraal te stellen. Maar het simpele feit dat we niet in staat zijn om de keuze te maken om ons denken (al is het maar heel even) stil te zetten, of onafgebroken aan één ding te denken toont aan dat we het denken helemaal niet beheersen. En dat zit ons elke dag in de weg. Eigenlijk staan we doorgaans in een overlevingsstand en dat is niet onze natuurlijke houding. Zo was je als kind niet! Een kind kan volkomen opgaan in de onbevangenheid van een spel en daarin alle tijd vergeten. Die kwaliteit is verloren gegaan door mentale drukte. Je bent het contact met jezelf een beetje kwijtgeraakt. Dat is je overkomen door de vorming van onze samenleving. De nadelige effecten van ons dominante denken gaan nog verder. Alle conflicten in de Wereld en de daaruit voorvloeiende ellende zijn een gevolg van afscheiding. Ze zijn ontstaan uit mentale zelfzuchtigheid die ons natuurlijke inlevingsvermogen en besef van verbinding in de weg staat. Het is van belang dat we de weg van ons hoofd naar ons hart weer terug weten te vinden. Dat verlangt een dieper besef van bewustzijn.  

Als je aan de beoefening van Raja Yoga begint, dan voel je de behoefte om diepere lagen van bewustzijn te ontdekken. Om verbanden te kunnen leggen heb je verbinding nodig. Dat begint met bewust voelen en voelen doe je met je lichaam. Het is dus zaak dat je leert om de relatie met je lichaam gezond te maken. Je bent een ziel en je hebt een lichaam en dat lichaam is jouw trouwe voertuig voor een bezield leven. Als je dat eenmaal beseft dan zou je de neiging kunnen krijgen om alle aandacht op je Ziel te richten, maar dat hoeft helemaal niet. Jouw ziel is je stralende middelpunt en je oneindige bron van levenslust, liefde en wijsheid. Die heeft de aandacht van je persoontje niet nodig, maar andersom wel. Laat bezieling toe in je leven door het niet in de weg te staan, dat is alles. Ga niet langer tegen je gevoel in, staak je verzet tegen beter weten in. Als kind wist je heel goed hoe het moest. Zorg dat je de weg terugvindt naar je ware aard. Dat pad begint door de geest in de stof toe te laten. Leer om met volle aandacht de liefde en intelligentie van het leven in al je handelen te voelen. Dan vind je vervulling. Dan kom je vanzelf in harmonie, want dat is je natuurlijke houding. Je harmonie wordt alleen verstoord doordat je toestaat dat de geest door de stof wordt beheerst in plaats van andersom. Je hebt het tijdelijke belangrijker gemaakt dan het eeuwige en dat is het paard achter de wagen spannen. 

Alle oefeningen in onze opleiding (Yama, Niyama, Asana, Kriya, Pranayama, Mudra, Pratyahara, Dharana, Dhyana en Samadhi) leren je om vanuit bezieling de relatie met je lichaam te herstellen en dat bewust in te zetten voor jouw zelfrealisatie, zodat jij je volle besef van verbondenheid met alles wat leeft bewust kunt doorleven. Zo wordt jij een stralende bron van inspiratie voor al het leven en een bron van licht.

Veel succes.

In onze opleiding leer je op de juiste manier te mediteren, zodat je het zelf toe kunt toepassen.

INTERESSE? NEEM CONTACT OP!  

Wij waarderen het als je deze blog deelt met anderen.

1 gedachte over “De geest in de stof”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De Yogaschool logo

De Yogaschool

ervaar de kracht van de stilte

De Yogaschool geeft al 26 jaar de gerenommeerde opleiding Raja Yoga en is de grootste yogaschool van Oost-Nederland.

Favorieten

Informatie

Wil je meer weten?

Kom naar een persoonlijke kennismaking

Ontdekken

Dit vind je ook interessant

Labeldrang

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »

Onzin

Raja Yoga is een eeuwenoude methode voor persoonlijke ontwikkeling die je in 8 stappen naar vrijheid brengt. Die vrijheid komt voort uit vitaliteit, inzicht in

Lees meer »
IMG_0623

Aanmelden voorprogramma

Meld je aan voor ons voorprogramma en maak op laagdrempelige manier kennis met Raja Yoga.

We gebruiken cookies op deze website om jou de beste ervaring te bieden.

50%

Je bent er bijna!

Waar mogen we de brochure naar toe sturen?

 Je gegevens zijn veilig